Türkiye’nin en sağlıklı ili İzmir; ülke geneli kilo ortalaması 86; en kilolu il Konya ve Türkiye’de her 10 kişiden 1’i ilaç kullanıyor.
Bölge Eczacılar Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, bir ilaç firması tarafından yapılan sağlık araştırmasında ilginç sonuçlara ulaşıldığını söyledi. Türkiye genelinde yapılan araştırmada, hastalık türlerinden, hastaların ilaç kullanma alışkanlıklarına, kilo sorunundan, kronik hastalıklara varıncaya kadar birçok konunun ele alındığını belirten Altıntaş, araştırmadan çıkan en ilginç sonucun, Türkiye’de her 10 kişiden 1’inin devamlı ilaç kullanması olduğunu kaydetti. Hasan Fehmi Altıntaş, araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’nin en sağlıklı ilinin İzmir olduğunu açıklayarak, en sağlıksız ilin de, Konya olduğunu kaydetti. Türkiye’deki kilo ortalamasının 86,44 olarak tespit edildiğini, en kilolu ilin de, yine Konya olduğunu vurgulayan Altıntaş, araştırmaya göre, kilo ortalaması bakımından en ideal kentin ise, Antalya olduğunu bildirdi. Altıntaş, “Araştırmaya göre, insanlarının boy bakımından en uzun olduğu il İzmir, en kısa olduğu il ise, Trabzon. Türkiye’nin boy ortalaması 174 santimetre olarak tespit edilmesi, İzmir’i bu sıralamada birinciliğe oturtuyor.” dedi.
//HASTALIKLAR SIRALAMASINDA TANSİYON BAŞI ÇEKİYOR…
Araştırmayla varılan sonuçlarda, Türkiye’de her 10 kişiden 1’inin devamlı ilaç kullandığının ortaya çıktığını dile getiren Bölge Eczacılar Odası Başkanı Altıntaş, kronik ilaç kullanım oranının ise, yüzde 9.9 olduğunu kaydetti. Türkiye’de hastalıklar sıralamasında tansiyonun yüzde 45.6 ile başı çektiğine işaret eden Altıntaş, şeker hastalığının yüzde 27.8, kalp hastalıklarının yüzde 16.5, kolesterolün yüzde 9.7 ve mide hastalıklarının da, yüzde 6.8 olduğunu belirtti.
//İLAÇ KULLANIMI
Hasan Fehmi Altıntaş, hastaların ilaç kullanma alışkanlıklarına ilişkin olarak elde edilen bulguları da açıkladı. Buna göre, Türkiye’de en fazla ilacı kadınlar tüketiyor. Erkeklere oranla 2 kat daha fazla ilaç tüketen kadınların, psikolojik sağlık sorunları bakımından da, erkeklere yine fark attıklarını dile getiren Altıntaş, erkeklerinse, kadınlara oranla 2 kat daha fazla kalp ilacı kullandıklarını bildirdi. Araştırmada Erzurum’un, standart ortalamalar bakımından sorunsuz olarak görüldüğünü aktaran Altıntaş, durumun vasatın üzerinde olduğunu kaydetti.
//KADINLAR, ERKEKLERE GÖRE ÇOK DAHA FAZLA İLAÇ TÜKETİYOR
Bölge Eczacılar Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, “Kadınlar arasında en fazla tüketilen ilaç kansızlık ilaçları olarak tespit ediliyor. Türkiye’de ilaç, yüzde 37,4 oranında doktor tavsiyesi, yüzde 45,7 oranında da yakınların tavsiyesiyle kullanılıyor. İlaçların prospektüslerinin okunma oranı, yüzde 78 olarak tespit edilirken, prospektüsü okuyanların yüzde 84’ünü ise, kadınlar oluşturuyor. Araştırmadan anladığımıza göre, kadınlar sağlık konusunda çok titizler. Erkekler, kolay kolay hastanelere gitmezken, kadınlar, sağlık sorunlarını ciddiye alarak hemen sağlık kuruluşlarına gidiyorlar. Kadınların ilaç kullanım oranları da, işte bu nedenle daha yüksek çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
Çeşitli ilaç şirketleri tarafından yapılan bu tür araştırmaların, Türkiye’nin sağlık haritasının çıkarılmasında bir hayli etkili olduğunu anlatan Altıntaş, son yıllarda bu tür istatistik araştırmaların giderek hız kazandığını sözlerine ekledi.