Erzurum 2010 yılına ciddi sorunlarla girdi. Ekonomisi katma değer üretemeyen, giderleri bütçe gelirlerin üstüne çıkan il, pozitif yönleriyle değil, problemleri, beklentileriyle son dönemde TBMM gündemine taşındı. Soru önergeleriyle çözüm bekleyen sorunları dillendirilen Erzurum’un ekonomisi toparlanma sürecine muhtaç bulunuyor.
//SORU ÖNERGELERİ
2009 yılının son çeyreği ve 2010 yılının hemen başında Erzurum 5084 sayılı yasa uygulama süresinin uzatılması, Erzurum ekspresi sorunun giderilmesi, kent içme suyu, tarımsal sulama meseleleriyle, TBMM’de konuşulan il oldu. İktidar partisi milletvekillerinin 5084 sayılı yasa süresinin uzatılması, Erzurum ekspresi başta olmak üzere diğer sorunlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmemesi ilin sorunlarının çözümünde muhalefeti etkili kıldı.
ÖĞÜT, ERZURUM’u SAHİPLENDİ
Son dönemde ilin sorunları CHP ve MHP milletvekilleri tarafından TBMM’ye soru önergeleriyle taşındı. Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt verdiği önergelerle Erzurum’un meselelerini TBMM’ye taşıdı. Atatürk Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve öğrenci sayısının artırılması konusunda önerge sunan Öğüt, 2011, Konaklı Kış Turizm Merkezi ve istimlakler, Erzurum’un içme suyu sorunu, Çat Barajı etrafındaki köylerin istimlaki, Erzurum ovalarındaki sulama meselelerini ilgili bakanlara önergelerle iletti.
ERTUGAY’IN ÖNERGELERİ
Erzurum MHP Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay Teşvik uygulamaları, İçme suyu sorunu, 2011 sürecindeki yatırımlar, Erzurum’un tarımsal problemleri, 2’inci OSB konusunda verdiği soru önergeleriyle ili sorularıyla gündeme getirdi. Ertugay dün de enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplandırması istemiyle “doğalgaz sorunu “konusunda yeni bir önerge verdi.
ERTUGAY DOĞALGAZ’I SORDU
Ertugay önergesinde , Erzurum’da doğalgaz abonelerinin fatura dönemlerinin her ayın ilk haftası ile 14’ü arasında yapıldığını bununda kamu çalışanlarını güç durumda bıraktığını söyledi. Sekiz ayı yoğun kış şartları altında geçen Erzurum’da ısınmada kullanılan doğalgazın dağıtımının Palen Doğalgaz A.Ş. tarafından yapıldığını belirten Ertugay, “Kullanılan doğalgazın faturalandırılmasında abonelerin mağdur olduğunu kaydetti.
FATURA MAĞDURİYETİ
Ertgay, “ Faturaların son ödeme tarihlerinin her ayın ilk haftası ile 14’ü arasında olması bu ödeme tarihleri arasında başka alternatif ödeme dönemlerinin sunulmaması başta her ayın 15 inde maaşını alan memur kesimi ile emeklilerimiz ve diğer kesimleri ağır fatura bedellerinin dışında birde gecikme zammı, doğalgazın kesilmesi ve sonrasında açma-kapama bedeli gibi ekstra yüklerin altına sokmakta bu uygulama sonucu vatandaşlarımızın çok büyük bir bölümü mağdur olmaktadır” dedi.
SAYAÇ SORUNU
Ertugay soru önergesinde, Bakan Yıldız’a, “Tüketicilerin ihtiyaçları ve tercihleri doğrultusunda Ankara İstanbul gibi şehirlerimizde uygulanan manüel sayaç ve kartlı sayaç sistemini oluşturma yetkisi sadece doğalgaz dağıtım firmaların yetkisine mi bırakılmıştır? Tüketicilerin tercih hakkı bulunmakta mıdır? Erzurum’da böyle bir uygulama yapılabilir mi?”sorusunu yöneltti.
DOĞAL FİYATLARI DÜŞÜRÜLECEK Mİ?
Doğalgaz fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirten Ertugay, önergede, “Teşvik ve yatırımlar konusunda bölgenin ve Erzurum’un problemlerini çözecek bir teşvik politikasının gereği olarak, bütün vatandaşlarımızı da kapsayacak şekilde Doğu Anadolu Bölgesinde zor şartlar altında faaliyet gösteren sanayiciler ve diğer üreticiler için ucuz doğalgaz temini konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?”görüşünü iletti.