ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tır dorsesinde 29 kaçak göçmen yakalandı
Tır dorsesinde 29 kaçak göçmen yakalandı
Erzurumsporlu Özgür Sert Y. Mersin İdmanyurdu’nda
Erzurumsporlu Özgür Sert Y. Mersin İdmanyurdu’nda
Özbek dualarla uğurlandı
Özbek dualarla uğurlandı
Erzurum Emniyeti operasyon verileri açıklandı
Erzurum Emniyeti operasyon verileri açıklandı
Güvercin, son yolculuğuna uğurlandı
Güvercin, son yolculuğuna uğurlandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
14 Kasım 2009 Cumartesi - 06:16

“İhtiyaç çok, cerrah yok”

CİHAN/Hepatopankreatobiliyer cerrahide Türkiye'nin yıllık ihtiyacının çok yüksek olduğunun altını çizen Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Derneği Başkanı Astarcıoğlu, ". Bu uzmanların yetiştiği Bursa, Eskişehir, Adana, Kayseri Malatya ve Erzurum'da bu alanda çalışmak üzere kurulan merkezler var, ama bunlar da iş yükünü kaldıracak düzeyde değil.”dedi.

“İhtiyaç çok, cerrah yok”

Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Derneği (HPB) Başkanı İbrahim Astarcıoğlu, Türkiye'de hepatopankreatobiliyer cerrahi alanında büyük bir iş yükünün bulunduğunu belirterek, bu alandaki uzmanların yeterli olmadığını kaydetti.
Türk Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Derneği (HPB) tarafından düzenlenen 9. Ulusal Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Kongresi, başladı.
ASTARCIOĞLU BİLGİ VERDİ
Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Derneği Başkanı İbrahim Astarcıoğlu, Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Kongresi'nin ulusal nitelik kazandığını belirterek, ülke dışından da katılımcıların bulunduğunu söyledi. Asıl uzmanlık alanlarının genel cerrahi olduğunu kaydeden İbrahim Astarcıoğlu, "5 yıllık genel cerrahi temel eğitiminden sonra bir yandal ihtisası kabul edilip yaklaşık 3 yıl da hepatopankreatobiliyer cerrahi alanında eğitim verilerek hepatopankreatobiliyer cerrah yetiştirilmekte. Bizim şu andaki uzmanlık tüzüğümüze maalesef bu yan dal olarak kabul ettirilemedi, ama buna bir gereksinim var, çünkü bu alandaki iş yükü çok fazla." dedi.
//CERRAHLARIN YÜKÜ
Hepatopankreatobiliyer cerrahinin karaciğer, pankreas ve safra kesesi nakli ile ilgili cerrahi müdahaleleri içerdiğini bildiren İbrahim Astarcıoğlu, "75 milyonluk Türkiye'de hepatopankreatobiliyer cerrahi adına yapmak zorunda olduğumuz işlemler var. Bu işlemlerin tamamı bu cerrahinin iş yükünü oluşturuyor. Türkiye'nin hepatopankreatobiliyer cerrahi adına ne kadar iş yükü vardır diye kabaca hesapladığımızda Türkiye'de yılda 3 binin üzerinde tümör nedeniyle karaciğer rezeksiyonu yapmak, pankreas rezeksiyonları yapmak, 60-70 bin kadar safra kesesi ameliyatı sonrası olabilecek 500-600 civarında safra yolu yaralanmasının akılcı bir şekilde tamir edilmesini sağlayacak cerrahi girişimler gerekiyor. Yine 60-70 bin safra kesesi materyali içinde 500 kadar safra kesesi tümörü için gerekli rezeksiyonların yapılması, bütün bunların yanında milyon kişi başına yılda 20 karaciğer naklinin gereksinimini de hesap ederseniz, 1500 ila 1700 arasında karaciğer naklinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu korkunç bir iş yükü." şeklinde anlattı.
//ERZURUM’DAKİ MERKEZ
Hepatopankreatobiliyer cerrahide Türkiye'nin yıllık ihtiyacının çok yüksek olduğunun altını çizen Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Derneği Başkanı İbrahim Astarcıoğlu, "Bu iş yükünün altından kalkabilecek bir cerrahlar ordusu gerekiyor. Bu uzmanların yetiştiği Bursa, Eskişehir, Adana, Kayseri Malatya ve Erzurum'da bu alanda çalışmak üzere kurulan merkezler var, ama bunlar da iş yükünü kaldıracak düzeyde değil. Türkiye'de bu alandaki temel sorun da budur." şeklinde sözlerini tamamladı.
"ROBOT CERRAHLARI YOLDA"
Tıp alanında robot cerrahların yakın bir zamanda ameliyathanelerde cerrahların yerini alacağını ifade eden Hepatopankreatobiliyer Cerrahisi Orhan Arıoğul ise sanal teknolojilerin artık gerçeğe dönüştüğünü söyledi.
Teknolojinin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da hızla değiştiğinin altını çizen Orhan Arıoğul, "Sağlık alanı hızla gelişiyor, krizlerden en az etkilenen sektör sağlık sektörüdür. Bu nedenle teknolojisi de sürekli yenileniyor. Cerrahların ameliyathane esnasındaki hareketleri bilgisayarlara programlandırılmaya başladı. Cerrah robotlar, yakında ameliyathanelerde devreye girebilir. Cerrahlar böyle bir robot ortaya çıkarsa ne olacak? Robotlar ile cerrahların gelecekteki konumları ne olacak? Bunu zaman gösterecek." dedi.
Moleküler tıbbın inanılmaz bir şekilde geliştiğini aktaran Orhan Arıoğul, pahalı yatırımlar gerektirmeyen moleküler tıbbın yok sayılmasının imkansız olduğunu kaydetti.
Orhan Arıoğul, ayrıca hızlı bir şekilde gelişen moleküler tıp teknolojisinin de kendi kendine karar verebilen robotları dahi işsiz bırakabileceğini sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu GDO’yu tartışıyor
İHA/GDO konusunda değerlendirme yapan Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri ...
Vergi Dairesinde domuz gribi seferberliği
GHA/Domuz Gribi’nden ölenlerin sayısının 40’a ulaştığı Türkiye’de, panik ...
‘İletişim kazası’
İHA/Bakan Akdağ, Başbakan Erdoğan ile arasında yaşandığı iddia edilen ...
 
Pasinler’de sağlık seferberliği
İHA/Pasinler Kaymakamı Zekayi Erdem yurt genelinde gribal enfeksiyonların ...
Engeliler, sorunlarla mücadele ediyor
GHA/Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, “İnsan ...
Hava ambulansına alıştık
Ambulans helikopter önceki gün Trabzon'da yaklaşık bir ay önce bir lokantada ...
 
Hava kirliliğiyle mücadele başladı
GHA/Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yavaş yavaş hissedilmeye başlanan ...
Palandöken’de çevre çalışması
Palandöken İlçe Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü Cadde, sokak ve parklarda ...
Lokantacılardan domuz gribi tedbiri
İHA/ Domuz gribi nedeniyle işlerinin azaldığından yakınan lokantacılar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva