Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Kalkınma Ajanslarımız ile KOSGEB'in birlikte çalışmaları, ortak fon oluşturmaları ve desteklerinde mükerrerliği önleyecek tedbirler almaları, hükümetimiz açısından son derece önemlidir" dedi.
KOSGEB, KOSGEB ve DPT arasında işbirliğinin çerçevesini belirlemek için düzenlenen protokol, Yeni Başbakanlık Binası'nda düzenlenen törenle imzalandı. İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu protokolü KOSGEB ve kalkınma ajanslarının birlikte hareket etmeleri ve reel sektörün buradan ortaya çıkacak sinerjiden faydalanması için hazırladıklarını söyledi.
//KOBİLERİN BÖLGESEL KALKINMADAKİ ÖNEMİ
Tüm ülkeye yayılan yapılarıyla KOBİ'lerin, Türkiye için hayati önem taşıyan bölgesel kalkınmanın da temel dinamiklerinden biri olduğunu belirten Bakan Ergün, "Bu nedenle KOBİ'lerin desteklenmesi ve bu desteklerle KOBİ'lerin üretim kalitelerini, kapasitelerini, pazar paylarını, ihracattaki ve katma değerdeki katkılarını arttırmaları, öncelikli hedeflerimiz arasındadır" diye konuştu.
Bakan Ergün, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yaparak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerine işaret ederek, "Bu vizyonu hayata geçirmek, küresel rekabet gücü olan KOBİ'lerin ve güçlü bir reel sektörün varlığı ile mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.
//KOBİLER GÜÇLENDİRİLECEK
Bir diğer önemli hususun da başarılı KOBİ'lerin belli birkaç şehirden toplanmasından ziyade, başarının ülke geneline yayılması olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, şunları kaydetti:
"Bu hedeflere ulaşmak için, kamu birimlerinin uyum içinde ve birbirini destekleyici bir nitelikte çalışmaları gerekmektedir. KOSGEB, ülkemizde KOBİ'lerin rekabet gücünü artırıcı mekanizmaların gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. 7.5 yıllık iktidarımızda, KOSGEB'in kullandığı kaynak, zihniyet ve etkinlik açısından yaşadığı dönüşüm, hükümetimizin KOBİ'lere verdiği önemin en somut kanıtıdır. Bundan sonra da, KOBİ Proje Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Tematik
Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve Genel Destek Programı olmak üzere 6 başlık altında, yepyeni destekler sağlayacağız. Yeni destek programını hazırlarken, katılımcı bir anlayışla, işletmelerimizin, meslek örgütlerinin ve akademik çevrelerin görüş, ihtiyaç, talep ve beklentilerini göz önüne alarak hareket ettik. Böylece KOBİ'lerin bölge, sektör ve ölçekleri göre farklılaşan değişik ihtiyaçlarını karşılayacak bir program kurguladık."
KALKINMA AJANSLARI KOSGEB İŞBİRLİĞİ VE YENİ SİNERJİ
Bu destek programlarının uygulanması ve yeni destek programlarının hazırlanması için Kalkınma Ajansları ile KOSGEB'in işbirliği içerisinde çalışarak sinerji oluşturmalarının çok önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Ergün, "Zira sahaya inerek destek uygulamalarında bulunan bu iki değerli kurumun çalışmalarının birbirini tamamlaması gerekir" şeklinde konuştu.
//ORTAK FON OLUŞUMU
"Kalkınma Ajanslarımız ile KOSGEB'in birlikte çalışmaları, ortak fon oluşturmaları ve desteklerinde mükerrerliği önleyecek tedbirler almaları, hükümetimiz açısından son derece önemlidir" diyen Ergün, "Zira biz kullandığımız her kaynağın, bu milletin kaynağı olduğunu unutmuyor, her bir kuruşu doğru alanlara ayırmanın hesabını yapıyoruz. Bu protokolle birlikte, bölgesel kalkınmaya ve KOBİ'lerimizin rekabet güçlerini artırmaya yönelik çalışmaları daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde yapacağız" ifadesini
kullandı.
//DEVLET BAKANI YILMAZ
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da, yeni bölgesel gelişme yaklaşımlarının temel ilkesinin 'yönetişim' olduğunu belirterek, Kalkınma Ajanslarının bu yönde kamu kesimi, özel kesim ve STK'lar arasındaki işbirliğini özendireceğini ve kolaylaştıracağını söyledi. Ajansların 2008-2010 dönemindeki toplam bütçe büyüklüğünün yaklaşık 870 milyon TL mertebesine ulaştığını vurgulayan Bakan Yılmaz, "Ajanslar bölgesel gelişme önceliklerinin tespitini müteakip somut destek ve hizmetleri hızla vermeye başlamış; birbiri
ardına teklif çağrılarına çıkmıştır. Bu yönde ağırlıklı olarak yenilikçi ve katma değer yaratan projelere destek olmaya başlamıştır" dedi. 2010 yılı sonuna kadar bütün ajansların proje teklif çağrısına çıkmalarının hedeflendiğini dile getiren Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Kalkınma Ajansları iktisadi kalkınma bileşeni altında genel olarak ve KOBİ bileşeni altında da KOBİ'lere doğrudan, mali destek sağlamaktadır. Bu şekilde bugüne kadar KOBİ'lere sağlanan ve sağlanacak destek miktarı yaklaşık 120 milyon TL'ye ulaşmıştır. Bu programlar dahilinde; üretim kapasitesi artırımı, ürün ve üretim teknolojisi ve tasarım kabiliyetinin geliştirilmesi ve markalaşmanın teşvik edilmesi ile rekabet gücünün artırılması desteklenmiştir. Ajansların verdiği teknik destekler de hızla etkisini
göstermeye başlamıştır. Özellikle proje çağrılarının açık olduğu dönemlerde yoğunlaşan programlarla sayısı bini aşan kişi ve kuruma ücretsiz proje hazırlama eğitimi verilmiştir. Sadece bu rakamlar ve gelişmeler bile ajanslarımızın kısa sürede projecilik kültürünü ve disiplinini yaygınlaştırmakta etken olduklarını gösteren somut delillerdir."
Bakan Yılmaz, Kalkın Ajanslarının, ülke kalkınmasının temel aktörleri olan KOBİ'ler için çok çeşitli destek programları bulunduğuna işaret ederek, "Bu yönden Kalkınma Ajanslarının yerel katkı ve katılımla tasarlayacağı, yerinden uygulayacağı ve yakından izleyeceği programlar ve sağlayacaibir anlayışla, işletmelerimğı destekler bu yeni anlayış çerçevesinde önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır" diye konuştu.
Bakan Yılmaz, aynı hedef kitleye hizmet veren Kalkınma Ajansları ve KOSGEB arasında, 'politikalarının ve faaliyetlerinin birbirini tamamlayıcılığını temin etmek, kaynakların yerinde ve etkili kullanımını sağlamak, merkezi ve yerel düzeydeki kuruluşların koordinasyonunu güçlendirmek ve işletmelere ve girişimcilere daha iyi, isabetli ve kolay erişilebilir hizmetler sunmak' amacıyla bu protokolün hazırlandığını vurguladı.
Bakan Yılmaz, KOSGEB ile başlayacak olan bu işbirliği sürecine, yakın zamanda Türkiye Kalkınma Bankası ile de devam edileceğini kaydetti.
Yılmaz ve Ergün'ün konuşmalarının ardından DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu ile KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, 'işbirliği protokolü'ne imza koydular.