Geçtiğimiz günlerde bazı yaygın basın kuruluşlarında, Türkiye’deki şeker fiyatları ile ilgili olarak gerçekleri yansıtmayan bilgilere yer verildiğini hatırlatan Aydeğer, dünyada en pahalı şekerin Türkiye’de tüketildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
İDDİALARA CEVAP
Bu iddiayı ortaya atan kişi kadar, iddianın zamanlamasının da çok ilginç olduğuna dikkati çeken Aydeğer, “İddiayı ortaya atan kişi, pancar şekerinin rakibi olan Mısır’dan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretimi yapan bir firmanın yetkilisiydi. Zamanlama olarak da Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’lu ürünlerin ülkeye girişinin tartışıldığı günler seçildi. Bu iddianın, Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinde ilk grup olan Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları için son teklif verme gününe 5 gün kala ortaya atılması ise, çok manidardır.” dedi.
Firma yetkilisinin, Türkiye’deki şeker pazarı ile ilgili fikirlerini Fransa'da dile getirdiğine işaret eden Lokman Aydeğer, bu bilgilerin de, medya vasıtasıyla tüm Türkiye'ye duyurulduğunu belirtti. Aydeğer, “Firma yetkilisi; pancar şekerini dünyada en pahalı tüketen ülkenin Türkiye olduğunu ve nişasta bazlı şeker kapasitesini tam kullanamadığımızı öne sürdü. Fakat, rakamlar bu firma yetkilisinin beyanları yalanlamaya yetiyor.” diye konuştu.
DÜNYANIN EN UCUZ ŞEKERİ TÜRKİYE’DE
Bu iddianın dile getirildiği Fransa'daki şeker fiyatlarından örnekler veren Aydeğer, bu ülkede 1 kilogram küp şekerin 1,65 Euro’dan, yani 3,65 TL’den satıldığını vurgulayarak, kamış şekerinin fiyatının ise, bu ülkede 2 Euro olduğunu bildirdi. Aydeğer, “Dünya'da şekeri en pahalı tüketen Ülke Zimbabvve'dir. Bu ülkede şekerin kilosu 5,57 TL'dir. Elbette biz kendimizi Zimbabwe ile kıyaslamayacağız. Biz kendimizi Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslayalım. Finlandiya’da şeker 2,72 TL, Norveç’te 2,59 TL, Almanya ve Avusturya’da 2,36 TL, İsveç’te 2,33 TL, Belçika’da, 2,20 TL, Japonya’da, 2,69 TL ve Türkiye’de ise şeker 2,05 TL’dir. Fransa'da ortaya atılan iddialara cevabımız yukarıdaki rakamlardır. Ülkemizde tüketicinin gönlü ferah olsun, pancar üreticisi tarlasından çıkarılmadığı sürece, Türk Milleti hem sağlıklı ve doğal, hem de ucuz şeker tüketmeye devam edecektir.” şeklinde konuştu.
“NİŞASTA BAZLI ŞEKER DAYATMASI
Öte yandan Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, söz konusu iddialara verdikleri yanıtlar kadar, cevabını merak ettikleri bir takım hususların da bulunduğunu kaydetti. Aydeğer, “Türk Kamuoyuna açıklanmasını istediğimiz ve cevabını bilmek istediğimiz hususlar var. Pancar şekerine rakip olarak gösterilen NBŞ'nin dünya borsalarında ki fiyatı 250 ile 500 dolar/tondur. Türkiye'de ise nihai tüketiciye ulaştığında bin 200 dolar/ton seviyelerine çıkmaktadır. Şekerlemelerde, unlu mamullerde, baklavada, helvada, dondurmada, reçelde her türlü içeceklerde ve sakızda kullanılan NBŞ'nin, Türkiye'de bu kadar pahalı olması kimlere rant sağlamakta ve kimleri zengin etmektedir. Çok önemli bir hususu daha belirtelim; Türkiye'de tüketilen toplam şeker içerisinde NBŞ'lerin kotası yüzde 12,5’tur. Bu oran Almanya'da yüzde 1,92 ve bu iddiaların dile getirildiği Fransa ve İngiltere'de ise yüzde 0'dır. Bu rakamlardan anlaşılacağı gibi, NBŞ pazarının en karlı olduğu ülke Türkiye’dir. Bu yüksek kar marjına ve kotaya rağmen hala NBŞ kapasitesinin artırılmasının talep edilmesinin arkasında neler vardır? Bu sorunun cevabını kamuoyuna bırakıyoruz.” şeklinde konuştu.