Erzurum İl Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Kurulu toplantısı Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş başkanlığında yapıldı. Erzurum Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda “Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Eylem Planı” konusu ele alındı.
KURUL ÇALIŞMA TAKVİMİ BELİRLEDİ
Toplantıda kurulun yapacağı çalışmaların takvime bağlanarak yürütülmesi kararlaştırıldı. Ağustos 2009 tarihinden itibaren bir yıl sürecek faaliyetler belirlendi.
Projenin uygulanmasında görev alacak kişi ya da kişilerin İl Eylem Planı çerçevesinde görevlendirmelerinin yapılması ve bilgilendirme toplantılarına başlanması, İl Çalışma Takviminde yer alan faaliyetlerle ilgili değerlendirme yapmak üzere Proje İl Yürütme Kurulunun 3 ayda bir toplanması kararlaştırıldı.
UYUŞTURUCU HAMMADDE EKİM ALANLARI BELİRLENECEK
Toplantıda Esrar üretimine yönelik yasadışı kenevir bitkisi ekimi yapılan alanların tespit edilmesine yönelik çalışmalar yapılması gündeme getirilerek, İl genelinde çocuklar ve gençlerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere aktif katılımlarının özendirilmesinin sağlanacak.
ÇALIŞMA PROGRAMI
Emniyet güçlerinin operasyonel teknik kapasitesinin arttırılmasının gündeme getirildiği toplantıda yapılacak çalışmalar şu şekilde belirlendi;
“Madde Bağımlılığı ile mücadele konusunda kamuoyu oluşturmak için basının etkin desteği sağlanacak. Yasadışı madde kaçakçılığı ile etkin mücadele için sivil ve mobilize ekiplerin sayısı artırılacak. Madde Bağımlılığının ilk adımı olan sigara ile mücadele konusunda Belediyelerle işbirliği içerisinde belediye zabıtalarının sigara satış noktalarındaki denetimlerinin artırılması, özellikle okullara yakın büfelerin sürekli kontrol altında tutulacak.
UYUŞTURUCUNUN TOPLUMSAL ZARARLARI VAAZLA ANLATILACAK
İl Müftülüğü tarafından yapılan konuşma ve vaazlarda madde ve madde bağımlılığı konularına yer verilmesinin sağlanacak. Sağlık İl Müdürlüğü gençlik merkezinin diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ile bu konuda aktif hale getirilecek. Belediyesi Zabıta Müdürlüğü koordinesinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık işyerlerinin (kahvehane, internet cafe vb.) denetimlerinin periyodik olarak yapılması sağlanacak. Madde Bağımlılığı konusunda çalışan uzmanlardan ülkemizde isim yapmış uzmanların ilimize davet edilerek konferans, seminer vb. eğitsel faaliyetlerin düzenlenecek.
BODRUM KATLARINDA İŞYERİ AÇILMAYACAK
Bodrum katlarda bulunan, uygun şekilde olmayan umuma açık işyerlerine ruhsat verilmemesi, gecekondulaşmanın ve metruk, kullanılmayan boş yapıların suç mekanı olmasının önlenmesi sağlanacak. Risk grubunu oluşturan gençlere yönelik faaliyetleri yürütebilmek için okullarda başta Psikolojik Danışmanlar olmak üzere idareci ve diğer personele yönelik eğitim programları düzenlenecek. Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı ve bağımlılığını özendirecek, merak uyandıracak ve toplumda panik havası yaratacak her türlü bilgilendirmenin önüne geçme amacıyla Valiliğimiz koordinesinde tüm basın yayın kuruluşlarına bilgilendirme toplantıları yapılacak. Gençlik merkezlerinin psikologları, profesyonel eğitmenleri, personelleriyle eğitim, danışmanlık, sosyokültürel faaliyetler, çeşitli aktivitelerle sürekli hizmet vermesi sağlanacak
ALKOL TÜKETİM ALANLARI SÜREKLİ GÖZETİM ALTINA ALINACAK
Alkol tüketim yerlerinin denetimlerinin ilgili kurum ve kuruluşlarca düzenli olarak yapılması sağlanacak. Risk gurubu bölgelerde hizmet veren aile hekimlerinin aile ziyaretlerinde aileleri bilgilendirmesi sağlanacak. Sokak çocuklarına güvenli ve destekleyici bir ortam sağlanması, bu çocukların sağlık ve sosyal hizmetlerden yararlanma imkanlarının arttırılması, yaşam kaliteleri, mesleki ve geçim kaynağı becerileri ile eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmesine yönelik ileri müdahale programları geliştirmek üzere yerel yönetimlerin sorumluluk alması sağlanacak.
MADDE BAĞIMLILARINA REHABİLİTASYON
Madde bağımlısı olan bireylere yönelik Belediyeler ve Halk Eğitim Merkezlerinde Meslek Edindirme Kurslarının düzenlenmesi, eski hükümlülerin istihdamının ilgili birimlerce takip edilerek iş kurabilmeleri ve iş bulabilmeleri konusunda yardımcı olmak için kamu ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılacak. Madde Bağımlısı olan gençlerin Psikolojik Danışmanların eşliğinde izci kamplarına katılmalarının geziye ve tatile çıkarılmaları sağlanacak. Denetimli Serbestlik tedbiri altındaki yetişkin ve çocuk hükümlülerin madde kullanımı hakkında alan araştırması yapılacak. Projenin uygulanması sonucunda İl Yürütme Kurulu tarafından Değerlendirme Raporunun hazırlanması, Üniversite, Adli Tıp Kurumu ve ilgili uzman kişilerden oluşacak bir gruptan bilimsel destek alınacak.”
Vali Yardımcısı Aktaş’ın başkanlık ettiği toplantıya İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Numune Hastanesi, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden temsilciler katıldılar.