Sağlık Bakanı Recep Akdağ, akraba dışı organ naklinin yasaklanmasının gündemlerinde olduğunu, bunun için bir taraftan bilimsel kurulun, bir taraftan da Teftiş Kurulunun kendilerine vereceği ilk bilgilerden sonra karar vereceklerini bildirdi.
AKDAĞ SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜ ANLATTI
Akdağ, 24 saat hizmet verecek olan Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Acil Polikliniği'nin açılış törenine katıldı. Törene Akdağ'ın yanı sıra YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve üniversite hocaları katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Akdağ, Türkiye'de sağlıkta dönüşüm programıyla son 7 yılda insan odaklı bir sağlık hizmeti modelini geliştirdiklerini söyledi. Türkiye'de 7 yıl öncesinde sağlık
alanında büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Akdağ, "Sistem büyük ölçüde değişti. Bugün Ağrı'nın bir mezrasında kanamalı bir hasta helikopter ambulansla alınıp şehir mekezinde doğumu yaptırılmakta" dedi.
DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI
Göreve geldikten sonra 23 olan diş sağlığı merkezi sayısını 123'e çıkarttıklarını anlatan Akdağ, bunların 49 tanesinde 24 saat, 32'sinde ise 16 saat hizmet verildiğini söyledi. Akdağ, kamuda çalışan 2 bin 438 olan dişçi sayısını 5 bin 801'e yükselttiklerini önümüzdeki dönem bu sayıyı 7-8 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Kamuda dişçi sayısının artmasının özel muayenesi olan diş hekimleri arasında rahatsızlığa neden olduğunu söyleyen Akdağ, bu sorunun çözümü için Diş Hekimleri Derneği ile temashalinde olduklarını ve hizmetin bir kısmının serbest çalışanlardan almayı düşündüklerini ifade etti.
GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDI
Bakan Akdağ, açılışa gelişinde gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Organ ticaretine karşı yürütülen operasyonların hatırlatılması üzerine Akdağ, savcılığın bir soruşturma yürüttüğünü, bakanlık olarak kendilerinin de meseleyi takibe aldıklarını söyledi. Bugün ilgili bilim kurulunun toplanacağını bildiren Akdağ, ''Aslında kural şöyleydi. Beyin ölümü olan kişilerden, kadavradan organ nakli yapılabilir. Ayrıca yakın akrabalardan organ nakli yapılabilir. Akraba olmayanlardan organ nakli yapılabilmesi için
organ naklini yapan ilgili hastanelerin etik kurullarının burada bir para, menfaat ilişkisi olmadığına kanaat getirmesi, bunu kayıt altına alması gerekiyor ki organ nakli yapılabilsin. Belli ki bu mekanizmada birtakım aksamalar olmuş. Özellikle etik kurulların bu konuda çok dikkatli davranmasını beklerdik. Şimdi ben derhal Teftiş Kuruluna talimat verdim, süratli bir inceleme yapıyoruz. Bir taraftan da bilim kurulunu topluyoruz. Bakanlık olarak 1-2 gün içinde yapılması gerekenleri yapacağız" dedi.
AKRABA DIŞI ORGAN NAKLİNE YENİ DÜZENLEME
''Akraba dışı organ naklinin yasaklanması söz konusu olabilir mi?'' sorusuna Akdağ, ''Bu şu anda gündemimizde. Bir taraftan bilimsel kurulun çalışmaları, bir taraftan da Teftiş Kurulunun bize vereceği ilk bilgiler bunun için belirleyici olacak'' karşılığını verdi.Tamamen insani sebeplerle akraba olmayanlardan da organ naklini ilgili bilimsel kurulların uygun bulduğunu belirten Akdağ, ''Ama söylediğim gibi arada menfaat ilişkisinin kurulmaması şart. Menfaat ilişkisi kurulduğu zaman iş bir organ alım
satımına, ticaretine, aracılara, komisyonculara döner ki çok kötü bir şey olur. Dolayısıyla bu olayda da ilk bulgular buna benzer birtakım şeylerin yapıldığına işaret ediyor. Gerekenleri derhal yapacağız'' dedi.
Akdağ, bilim kurulunun karar alması halinde bir açıklama yapılabileceğini ama Teftiş Kurulunun ilk izlenimlerini almak istediğini, bütün sürecin 1-2 gün süreceğini ifade etti.