1 Ekim’den itibaren yeniden düzenlenerek yürürlüğe sokulan ‘muayene katılım payı’ uygulaması, aynı zamanda eczacı olan Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel’i de çileden çıkardı. Erdal Güzel, “Meslek mensupları olarak bizi resmen tahsilatçı konumuna soktular. Bu uygulama yürütülecekse, muayene katılım payını eczacılar değil, hastaneler tahsil etsin.” dedi.
//TAHSİLDAR OLDUK
Muayene katılım paylarıyla ilgili olarak 1 Ekim’den geçerli olmak üzere yeni bir düzenlemeye gidildiğini ve ücretlerin sağlık kuruluşlarına göre 8 ile 15 TL arasında revize edildiğini hatırlatan Erdal Güzel, “Bununla birlikte geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu zamana kadar yapılan muayeneler için de, geçmişe yönelik bir fatura çıkarıyoruz. Vatandaş reçetesini yaptırmak için geliyor, mevcut rakamlara ek olarak bir de geçmiş muayene borçları karşısına çıkınca, deyim yerindeyse kıyamet kopuyor.” diye konuştu. Eczacıların bu uygulama nedeniyle devletin resmen tahsilatçısı konumuna sokulduklarını vurgulayan Güzel, “Karşımıza öyle bir manzara çıkıyor ki, vatandaşa kabaran faturayı mı, yoksa uygulamayı mı izah edeceğimizi, biz de şaşırıyoruz.” ifadelerini kullandı. Sadece Erzurum’da değil, Türkiye genelindeki tüm eczacıların aynı sıkıntıyı çektiklerini dile getiren Güzel, vatandaşların büyük bir bölümünün, ödedikleri paranın hesabını eczacılardan sorduklarını kaydetti.
//GÜZEL: ECZACILAR OLARAK BİZİ BIRAKSINLAR İŞİMİZİ YAPALIM!
Eczacı Erdal Güzel, görevlerinin, sağlık hizmeti çerçevesinde hastanın tedavisi için gerekli olan ilaç ve tıbbi gereksinimleri temin etmek olduğuna işaret ederek, tahsilatçılığın başka, eczacılığın başka olduğunu ifade etti. Bu uygulamayla ilgili olarak acilen düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulunan Erdal Güzel, “Bıraksınlar biz işimizi layıkıyla yapalım. Hastalarla karşı karşıya gelmek ve hele de devlet adına tahsilat yapmak gibi bir zorunluluğumuz yok. Bu uygulamadan bizi neden mesul tutuyorlar, mana verebilmiş değiliz.” şeklinde konuştu. Uygulamanın kaldırılmasının, atılacak en doğru adım olacağını dile getiren Erdal Güzel, “Yok eğer bu uygulamada ısrar edilecekse, o halde eczaneleri bu işin dışında tutsunlar. Hastalardan katılım payı alınacaksa da, bu işi hastanelerde yapsınlar. Biz zaten tepki gören bir uygulamanın tarafı olmak istemiyoruz.” dedi.