ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
Jandarmadan kaçak göçmen operasyonu
Jandarmadan kaçak göçmen operasyonu
TSK’dan nefes kesen tatbikat
TSK’dan nefes kesen tatbikat
 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
HABERLER>GUNCEL
9 Nisan 2007 Pazartesi - 00:00

Katkı maddesi, binlerce yıldır gıda üretiminin vazgeçilmezi

Kullanımı M.Ö 3000'li yıllara dayanan gıda katkı maddeleri, gıda üretiminin vazgeçilmez unsuru olurken, kimyasal madde özellikleri ve bazı maddelerin alerji yapması gibi tehditler de içeriyor.

Katkı maddesi, binlerce yıldır gıda üretiminin vazgeçilmezi

Katkı maddesi, binlerce yıldır gıda üretiminin vazgeçilmezi Kullanımı M.Ö 3000'li yıllara dayanan gıda katkı maddeleri, gıda üretiminin vazgeçilmez unsuru olurken, kimyasal madde özellikleri ve bazı maddelerin alerji yapması gibi tehditler de içeriyor. Sağlık Vakfı tarafından yapılan ''Gıda Katkı Maddeleri Gerçeği'' isimli araştırmada, gıda katkı maddelerinin tarihsel gelişimi, tüketicilerin bilinçlenmesi ve uyulması gereken ilkeler gibi konulara dikkat çekiliyor. Gıda katkı maddeleri, mikro biyolojik bozulmayı önleme ve dayanıklılığı arttırma, besleyici değeri koruma, teknolojik işlemlere yardımcı olma, renk, görünüş, lezzet ve doku gibi duyusal özellikleri düzeltme gibi pek çok amaçla kullanılmakta. TARİHSEL GELİŞİM Tarihi sürece bakıldığında, MÖ 3000'li yıllarda et ürünlerini kürleme yapıldığı, MÖ 900'lü yıllarda ise tuz ve odun tütsüsünün, gıda saklama yöntemleri olarak kullanıldığı görülmekte. Ortaçağ'da ise etlere koruyucu amaçla tuz ve tütsü katılmasının yanı sıra nitrat da etin rengini olumlu yönde değiştirmek amacıyla kullanılmış. MÖ 50'de ise baharatlardan lezzet verici olarak yararlanılmış, gıda boyaları ise günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl önce Mısırlılar tarafından renklendirici amaçla kullanılmış. 19. yüzyıldaki hızlı şehirleşmenin paralelinde ise katkı maddelerinin kullanımları, özellikle gıdaları bozulmalara karşı koruma amacıyla yaygınlaşmış, günümüzde ise bu maddeler gelişen gıda teknolojisinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. TÜKETİCİNİN BİLİNÇLENMESİ Tüketicilerin bilinçlenmeleri paralelinde de katkı maddelerinin özellikleri ve sağlıkla olan ilişkileri, gıda satın almada dikkati çeken ve özen gösterilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Katkı sağlık ilişkisinde şüpheler özellikle, bazı katkı maddelerinin kimyasal madde içermesi ve bazı maddelerin alerji yapmaları gibi başlıklar altında toplanmış. Gıda katkı maddeleri, gıdalara istenilerek katılan maddeler olup, bu maddelerin özellikleri ve gıdalarda kullanım sınırları, dünyada uluslararası düzeyde araştırmalarla ele alınmakta. Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda Tarım Örgütü'nün oluşturduğu gıdalarla ilgili komisyon olan CAC ve bu kuruluşun gıda katkı maddeleri ile alt komitesi olan Birleşik Gıda Katkı Uzman Komitesi katkı maddelerinin insan sağlığı açısından güvenilirliği konusunda çalışmalar yapmakta. UYULMASI GEREKEN İLKELER Gerek CAC, gerekse Avrupa Topluluğu tarafından,gıda katkı maddelerinin kullanımında uyulması gereken ilkelerin başında, tüm katkı maddelerinin sürekli kontrol altında tutulması ve kullanım durumlarının yeni bilimsel bulgular doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Bir katkı maddesi, gıdaların besleyici değerini korumak, gıdaların dayanıklılığını sağlamak veya gıdanın duyusal özelliklerini tüketiciyi aldatmayacak şekilde düzeltmek, gıda işleme, hazırlama, nakil veya depolama aşamalarında yardımcı olmak gibi amaçlarla kullanımları şartıyla onaylanmakta. Katkı maddesinin tavsiye listesinde veya gıda standartlarında yer alması için kullanımının belirli gıdalarla, belirli şartlar ve amaçlar için sınırlandırılması, istenilen etkiyi oluşturabilecek en düşük dozda kullanılması da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arsında yer almakta. Öte yandan, bazı katkı maddelerinin alerjiye neden olmaları göz önüne alındığında, alerji yapabilen tartrazin, sunset yellow ve kükürtdioksit gibi katkı içeren gıdaların etiketlerinde, ikaz ibaresi bulundurulmasının öngörüldüğüne de dikkat çekiliyor. Araştırmada ayrıca, Türkiye'de katkı maddeleri konusunun, dünyadaki tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi titizlikle ele alındığı ve konunun yasal kuruluşlarca denetiminin yapıldığı bildirildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
OSMANLI SOFRASI VE VİTAMİN CAFE GÖRSEL ESTETİĞİ, TEMİZLİĞİ VE EKONOMİK FİYATLARIYLA ERZURUM’UN HİZMETİNDE.
Erzurum’a “vitamin” geldi Osmanlı Sofrası ve Vitamin ...
PROJE TABANLI BECERİ YARIŞMASI SONUÇLANDI
‘ELMAS-2007’ PROJESİ BİRİNCİ OLDU Erzurum'da düzenlenen Proje ...
Tarım ve hayvancılık masaya yatırıldı
Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinin ele alındığı toplantı, Erzurum ...
 
TÜKETİCİ KONSEYİNDE KREDİ KARTLARI ELE ALINDI
11. Tüketici Konseyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı toplantı salonunda toplandı. ...
DADAŞKENT’TE KUTLU DOĞUM PROGRAMI
Dadaşkent Belediyesi ve Ak Parti Dadaşkent Belde Kadın Kolları tarafından ...
Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı araştırmaya göre:
AÇLIK SINIRI 841 YTL OLDU Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, ...
 
İNSAN HAKLARI KURULUNA
İLGİNÇ BAŞVURULAR Erzurum İnsan Hakları Kuruluna, ''Cami tuvaletlerinin ...
MART AYI ERZURUM VERGİ MÜKELLEFİ PROFİLİ BELLİ OLDU
KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFİ ARTTI Maliye Bakanlığı, Erzurum’da ‘Mart ...
Dikyar köylüleri Erzurum’da buluştu
Erzurum'un Uzundere ilçesi Dikyar köylüleri köy derneğince düzenlenen programla biraraya geldiler.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva