ERZURUM Gazetesi’nin dünkü sayısında “Bu yanlışa dur denilmeli” başlığıyla yayımlanan üniversite öğrencilerine fahiş fiyatlarla ev kiralanması haberine bir destek de Bingöl Üniversitesi’nden geldi. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, barınma sorunu yaşayan öğrencilerin tuttuğu evlere yüksek kira istenmesi ve bazı bölgelerde öğrencilerin tehdit edilmesinin barbarlık olduğunu söyledi. Atatürk üniversitesinden ise konuya ilişkin bir değerlendirmenin yapılmaması dikkatleri çekti.
DOĞU ÜNİVERSİTELERİNDE, ESNAF ÖĞRENCİYE SAHİP ÇIKMALI
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, okumak için gelen gençlere herkesin sahip çıkıp kucak açmasını beklerken, bazı vatandaşların öğrencileri tehdit ettiklerini duymanın büyük üzüntü verdiğini ifade etti. Bu durumun kabul edilemeyecek kadar kötü olduğunu ifade eden Baydaş, öğrencileri tehdit etmenin barbarlık olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Baydaş, bu tür münferit olumsuz hadiselerin hem üniversite hem de Bingöl için üzücü olaylar olduğunu belirterek, "Öğrencilerimiz köy konutlarında müstakil bir ev tutmuş ve komşuları öğrenciler ile ev sahibini tehdit etmiş. Bu olay Bingöl ve Bingöl Üniversitesi için çok üzücüdür. Bingöllü olarak bizler yıllardır çocuklarımızı üniversite okuması için il dışına göndermiyor muyuz? Onlar o şehirlerde ev tutup yurtlarda kalıyor ve o insanlar bizden giden öğrencilere kucak açıyor. Ama biz aynı konukseverliği göstermiyoruz. Ne yazık ki içimizden bazı insanlar gelen körpecik çocuklarımızın ev bulmalarını engelleyecek kadar barbardırlar. Bu yaygın değildir, ama böyle olayların olması çok üzücüdür" dedi.
İLGİNÇ UYGULAMA
Yıllarca Bingöl'e üniversite kurulması ve öğrenci gelmesi için bağırdıklarını belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, şuan üniversite açılmış ama öğrencilerin sopalarla kovulduğunu belirterek "Bütün Bingöllüleri tenzih ediyorum ama bu şekilde insanlar çıkmış ve öğrencilerimiz de bizlere şikayete geldi. Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait biri kız, diğeri erkek öğrenciler için 2 bloğumuz var. Ancak bloklardan biri depremde hasar gördüğü için kullanılamıyor. Sadece biri kullanılıyor. Her blok 250 öğrenci kapasiteli. Hasarlı bloktan dolayı 500 kapasitemiz 250'ye düşmüştür. Ancak 2010-2011 yılı içerisinde yapılacak olan 500 kapasiteli yeni yurt binası plana dahil edildi. 2011 yılının başında belki teslim edilecektir. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun şu anki mevcut kapasitesi 250 ama bizim öğrenci kapasitemiz bin 500 civarındadır. Yurt haricinde geri kalan öğrencilerimiz ev tutma, diğer özel yurtlarda kalma şeklinde barınmalarını sağlayacaktır. Bingöl'de üniversite yeni olduğu için öğrencilere yönelik stüdyo tipi küçük daireler şeklinde bir geleneği yok. Öyle olmayınca da öğrencilerimiz şuanda ciddi anlamda barınma sıkıntısı yaşamaktadır. Kiraların aşırı yükseldiğine dair duyumlar alıyoruz. Bu olumsuzluklar öğrencileri ve dolayısıyla üniversite ile ilimizi olumsuz etkiler. Bunlar hakikaten çok üzücü olaylar. Bunları yapanlar insanlıktan nasibini almamış kişilerdir. Yurt sorunu önümüzdeki yıl çözülecektir ama bu sorun çözülene kadar herkes elini taşın altına koyarak gelen öğrencileri kucaklamalı ve fırsatçılık yapmamalıdır" şeklinde konuştu.