Hazine Müsteşarlığı 2008 yılı Ocak-Ağustos dönemi KOBİ Yatırım Teşvik belgeleri dağılım sonuçlarını açıkladı. Sekiz aylık dönemde Doğu Anadolu Bölgesi’nde 57, Erzurum’da ise 10 KOBİ Yatırımı teşvik kapsamına alındı.
ERZURUM’UN DURUMU
Erzurum’da bu yılın sekiz aylık bölümünde Gıda ve İçki gurubunda 9, Orman ürünleri gurubunda ise 1 KOBİ yatırım teşvik belgesi aldı. Yatırımları teşvik kapsamına alınan 9 Gıda ve İçki üreticisi KOBİ yatırımı için 4 milyon 197 bin YTL harcama gerçekleştirildi. Orman ürünleri yatırımı için 598 bin YTL harcama kaydedildi. İlde Teşvikli yatırımlara sahip 9 KOBİ’nin yatırım tutarları toplamı 4 milyon 795 bin YTL olarak açıklandı.
KOBİ AÇILIMI
Erzurum’da KOBİ’lerin belgeli yatırımları için 367 bin dolar tutarında makine ve teçhizat ithal ettikleri belirlendi. İmalat sektörü Gıda ve içki gurubuna ait 9 teşvikli yatırımda 57, İmalat Sektörü Orman ürünleri gurubunda da 14 olmak üzere teşvikli KOBİ yatırımları bünyesinde 71 kişilik istihdam hacmi oluşturulduğu bildirildi.
DOĞU SONUNCU
Doğu Anadolu Bölgesinde 38 milyon 125 bin YTL yatırım harcaması gerçekleştiren 57 KOBİ, teşvik belgesine kavuştu. Bölgedeki teşvikli yatırımlar için 4 milyon 834 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatı yapıldı. 57 KOBİ yatırımındaki istihdam hacminin ise bin 116 kişi olduğu kaydedildi.
YATIRIMLARDA DARALMA
Doğu Anadolu Bölgesi, teşvikli KOBİ yatırım sayısı bakımından bölgeler sıralamasında sonunculuğa demir attı.. Ocak-Ağustos ayları diliminde Marmara’da 298, İç Anadolu’da 212, Ege’de 136, Akdeniz’de 137, Karadeniz’de 112, Güney Doğu Anadolu’da 75 KOBİ yatırım teşvik belgesi aldı. Doğu 57 belgede kaldı.
BÖLGE SIRALAMASI
2008 yılının yedi aylık bölümünde KOBİ yatırım teşvik belgesi bakımından Doğu Anadolu Bölgesinin ülke payı yüzde 5.5 olarak belirlendi. Bölge illeri sıralamasında Malatya 18 KOBİ’yle ilk sırada yer alırken, 12 belgeyle Van ikinci, 10 belgeyle Erzurum üçüncü sırada kaldı. Hakkari’de 4, Bitlis ve Elazığ’da 4, Erzincan’da 1, Muş’ta ise 2 KOBİ yatırımı teşvik kapsamına girdi.
ARTIŞ ORANLARI
Ocak-Temmuz ayı dönemine göre, bu yılın sekiz ayında Teşvik belgeli KOBİ yatırım sayısı bölgede yüzde 14, Erzurum’da ise yüzde 25 oranında artış gösterdi. Bir önceki dönemde bölgede 50 olan teşvikli KOBİ Yatırım sayısı 57’ye, ilde ise 8’den 10’a yükseldi. Bölgede en yüksek performans sergileyen il ise Malatya oldu.
TEŞVİKLİ İLLER SIRALAMASI
Erzurum’un da yer aldığı 49 Teşvik kapsamındaki il içinde Ocak-Ağustos döneminde ne fazla teşvik belgesi alan KOBİ yatırımının Sivas’ta olduğu belirlendi. Sivas’ta 19 KOBİ teşvik kapsamına girerken, 18 belgeyle Malatya ikinci, 13 belgeyle Çorum üçüncü, Şanlıurfa, Van 12 belgeyle dördüncü, Uşak, Adıyaman ve Erzurum 10 belgeyle beşinci oldular.