Öz Gıda İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Günsüz
Tarım sektörü AB’ye ayak uydurmalı
Öz Gıda İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Özkan Günsüz, kent ekonomisinin gelişmesi için tarım ve hayvancılığın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, son yıllarda çiftçi ve besicinin yeterli oranda desteklenmediğini öne sürdü.
Günsüz, tarım kesiminin rekabetten uzak, verimliliği yakalayamayan, pazara göre üretim yapamayan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bir tarım reformu yapılması gerektiğini söyledi.
TARIM ABYE AYAK UYDURMALI
Tarım sektörünün AB'ye ayak uydurmaya çalıştığına dikkat çeken Günsüz, "Bunun için bir tarım reformuna ihtiyaç var. Köyden kente göçün önlenmesi için tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’de reformlar bunlardan hangisini sağlamış" diye sordu ve Türkiye'de tarım alanında yapılan reformların şeker ve buna benzer yasaların çıkarılması anlamına geldiğini, müdahale alımlarının yerine DGD'nin getirildiğini söyledi.
TARIM KALKINMANIN TEMELİDİR
Rekabet sorununun aşılması açısından da bu durumun önemine değinen Günsüz, "Türkiye AB’ne girmek istiyorsa uyum konusunda gereğini yapacak. Ama bugünden sektörü hazırlamadan AB’ne girelim de ne olursa olsun diyen zihniyet var. Bugün AB içersinde Ortak Piyasa Düzenleri belli. Bir misal vermek istiyorum. Buğdayın müdahale fiyatı 101 dolar. Telafi edici ödemeler 60-62 dolar. 163 dolar. Bugün AB’ne girsem ve buğdaya ne vereceğim? 163 dolar. Şuanda dünyadaki rekabetten dolayı 125 dolar. Peki Türkiye’de buğdayı bu fiyata kim üretecek? Sektörü sulamaya açmamışsın, sektörde verimliliği yakalamamışsın, rekabete açamamışsın, AB, yok öyle şey. O zaman kalkarsınız Türkiye’deki 15 milyon hububat üreticisini gemilere koyup mülteci olarak başka ülkelere gönderirsiniz. Başka şansınız yok. Türkiye’de tehlikeli şeyler söyleniyor. Tarım sektörü üzerine tehlikeli oyunlar oynanıyor. Türkiye sadece AB’ne girmek için değil kendisi içinde Tabi ki uyum sağlayacağız, verimliliği yakalayacağız. Orada özellikle gelişmiş ülkeler gelişme yolunda olan ülkeleri ezmeye çalışıyor. Şunu söylüyorum, tarım ticareti 10 yıl içerisinde yerleşecek. İşte mesele burada. O halde 10 yıl içerisinde bizim tarımda rekabeti sağlamamız lazım." şeklinde konuştu.