ERZURUM (GHA) – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürlüğü, üniversite kantinleri, halk otobüsleri ve ekmek fırınları gibi yoğun işçi çalıştıran işyerlerini mercek altına aldı.
Kayıtdışı istihdamın önüne geçebilmek için kolları sıvayan SGK Erzurum İl Müdürlüğü, 300’e yakın çalışanın kayıtdışı olduğunu tespit etti. Geçtiğimiz yıl sektörel bazda çeşitli denetimler gerçekleştiren SGK denetçileri, bu yıl da, üniversite kantinleri, halk otobüsleri ve ekmek fabrikalarını göz hapsine alacak.
//SIKI DENETİM
SGK Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, kayıtdışı istihdamın önüne geçilmesi yönünde yürütülen denetleme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. 2010 yılı başından bu yana yapılan denetlemelerde, 300 kişinin kayıtdışı çalıştırıldığının tespit edildiğini anlatan Bumin, söz konusu çalışanların işverenleri hakkında yasal işlem yaptıklarını bildirdi. Kayıtdışı istihdamın, bizzat çalıştırılan kişinin hakkını gaspetmek anlamına geldiğini vurgulayan Bumin, bu duruma kesinlikle göz yummayacaklarını belirterek, denetimlerin aralıksız biçimde devam edeceğini kaydetti.
//İŞÇİ HAKKI GASPETTİRİLMEYECEK
SGK Erzurum İl Müdürü Bumin, bu yıl içerisinde denetimlere ağırlık verdikleri iş kollarının, üniversite kantinleri, halk otobüsleri ve ekmek fırınları olduğunu belirterek, “Bu işkollarında insan gücünden yoğun olarak istifade edildiği için denetimlerimizde buralara ağırlık verdik. Fiilen çalıştırıldıkları halde işe girişi bildirilmemiş olan çalışanlar tespit edilir edilmez, işverenleri hakkında gereken yasal işlem yapılacak.” diye konuştu.
BUMİN: KAYITDIŞILIK, ÇALIŞANIN HAKKININ GASPEDİLMESİ DEMEKTİR
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yanı sıra, 2008 ve 2010 yıllarında çıkarılan tebliğlerde, kayıtdışı istihdamla ilgili olarak alınması gereken tedbirlere kapsamlı biçimde yer verildiğini dile getiren SGK İl Müdürü Bumin, “Bizim işverenlere cezai işlem uygulama gibi bir arzumuz da yok, isteğimiz de yok. Biz burada çalışan kesimin mağduriyetinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. İşverenler ise, bu hak gaspından dolayı zor duruma düşmemek için yanlarında çalıştırdıkları kişileri mutlaka kayıt altına aldırsınlar.” şeklinde konuştu.
//ÖNCE İKİ ASGARİ ÜCRET CEZASI, SONRA..
SGK İl Müdürü Bumin, kayıtdışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerinin sahiplerine, sadece işe giriş bildirgesi verilmemiş olunmasından dolayı 2 asgari ücret tutarında para cezası uygulandığını bildirerek, bu rakama, diğer cezaların dahil olmadığına dikkat çekti. Bumin, sağlık ve sosyal güvence imkanına sahip işgücünün, hem işveren, hem de ülke ekonomisi için katma değer anlamına geldiğini vurgulayarak, işverenlerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri çağrısında bulundu.