Spor Öğretmenliği Bölümü’nce düzenlenen “Engelliler ve Toplum” isimli panel, Öğretim Görevlisi Hayrettin Öztürk yönetirken, panelin konuşmacıları ise, Ahmet Şirinkan, Nazım Saraçoğlu ve Sertaç Erciş isimli okutmanlardan oluştu.
KİMSENİN YARINI GARANTİ DEĞİL
Panelin açılış konuşmasını yapan Öğretim Görevlisi Hayrettin Öztürk, Türkiye’de 8 milyonun üzerinde engellinin bulunduğunu belirterek, “Kimsenin yarını garanti değil. Hepimiz, yarının birer engelli adayıyız” dedi.
Engellilerin de tıpkı sağlıklı bireyler gibi yaşama haklarının bulunduğunu, hiç kimsenin onları toplumsal hayattan uzakta tutmaya haklarının olmadığını vurgulayan Öztürk, böyle bir imtiyaza kimsenin sahip olamayacağını ifade etti.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ
Panelistlerden Okutman Dr. Ahmet Şirinkan, engellilerin eğitimi hakkında kısaca bilgiler verdi. Engellilerin, kaynaştırma eğitimi, kaynak odaları, yarı zamanlı kaynaştırmalı eğitim, özel sınıflar, özel okullar, özel eğitim kurumları gibi değişik yöntemlerle eğitime tabi tutulduklarını kaydeden Şirinkan, okullarda özellikle beden eğitimi öğretmenliği yapan engelli sayısının çok az olduğunu dile getirdi. 2006/2007 yılı istatistiklerine göre, engellilerin okuma oranının yüzde 12’ye tekabül ettiğini belirterek, bu oranın toplamda 8,5 milyon olduğunu ifade etti. Tüm dünya ülkelerinde engellilerin eğitimine yönelik olarak özel eğitime büyük önem verildiğini anlatan Şirinkan, Türkiye’de de bu alanda ciddi gelişmelerin olduğunu bildirdi.
Diğer panelist Nazım Saraçoğlu ise, engellilere karşı toplumsal sorumluluklarla ilgili olarak bilgiler verdiği konuşmasında, özellikle yerel yönetimlere düşen görevleri sıraladı. Avrupa’da kaldırımlar yapılırken bile engellilerin düşünülerek tasarlama yapıldığını anlatan Saraçoğlu, “Avrupa bu sorunu çözmüş durumda. Engelliler bu ülkelerde toplumsal hayatın tam ortasındalar ve hiçbir sorunları yok. Çünkü kendilerine her türlü imkan sunuluyor” diye konuştu.
ENGELİLER VE ÜRETTİKLERİ KATMA DEĞER
“Engelliler ve Toplum” konulu panelin son konuşmacısı olan Okutman Sertaç Erciş ise, Türkiye’deki engelli oranlarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Türkiye’de engelli oranının yüzde 12,9 olduğuna dikkati çeken Erciş, “Hesaplamalara göre, nüfusumuzun 8,5 milyonu engellilerden oluşuyor. Bunların yüzde 11’i erkek, yüzde 13’ü de bayanlardan müteşekkil” dedi. Türkiye’de engellilerin karşılaştığı en büyük sorunun, eğitim, iş ve sağlık olduğunu vurgulayan Erciş, özellikle sağlık alanında engellilerin sıkıntı içerisinde bulunduklarını belirtti. Her türlü sağlık hizmetinin, aile hekimliği çatısı altında evde bakım şeklinde yapılması gerektiğini kaydeden Erciş, “Bunun yanında bürokrasi ve yerel yönetimlerin engellilere olan bakış açılarını değiştirmeleri ve onlara sahip çıkmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.