Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, Türkiye'de hiçbir meyve ve sebzenin genetiği ile oynanmadığını açıkladı. Prof.Dr. Kaya, "Margarin ve cips üretiminde GDO'lu enzimler kullanılıyor. Hayvanlara verimi artırmak için GDO'lu ürün veriliyor. Ancak biz her ikisinin de tüketilmesini tavsiye etmiyoruz" dedi.
//KOÇAK’TAN DEĞERLENDİRME
Atatürk Üniversitesinde düzenlenen 'Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) kullanımı, riskler ve avantajlar' konulu panelde konuşan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, her buluşun insanlığın yararına olmayacağına işaret etti.
GDO'lu ürünlerin bazı özellikleri nedeniyle risk taşıdığını anlatan Prof. Dr. Koçak, 1994'te gelişmiş ülkeler tarafından açlığın etkili olduğu Afrika'ya GDO'lu ürünler gönderildiğini, ancak açlığa rağmen bu ürünlerin tüketilmediğini anımsattı.
//KAYA GDO KULLANIM SÜRECİNİ ANLATTI
Soya, kanola, pamuk tohumu ve mısırda GDO'lu enzimlerin kullanımının yaygın olduğuna dikkati çeken Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, Amerika ve İngiltere'de peynir üretimi sırasındoa mikroorganizmaları değiştirilmiş maya kullanıldığını belirtti. İran'da üç yıl önce 20 bin hektar alanda genetiği değiştirilmiş pirinç üretimi yapıldığını anımsatan Prof. Dr. Kaya, Çin'de domatesin çabuk yumuşamaması için bir çalışma yapıldığını bildirdi. Prof. Dr. Mükerrem Kaya, bu konuda şunları söyledi: "Ülkemizde bazı yayın organlarında çilek ve elmanın da genetiği ile oynandığı yönünde çalışmalar yapıldığına dair haberler çıktı. Bir uzman olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki hiçbir meyve ve sebze 'genetiği değiştirilmiş ticari ürün kapsamında' üretilmiyor. Ama bu yolda bilimsel çalışmalar yapılıyor. Ama ticari olarak ciddi bir üretim söz konusu değildir. Margarin ve cips üretiminde ise GDO'lu enzimler kullanılıyor. Hayvanlara verimi artırmak için GDO'lu ürün veriliyor. Ancak biz her iki bunları tavsiye etmiyoruz."