YENİ YÖNETMENLİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 60-e maddesi uyarınca, yolcu, eşya ve yük taşıyan şoförlerin 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yasal zorunluluk olarak psikoteknik değerlendirmeden geçmek zorunda olduğu bildirildi. Erzurum Psikoteknik Merkezi sahibi Psikolog Ferhat Şen, "Uygulanan bir saatlik test sonunda şoförlerin trafikte yeterli olup, olmadıkları öğreniliyor. Testte başarısız olanların ehliyetine el konularak psikolog ya da psikiyatri tedavi görecek" bilgisini aktardı.
PSİKOLOG DENETİMİ ARTIK ŞART
Psikoteknik değerlendirmenin bilgisayar başında ve psikolog nezaretinde yapılan bir değerlendirme olduğunu ifade eden Şen, Türkiye'de en çok ölüm olaylarının trafik kazalarında meydana geldiğini ve bunda en çok günlük stres, tahammülsüzlük ve ekonomik sıkıntıların etkili olduğunu belirtti. Yasal zorunluluk olmasına rağmen bu belgeyi almak zorunda olan kişilerin merkezlere gitmemekte direndiğini kaydeden Ferhat Şen, "Her insan doğuştan saldırganlık güdüsüyle doğar. Bunu aldığı eğitim, karşılaştığı durumlar ve toplum normları ile bastırır. Ama o canavarlık hala içinde vardır. Nasıl ki araç muayenelerinde aracın kaza yapma oranı ölçüldüğü gibi psikolojik ölçümler de olası kazada kişinin yetilerdeki eksikliklerinin sorusuna cevap veriyor. Tabi bu belgeyi almak yasal olarak mesleğini şoförlük yapan sürücüler için geçerli. Ancak trafikte ne kadar yeterli olup olmadığını öğrenmesi için bizler bu belgeyi her sürücünün almasında fayda görüyoruz" diye devam etti.
ERZURUM’DA 4 BİN SÜRÜCÜ BELGE ALACAK
Türkiye'de 200'ün üzerinde psikoteknik merkezinin bulunduğunu kaydeden Psikolog Ferhat Şen, "Erzurum'da bu belgeyi almak zorunda olan yaklaşık 4 bin şoför var. Ancak bunların sadece 70'i müracaat etti. Yapılan testlerde 7 sürücü başarılı olamadı. Bu çok büyük bir rakam. Testi geçemeyen sürücüleri bulunduğumuz ildeki Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi'ne bildiriyoruz ve sürücünün ehliyetine 3 ay ile 6 ay arasında el konuluyor. Daha sonra sürücünün ehliyetini alabilmesi için süre sonunda tekrar gelip ölçüme girmesi ve testi geçmesi gerek. Bu zaman içinde sürücüye eksik olduğu alanlarla ilgili olarak psikiyatrist ve psikologlar tarafından eğitim ve tedavi uygulanmaktadır. Bu belgeyi almadan trafiğe çıkanlara ise 540 YTL para cezası kesilecek" ifadelerini kullandı.
PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME NEDİR?
Psikoteknik değerlendirme; sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (Algı, dikkat, hafıza, muhakeme) tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (Risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.