ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2010 Pazartesi - 06:01

Civil peynir tarım literatüründe

ERZURUM(GHA) - Bir dönem sadece üretildiği kentin sınırları içinde kalan, ancak şimdilerde yurdun dört bir yanındaki meraklısına ulaşabilen Erzurum’un civil peyniri, artık kitaplarda da yer almaya başladı.

Civil peynir tarım literatüründe

Bir dönem sadece üretildiği kentin sınırları içinde kalan, ancak şimdilerde yurdun dört bir yanındaki meraklısına ulaşabilen Erzurum’un civil peyniri, artık kitaplarda da yer almaya başladı. Prof. Dr. Artun Ünsal’ın “Süt Uyuyunca” adlı kitabında geniş bir yer ayrılan civil peynir için, ‘peynirlerin en nazlısı’ yakıştırması yapılırken, bir zamanlar sadece Erzurum’a imal edilen peyniri, şimdilerde Türkiye’nin dört bir yanında bulmanın mümkün olduğuna vurgu yapıldı. 
Erzurum’da kilosu 5 ile 7 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan Erzurum civil peyniri, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol kentlerde 15-20 YTL’ye bulan fiyatlardan satışa sunuluyor.
ÜNSAL SÜT UYUYUNCA ESERİNDE CİVİL PEYNİRİ ANLATTI
Erzurum’da taze olarak yazın, çökelek (lor) eşliğinde basılmak suretiyle de kışın tüketilen ve halk arasında tel peyniri olarak da bilinen civil peynir, birçok yörenin tescillenmiş ürünleri karşısında ‘sahipsizlik’ sorunu yaşıyor.
Mihaliç (kelle) peyniri, keçi peyniri, Erzincan tulum (şakak) peyniri, İzmir tulum peyniri, Van otlu peyniri, lor, Urfa beyaz peyniri, dil peyniri, Çerkez peyniri, Abaza peynirleri, Yozgat çanak peyniri, külek peyniri, Hatay cara (testi) peyniri, örgü peyniri, golot peyniri, İstanbul çayır peyniri, Manisa çayır peyniri, Ordu torba peyniri, Giresun imansız peyniri, Kars gravyer peyniri ve Denizli yörük peyniri gibi çeşitler, bugün Türkiye’nin tescilli süt ürünleri arasında yer alırken, yurdun dört bir yanında adeta kapış kapış edilen Erzurum civil peyniri ise, marka sıkıntısı çekiyor.
ÜNSAL: CİVİL PEYNİR YÖRESEL KÜLTÜRÜN İFADESİ
Prof. Dr. Artun Ünsal’ın “Süt Uyuyunca” adlı kitabı da peynirin sadece üretimden ibaret olmadığını, bir kültürün göstergesi olduğunu da anlatıyor. Türkiye’nin artık dünya peynirleriyle rekabet edecek damak zevki ve çeşitliliğe sahip yöresel peynirlere sahip olduğuna dikkat çekilen eserde, Erzurum civil peyniri ise şöyle anlatılıyor: “Doğrudan yağsız sütten ya da ekşitilmiş yağlı süt yayıklanarak yapılır. Yağı az, proteini fazla bir peynirdir. Kahvaltılık olarak veya eritilmeye uygun bir peynir olduğundan börek ve tatlı çeşitlerinde sıklıkla kullanılır. Peynirlerin en nazlısıdır. Büyük kentlerde birçok süpermarket ve ‘gourmet shoplar’da bu tadı bulmak mümkündür”
Öte yandan Erzurum’daki peynir satıcıları ise, yaz sezonunun yarılanmış olması nedeniyle kışa hazırlıkların başladığını belirterek, “Kışın tüketmek için peynir basmak isteyenler, civil ihtiyaçlarını gidermeye başladılar bile. Ağustos ayı, civil peynirin lorla karıştırılarak kış için basıldığı aydır. Ekim ayına kadar bu böyle devam eder. Şu anda civil peynirin kilosu 5 YTL’den başlıyor, 7 YTL’ye kadar çıkıyor. Satışlar güzel, çok memnunuz” diye konuştular.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Krediler birinci eli tetikledi
ERZURUM(GHA)- Erzurum’da ikinci el otomobiller gösterilen ilgi azalmaya, ...
4.Etap Proje Başvuruları sonuçlandı
ERZURUM (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Desteklenme ...
Genç girişimcilere eğitim semineri
AHMET AKBUĞA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler ...
 
Seracılık çiftçiler için yeni gelir kapısı
ERZURUM(GHA) – Erzurum’da ticari olarak seracılık yapan işletmelerin sayısında ...
Ödenekte sona kaldık
2011 Yalnız Erzurum’un değil Türkiye’nin de sportif vizyonunu ve geleceğini ...
EBK kesimlere başladı
Erzurum'da TAR-ET Projesi kapsamında büyük baş hayvanların kesimine başlandı. Erzurum ...
 
Besiciler destek bekliyor
ERZURUM(GHA) – Türkiye’de kırmızı et piyasasındaki problemlerin, bugünün ...
İsrail ürünlerine boykot çağrısı
BAYRAM KILINÇER (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ...
Verilerle Erzurum ekonomisi
ERZURUM(GHA) - Erzurum Defterdarı Osman Şimşek, 2010 yılının ilk 4 aylık ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva