Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olarak isimlendirilen KOAH’ın, hava yollarını tıkayarak nefes alıp vermeyi zorlaştıran yaygın bir hastalık olduğunu anlatan Yiğit, KOAH’a yol açan nedenlerin genellikle sigara içme ya da duman veya toza maruz kalma olduğunu söyledi. Uzman. Dr. Yiğit, KOAH’ın belirtilerinin öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı olduğunu ifade ederek, “Yaşınız 40’ın üzerindeyse ve bu belirtiler varsa, doktora gidin ve KOAH konusunda bilgi alın. Pek çok kişi kendisinde KOAH olmasına rağmen, bunu bilmez. Bazıları belirtilerinin sadece yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğunu düşünür. Ancak KOAH, yaşamı tehdit eden bir hastalıktır ve tedavi edilmezse kötüleşir. KOAH tedavi edilebilir. Tamamen iyileşmesi mümkün olmamakla birlikte, doktorlar kendinizi daha iyi hissetmenize ve akciğerlerinizdeki tahribatın yavaşlamasına yardım edebilir. Hastalığın tanısı için basit bir solunum testi yaptırmanızı yeterlidir. Tanı ne kadar erken konulursa, tedavi o ölçüde etkili olacaktır. KOAH önlenebilir.” diye konuştu.
KOAH, TÜRKİYE’DE EN SIK GÖRÜLEN ÜÇÜNCÜ ÖLÜM SEBEBİ
Sigara içenler için KOAH’ı önlemenin ya da ilerlemesini durdurmanın en iyi yolunun, sigarayı bırakmak olduğuna dikkati çeken Ayhan Yiğit, “Tüm dünyada 40 yaş üzerindeki her 10 erişkinden birinde KOAH vardır. Ülkemizde 5 milyon KOAH’lı hasta bulunduğu tahmin edilmektedir. Sigara içmenin yaygın olduğu ülkelerde, KOAH daha sık görülür. Dünya çapında her yıl neredeyse 3 milyon kişi KOAH nedeniyle ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada kalp krizi, inme ve akut akciğer enfeksiyonlarından sonraen önemli dördüncü ölüm nedenidir. Kanserden daha fazla ölüme neden olur. Türkiye’de ise KOAH en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir ve her yıl yaklaşık 30 bin kişi bu hastalık yüzünden ölmektedir.” diye konuştu.
KOAH TEDAVİSİ
Öte yandan KOAH’ın tedavisinin iki ana hedefi bulunduğunu vurgulayan Yiğit, bu hedeflerden ilkinin semptomları azaltmak, ikincisinin de hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak olduğunu kaydetti. Doğru beslenme, doktor kontrolünde yapılacak düzenli bir egzersiz programı, düzenli uyku ve sigarasız bir ortamın, ‘KOAH’ riskini azaltacağını anlatan Yiğit, her insanın, aynı zamanda kendisinin doktoru olduğunu söyleyerek, hiçbir sağlık sorununun, kesinlikle hafife alınmaması çağrısında bulundu.