//HES TARIM RAPORU
HES’lerin kurulacağı bölgenin toprak, bitkisel ve hayvansal üretim durumuyla ilgili olarak kapsamlı bir rapor hazırlanması yönündeki talep üzerine harekete geçen Ziraat Fakültesi, her bölümden birer öğretim görevlisinin katılımıyla inceleme komisyonu oluşturdu. Hidroelektrik santrallerinin kurulacağı Tortum ve yöresinde bir süredir araştırma ve incelemelerde bulunan akademik komisyon, raporunu önümüzdeki günlerde tamamlayarak fakülte yönetimine sunacak. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Erzurum’da kurulması planlanan hidroelektrik santralleriyle ilgili olarak yürüttükleri çalışma hakkında bilgiler verdi.
//BİLİMSEL ARAŞTIRMA TALEBİ
Tortum’a bağlı 3 beldenin belediye başkanı ve 12 muhtarın bir süre önce fakülteye gelerek, HES’lerin kurulacağı bölgede bilimsel bir araştırma yapılması talebinde bulunduklarını belirten Canbolat, “Resmi olarak fakültemize bulunulan bu başvurunun üzerine, her bölümden birer akademisyenin katılımıyla bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon, daha sonra yörenin toprak durumu, bitkisel ve tarımsal üretim durumuyla ilgili olarak araştırmalara başladı. Komisyonun çalışmaları geçtiğimiz günlerde sona erdi.” diye konuştu.
//HESLER TARIMI VURACAK
Ziraat Fakültesi’nin Toprak Bölümü, Su Ürünleri Bölümü, Tarımsal Ekonomi Bölümü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü ile Bahçe Bitkileri Bölümü’nde görevli birer öğretim üyesinin katılımıyla oluşturulan komisyonun, yaptıkları araştırmanın sonuçlarına ilişkin bir rapor hazırlığında olduklarını kaydeden Dekan Prof. Dr. Canbolat, söz konusu raporun, önümüzdeki günlerde talep sahiplerine ulaştırılmak üzere fakülte yönetimine teslim edileceğini ifade etti. Henüz tamamlanmamış olmasına rağmen raporun ana hatlarının belli olduğunu vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Canbolat, yapılması planlanan hidroelektrik santrallerinin, yörenin doğal yapısına olduğu kadar, tarım ve hayvancılık faaliyetleri dolayısıyla elde edilen katma değeri de olumsuz yönde etkileyeceği kanaatine varıldığını dile getirdi.
//RAPORDAKİ ÖNEMLİ VURGU
Raporda, HES’lerin tarımsal faaliyetleri hangi şekillerde etkileyeceğine de yer verileceğini vurgulayan Canbolat, “HES’lerin kurulmasının planlandığı bölge, Erzurum’da mikro klima özelliği taşıyor. Bu nedenle bu bölgenin koruma altına alınması ve bu özelliğin devamlılığının sağlanmasında büyük faydalar var. Hazırlanacak olan raporda, yörenin sahip olduğu bu özelliğe vurgu yapılarak, bu bölgede yapılacak her türlü çalışma öncesinde gerekli tüm tedbirlerin alınmasının şart olduğuna vurgu yapılarak, dikkatli olunması istenecek.” dedi.
Önümüzdeki günlerde tamamlanarak talep sahiplerine ulaştırılacak olan raporu, kamuoyunun bilgisine de sunacaklarını ifade eden Canbolat, Ziraat Fakültesi’nin, bu tür çalışmalarla da bölge çiftçisinin hizmetinde olduğunu sözlerine ekledi.