Büyük Birlik Partisi (BBP) Erzurum İl Başkanı Faruk Şahin, “5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın üzerindeki sis perdesi, artık kaldırılmalıdır.” dedi.
Aynı zamanda serbest muhasebeci ve mali müşavir olan Büyük Birlik Partisi (BBP) Erzurum İl Başkanı Faruk Şahin, 5084 Sayılı Teşvik Yasası sayesinde SSK primiyle stopaj indirimi ve enerji desteği alan işverenlerin, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle endişeli bir bekleyiş içerisine girdiklerini söyledi.
//İŞVEREN DE ÇALIŞAN DA HUZURSUZ
5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın, 2009 yılının sonu itibariyle yürürlükten kalktığını ve uygulama süresinin uzatılması noktasında henüz resmi bir adımın atılmadığını vurgulayan Başkan Şahin, “Hükümetin, söz konusu yasayla ilgili olarak süre uzatımına gideceği yönünde bir takım beyanlar ve açıklamalar var. Başbakan’ın, Trabzon’da verdiği ileri sürülen 5084 sözünün dışında, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın hafta sonunda yaptığı bir açıklama daha var. Bu gelişmeler, işverenleri umutlandırıyor, ancak beraberinde endişelerin de artmasına neden oluyor. Çünkü önündeki yılla ilgili olarak bir değerlendirme, plan ve programlama ihtiyacı duyan işveren, 5084’le ilgili bu belirsizlik yüzünden oturup beklemek durumunda kalıyor.” diye konuştu.
//İŞVEREN KENDİ TEDBİRİNİ ALMAK ZORUNDA
BBP Erzurum İl Başkanı Faruk Şahin, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndan faydalanma şartlarını yerine getiren işverenlerin, indirimli en son SSK primlerini bu ayın sonunda yatırmak durumunda olacaklarını belirterek, “Aralık ayına ait SSK primleri ve stopaj bedelleri, indirimli olarak en son bu ay ödenecek. Ocak ayına ait ödemeler ise, herhangi bir indirime tabi tutulmadan yapılacak.” dedi. İşverenlerin, yasada süre uzatımına gidilip gidilmeyeceğini görmek için bir müddet daha bekleyeceklerini aktaran Şahin, “Şayet yasada süre uzatımına gidilmez ise, işverenler bu kez maliyeti düşürmek için ya işçi çıkartacak, ya da kısıtlı sürelerle SSK primi ödeyecek. Hükümet, işverenleri bu belirsiz bekleyişten bir an önce kurtarmalı; 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın üzerini saran sis bulutunu artık kaldırmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Yasanın uzatılmaması halinde mevcut istihdam rakamları üzerinden ortaya çıkacak olan ek maliyetin yaklaşık 4 milyon TL olacağını vurgulayan Şahin, “Erzurum’un her ay 4 milyon TL gibi bir ekstra maliyetle başa çıkabilecek gücü yoktur.” dedi.