ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘377 terörist etkisiz hale getirildi’
‘377 terörist etkisiz hale getirildi’
Büyükşehir’den Palandöken’e turizm yatırımı
Büyükşehir’den Palandöken’e turizm yatırımı
Atatürk Üniversitesi Türkiye şampiyonu
Atatürk Üniversitesi Türkiye şampiyonu
Akpunar Termal Turizm yatırımlarını paylaştı
Akpunar Termal Turizm yatırımlarını paylaştı
ETÜ’de YTB gündemi
ETÜ’de YTB gündemi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Ekim 2009 Pazartesi - 00:53

Erzurumlu çay demlemesini biliyor mu?

CİHAN/Türkiye'de en çok tüketilen içeceklerden çayın ağız tadıyla içilmesi için üç temel etkenin olması gerektiğini dile getiren Çay-Kur Bölge Müdürü Zekai Sarıavcı, özellikle çayın kalitesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Erzurumlu çay demlemesini biliyor mu?

İYİ BİR ÇAY NASIL DEMLENİR
Piyasada çok miktarda kalitesiz çay bulunduğunu dile getiren Sarıavcı, bu tür çayların damak tadını bozduğunu vurguladı. Kalitesiz çayın, damak tadını bozmakla kalmadığını vurgulayan Sarıavcı, insan sağlığının da kalitesiz çaylardan payını aldığını ifade etti. Bunların, ucuz olduğu için tercih edildiğini de belirten Sarıavcı, "Aslında vatandaşımız bilmeyerek daha fazla para veriyor ve istediği damak tadında da çay içemiyor. Yani hem maddi olarak zarar görüyor hemde sağlık açısından zarara uğruyor. Çünki ucuz 1 kilogramlık çay paketinin yarısı çay atığı, lif, çay tozu falan, geriye kalan yarısı çay otu. Bundan dolayı vatandaşlar ağız tadıyla bir bardak çay içmek istiyorsa kaliteli bir çay tercih etmeliler." dedi. Kendisinin bazen kahvehanelere giderek çay içtiğini dile getiren Sarıavcı, çayın kalitesini aldığı ilk yudumda anladığını dile getirdi.
SUYUN ÖNEMİ
Çayın tadının güzel olması ve iyi demlenmesi için suyun kireçsiz ve arındırılmış olmasının da önemli ölçüde etki ettiğini söyleyen Sarıavcı, suyun iyi olması ile çayın tadını daha iyi hissettirdiğinin altını çizdi. Porselen demlikte çay demlenmesini tavsiye eden Sarıavcı, porselen demlik olmaması halinde krom demliğin alternatif olarak kullanılabileceğini söyledi.
İYİ BİR ÇAYIN ŞİFRESİ
Kaynamış su üzerine bir bardak çay için bir tatlı kaşığı çay otu ölçüsüyle çay demlenmesi gerektiğini ifade eden Sarıavcı, çay yapmanın tarifini şöyle yaptı: "Maalesef çay ölçüsü pek dikkate alınmadan çay demleniyor. Evet çayı çok tüketiyoruz ama çay demlemeyi pek az insan biliyor. Göz kararı ile veya kendi belirlediği ölçüyle demliğe çay otu atılıp üzerine kaynamış su ekleniyor. Fakat böyle olmamalı. Taze kaynamış suya bir bardak çay için bir tatlı kaşığı çay otu atılarak çay demlenmeli. Daha sonra kaynayan suyun üzerine konan çay 15 dakika dinlendirilmeli. Bu süreden sonra tavsiyemiz demlenen çayın 20-30 dakikada tüketilmesidir. Çünkü, daha fazla bekleyince çayın tadında bozulmalar olabiliyor."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 5 Ekim 2009 Pazartesi 22:44

Çay iyi demlesek ne olacak Sayın Başkanımız sayesinde su içemiyoruz kaldı iyi çay demliyecez

Yorumu oyla      6      4  
BÜNYAS 5 Ekim 2009 Pazartesi 19:47

güzel çay demlemek için suyun temiz ve leziz olması gerekir ki bu da maalesef şu an mümkün değil.tertemiz suyumuzu içilemeyecek duruma getirip bize hergün damacanalarla su taşıtan belediye başkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz.sayesinde spor yaparak zinde ve diri kalıyoruz:)tüm erzurum halkı haksız başkan haklı.bi tek o suyun temiz olduğunu savunuyor bu nasıl bir ironidir yarabbim.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pahalı doğalgaza mantolu önlem
ERZURUM(CİHAN)- Pahalı doğalgazdan cebi yanan vatandaşlar yüksek faturaya ...
Sağlıkta değişim sürecek
Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'de sağlıkta dönüşüm programıyla son 7 yılda ...
Su ile çalışan otomobil yaptı
İHA/Erzurum'un Uzundere ilçesinde yaşayan ilköğretim okulu mezunu Mustafa ...
 
BEAH hizmette sınırları zorluyor
Hizmette 1. yılını geride bırakan Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
Uyuşturucuyla toplumsal mücadele
Erzurum İl Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Kurulu toplantısı Vali ...
Okul çağında beslenmeye dikkat
Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, çocukların yüzde 80'inin sabah kahvaltısını ...
 
Yalıtım, Erzurum için hayati önemde
Erzurum’daki çoğu binada yapılan ısı yalıtım işlemlerinin, doğru uygulanmadığı ...
Yetiştirme Yurdunda intihar girişimi
Erzurum'da kız yetiştirme yurdunda psikolojik sorunları olan bir kız çocuğu, ...
Doktorlar bile şaşırdı
Erzurum'da karın ağrısı ve şişkinlik sebebiyle hastaneye başvuran şahsın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva