Bin bir derde şifa olan patatesin baş ağrısında, yüksek ateşin düşürülmesinde, kaynakçıların göz yanmalarının giderilmesinde etkili olduğunu anlatan Ahlatlı çiftçilerden Yılmaz Hakverdioğlu (71), asırlardır dedelerinden atalarından öğrendikleri şifayı güvenle uyguladıklarını söyledi.
//ALINA PATATES BAĞLIYORLAR
Hakverdioğlu "Asırlardır, atalarımız, dedelerimiz patatesi ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanmış. Biz de onlardan gördüklerimizi uyguluyoruz. Dedelerimiz eskiden doktor bulamadıklarından çareyi doğada aramışlar.
Birçok hastalığın tedavisinde bitkileri kullanmışlar. Halen günümüzde de bitkilerin tedavi edici özelliklerini biliyor ve uyguluyoruz. Biz çocukken hastalanıp ateşimiz yükseldiğinde annemiz alnımıza patates bağlardı. Ninelerimiz de dedemizin başı ağrıdığında alınlarına ince ince kesilmiş taze patates bağlardı. Şimdi benim başım ağrıdığında, çocuklarımın yüksek ateşi olduğunda aynı yöntemi uygulayarak ateşini kontrol altına alabiliyoruz. Öte yandan kaynak ateşine çıplak gözle 2-3 dakika kadar bakıldığında
gözleri kaynak alır. Yöremizde halen gözleri kaynaktan yanan demircilerin gözlerine kabuğu ile beraber rendelenmiş patates bağlarız, 30 dakika sonra onda hiçbir şey kalmaz. Kısacası patatesi hem ağrı kesici hem de ateş düşürücü olarak güvenle kullanıyoruz. Hiçbir yan etkisini de görmedik" dedi.