ESMMMO BAŞKANI AKAL:
İstihdama yönelik yatırımlar artırılmalı
Serbest Muhasebeciler ve mali Müşavirler Odası Erzurum Şube Başkanı Zeki Akal, kent ekonomisinde önemli tıkanıklar yaşandığını belirterek, piyasalardaki durgunluğun istihdamı daralttığın söyledi.
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Erzurum Şube Başkanı Zeki Akal, kent ekonomisinde önemli tıkanıklar yaşandığın belirterek, 2011 kış oyunlarıyla yakalanan fırsatın iyi değerlendirilmesini istedi.
Kentte ekonomi alanında önemli tıkanıklıklar yaşandığını belirten Akal, “İstihdam her geçen gün daralıyor. Sorunlar artıyor. Sosyo ekonomik sorunların aşılması noktasında herkes üzerine düşeni yapabilmelidir. 2011 kış oyunların önemsenmesiyle kent ekonomisi gelişecektir. Kent ekonomisi turizm sektörüne ağrılık vermekle hak ettiği konuma gelebilir. İstihdama yönelik yatırımlara ihtiyaç var. 2011 kış oyunları konusundaki yatırımların Erzurumlu yatırımcı tarafından değerlendirilmesini istiyoruz. Kente katma değer üretecek çalışmalar imza atılmalıdır” diye konuştu.
VERGİ PROFİLİ SORUNUN BOYUTUNU ORTAYA KOYUYOR
Vergi profilinin ekonomik sorunların boyutunu özetlediğini belirten Akal, “Birçok mükellef vergi kaydını sildiriyor. Esnaf odasının verileri de bu tespiti doğruluyor, bir yılda binin üzerinde esnaf kapısına kilit vurdu. Gelir vergisi mükellef sayısının azalması ekonomik istikrarsızlığın en önemli belirtileri içersinde yer alıyor. Esnaf Erzurum’da kepenk indiriyor. Ekonomide tozpembe tablolar çizmekle sorunların üstesinden gelinemez. Erzurum ekonomisi tüketime yönelik bir profil sergiliyor” dedi.
KAYITDIŞILILIK ENGELLENMELİ
Erzurum’da bulunan yaklaşık 14 bin vergi mükellefinden, 3 bin 500ü resmi muhasebeci ve mal müşavirlerden hizmet aldığını belirten Akal, “Diğerleri ise resmi olmayan muhasebeciler tarafından tutuluyor. Bu konuda önlem olarak beyannamelerde resmi muhasebecinin ve mali müşavirin imzası ve onayı bulunması sağlanarak, çözüm üretilmelidir. Vergi veren istihdama katkı sağlayan muhasebecilerin bu durumdan etkilenilmesinin önüne geçirilmelidir” dedi.
SANAYİ SEKTÖRÜ GELİŞMELİ
Sanayi sektörünün Erzurum’da gelişmemesinin önemli bir sorun oluşturduğunu belirten Akal, “Zira bugünkü hükümetin uyguladığı sıkı para politikası ve bu politikalardan taviz vermemesi bazı sıkıntıları da peşinden getirmektedir. İlimizde sanayi olmadığından imalat sektörü de yoktur. Üniversite öğrencilerinin ekonomiye sağladığı katkılardan da bir adım ileri gidilemeyecektir. Geçmiş yıllarda bölgemiz için hayvancılık deposu deniyor, yine eker pancarı deposu denilirde oda artık yok ona da şeker politikası denildi ve tarımla uğraşanlar yaptıkları masrafı alamaz olunca ekip biçmeye başladılar. Sekiz ay gibi ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü ilimiz gerek batı illerinde ve gerekse sanayisinin gelişmemesi illere uzaklığı nedeniyle ekonomi olarak git gide zayıflamaktadır. Gerek hükümetler gerekse bölgede yaşayan yatırımcılar ilimizin özelliklerini tespit ederek ona göre çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Gerek kış turizmi gerek ikinci üniversite ve en önemlisi akarsu kaynaklarımızın iyi değerlendirilmesi ekonomimizi birazda olsun canlanmasına neden olacaktır.” dedi.
İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUN
Kentteki işsizlik sorununu da değerlendiren Akal, “Bir ilde sanayi olmayınca işsizlikte kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Tarım arazileri de uzun süre kar altında kaldığı için ziraat de yapılmadığından zirai işçide yoktur. Esnaf ve tüccarın iş hacmi de düşünce yeni işçi almadığı gibi elindeki işçileri de çıkarmaktadır. İnşaat sektörü lokomotif sektör olduğundan canlanmadığı müddetçe işsizliğin önüne geçilmemektedir. Ülkemizde son yıllarda yatırımda yapılmadığı için bu sektörde de ki işsizlik bir hayli fazladır” dedi.