Gümüşhane’de Kuduz hastalığına karşı alınacak önlemler, başıboş sokak hayvanlarını aşılama ve tasma takılması çalışmaları ile ilgili olarak yapılan toplantıda Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Ufuk Dinler tarafından bilgi verildi.
Gümüşhane Valiliği toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, ilçe Kaymakamları, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Özel İdare, Tarım, Sağlık, Çevre Orman İl Müdürlükleri yetkilileri katıldı.
DİNLER KUDUZ GERÇEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Erzurum Veteriner kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Ufuk Dinler, Kuduz hastalığı, başıboş hayvanlar ile yaban hayatı yaşayan hayvanlar için yapılabilecek çalışmalar hakkında yaptığı bilgilendirmede; “Günümüzde gelişmişlik sadece alt yapı, peyzaj, mimari güzellik vb şeylerle sınırlı değil. Kuduz gibi sağlıkla ilgili, halk sağlığı ile ilgili, çevre ile ilgili başlıklar söylenebilir. Her il kendi çözüm önerilerini rahatlıkla üretebilir, her şey ekonomi de değil, sinerjiyi oluşturabilecek anlayış ve motivasyon birlikteliğini sağlamak çok önemli.
KUDUZ VAKALARI
Yapılan araştırmalarda Erzurum ilinde 2007 yılında 25 vaka, 2008 yılında 44 vaka, 2009 yılında 19 vaka oldu, Erzincan ilinde ise 2007 yılında 7 vaka, 2008 yılında 8 vaka, 2009 yılında 20 vaka oldu, Gümüşhane’de ise 2008 yılında 2, 2009 yılında 6 vaka görüldü, bu niye arttı bir şekilde yaban hayatı ile temas etti, temas ettikten sonra kontrol önlemleri zamanında yeterince alınmadığı için yaygınlaştı, tekrar sokak hayvanlarından yaban hayatına intikal etti. Gümüşhane, Kelkit aracılığı ile Erzincan’a yakın ve artış aslında bu koridordan kaynaklanıyor. Orada ki yaban hayatının bu tarafa kayması ile birlikte hastalıkta artış görülüyor. Her il kendi görev ve sorumluluğunu yerine getirdiğinde, hastalığın oluşmasını ve yayılmasını önlemek daha kolay olacaktır. Sadece Gümüşhane ilinde yapılacak aşılama çalışmaları bire bir yeterli olmayacaktır. Çünkü çevrenizdeki illerden yaban hayatı yaşayan hayvanlar aracılığı ile hastalık gelebilir. Çok etkin aşılama ve hayvan toplama merkezleri aracılığı ile yapılacak çalışmalar sonuca etki edecektir. Burada hayvan toplama merkezi sadece tek başına sorunu çözmüyor. Yaban hayatı da çok önemli, başı boş hayvanlar yaban hayatı yaşayan hayvanlarla teması sonucu kuduz hastalığının yaygınlaşmasına devam edecektir. Sokak hayvanları aşılı olduğunda yaban hayatı yaşayan hayvanlar tarafından ısırılsa bile bu hastalığın sokak hayvanına geçişini de önleyecektir. İl genelinde başı boş hayvanların bir program çerçevesinde aşılamayı yüksek oranda yapmamız gerekiyor. Hayvan toplama merkezini geliştirerek bu hayvanları kısırlaştırmamız gerekiyor.” dedi.
BAŞIBOŞ HAYVANLAR AŞILANMALI
Tarım İl Müdürü Hasan Irkın ise yaptığı konuşmada, başıboş hayvanların yılda bir kez aşılanması gerektiğini söyleyerek, Tarım Bakanlığının AB projesi kapsamında sokak hayvanlarına ücretsiz aşı desteği ve hayvanları tasmalama desteği vereceğini, kampanyanın Gümüşhane’de 1 Mart- 15 Mayıs 2010 tarihleri arasında yapılacağını söyledi.
Toplantıya katılan kurumlar, Kuduz hastalığı ve başıboş hayvanların aşılanması ile ilgili çalışmalarını ve yol haritasını hazırlayacakları eylem planı doğrultusunda Kasım ayının ilk haftasında tekrar değerlendirecekler.