ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tır dorsesinde 29 kaçak göçmen yakalandı
Tır dorsesinde 29 kaçak göçmen yakalandı
Erzurumsporlu Özgür Sert Y. Mersin İdmanyurdu’nda
Erzurumsporlu Özgür Sert Y. Mersin İdmanyurdu’nda
Özbek dualarla uğurlandı
Özbek dualarla uğurlandı
Erzurum Emniyeti operasyon verileri açıklandı
Erzurum Emniyeti operasyon verileri açıklandı
Güvercin, son yolculuğuna uğurlandı
Güvercin, son yolculuğuna uğurlandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
14 Kasım 2009 Cumartesi - 06:10

Doğu GDO’yu tartışıyor

İHA/GDO konusunda değerlendirme yapan Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Akbulut , “Korunarak, ihtiyatlı dikkatli yaklaşmamız gerekiyor. Zaman zaten birçok şeyi de çözüyor. Onun için konuları çok abartmamak lazım. Bitkisel ürünlerden de şuanda genetiği değiştirilmiş ürün sayısı çok sınırlı. Konuya çok ihtiyatlı yaklaşmak lazım. Sansayonel haberlerden de biraz kaçınmak gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

Doğu GDO’yu tartışıyor

//ORGANİK TARIM
 Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde “Kelkit Havzasında Organik Tarım ve Geleceğin Gıda Sektöründe Organik Tarımın Rolü” konulu panel düzenlendi.
Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER), Gümüşhane Üniversitesi, Kelkit Belediyesi ve Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen panel, Kelkit Belediye Toplantı Salonu’nda yapıldı. Panele, Kelkit Kaymakamı Ayhan Işık, Gümüşhane Belediye Başkan Vekili Muhammet Devran, Kelkit Başkan Vekili Reşat Çalışkan, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Tarım İl Müdür Vekili Abdulkadir Karabulut, kamu kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği Başkanı Selim Nas, Tokat, Giresun, Sivas, Erzincan ve Gümüşhane illerini içerisine alan, Kelkit havzası mevcut tarımsal kaynakları ve doğal güzellikleri bakımından ülkenin önde gelen yerlerinden birisi olduğunu ve Kelkit havzasının mevcut yapısı ile Türkiye’nin 2. GAP Bölgesi olmaya aday olduğunu söyledi.
Nas, havzadaki mevcut potansiyelin organik tarımla işlenmesinin gerek ülke gerekse gıda sektörü için büyük bir ekonomik fayda sağlayacağını ifade ederek, “Bölgemizde Avrupa’nın en büyük süt üretimini yapan Doğan Organik Tesisleri bulunmaktadır. Bu tesisin kurulması bölgemizdeki birçok yerel çiftçiye de örnek teşkil etmiştir. Süt üreticiliği ile birlikte besi hayvancılığı da bölgede büyük bir trend kazanmıştır. En büyük umudumuz bölgemizdeki tarımsal alanların üzerine yeni organik tarım işletmelerinin kurulması ve işletmeye açılması ile birlikte bölgemizin sosyo ekonomik açıdan da gelişmesidir” dedi.
//ORGANİK TARIMIN GELECEĞİ
Tarım İl Müdür Vekili Abdulkadir Karabulut ise konuşmasında ülkede GDO tartışmalarının yaşandığı bir ortamda Gümüşhane’de organik tarım potansiyelinin tartışılacak olmasının, Gümüşhane tarımı adına gurur verici bir gösterge olduğunu belirterek, ildeki tarımsal rakamlar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Gümüşhane’nin ortalama dekar başına 2-2,5 kilogram gübre tüketimi ile en az kimyasal ilaç kullanan illerden birisi olduğunu belirterek, Gümüşhane’nin organik tarım potansiyeli yüksek illerin başında geldiğini belirtti.
Kelkit Belediye Başkan Vekili Reşat Çalışkan’ın konuşmasının ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Köse’nin başkanlığında “Kelkit Havzasında Organik Tarım ve Geleceğin Gıda Sektöründe Organik Tarımın Rolü” konulu panel başladı.
Panele katılan konuşmacılar oturum başkanı tarafından kendilerine verilen 10’ar dakikalık süre içerisinde konularıyla ilgili bilgileri, sunu eşliğinde dinleyicilere aktardı.
//A.Ü’DEN PANELE KATKI
Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Akbulut “Neden Organik Tarım, Neden Organik Ürün” başlığı altında organik tarımın kavramsal bilgileri hakkında bilgi verirken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise “Kelkit Havzasında Organik Tarım” başlığında bilgiler verdi. Prof. Dr. Kuran, 1996 yılında Türkiye’de 1947 çiftçinin organik tarımla uğraştığını fakat bu sayının 2007 yılında 16 bin 276’ya çıktığını, 2008 yılında ise organik yumurta adedinin 4 milyon 424 bin adet’e yükselmesine dikkat çekti. Türkiye’de organik süt denilince Kelkit’in akla geldiğini belirten Kuran, “Bu fırsatı ve tanıtımı iyi değerlendirmek lazım. Buradaki organik süt sığırcılığı Türkiye’deki en kapsamlı proje. Kelkit havzası insan gücü, zengin biyolojik çeşitliliği, iklimi, yüzlerce yıllık bilgi birikimi, endemik bitki türleri ve toprak kalitesi ile organik tarım için çok uygun bir bölge” dedi.
//PANELDE GDO TARTIŞMASI
Panel sonunda ki soru cevap bölümünde GİKDER Başkanı Selim Nas’ın, “Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı GDO genelgesine bazı tepkiler geldi. Yayınlanan yönetmenlik gerçekten Türk halkının sağlığı ile oynayacak kadar tehlikeli bir yönetmelik mi? Yoksa olaya tamamen ideolojik mi bakılıyor?” sorusuna cevap veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Bir bilim adamı olarak değerlendirmem gerekirse bazı konuları paylaşmam gerekecek. Bakanlığın söylediği şu, bugüne kadar hiçbir uygulama yoktu, tamamen kontrolsüzdü her şey, eksiği ile fazlası ile elimizdeki bu. Eğer bunu bakarız gerekli görürsek ilerde değişiklikler olur. Bu açıdan baktığımız zaman olumlu. Tabi karşı çıkanların bazı gerekçeleri de haklı. Bilim ve teknolojik gelişmeler hep insanlığın faydasına olması amacıyla yapılır. Hedef o dur. Ama bunlar yanlış ta kullanılabilir. İnsanlık tarihine baktığımızda çok büyük felaketlere de neden olmuştur. Atom bombası bir felakete neden olmuştur ama aynı teknoloji bugün her hastaneye gittiğimizde film çekilirken aynı teknolojiden yararlanırız. Dolayısı ile teknolojiyi suçlamak, iyi yada kötü demek çok doğru değil. Genetiği değiştirilmiş ürünler zararlı mıdır? hem evet hem hayır. Yani hangi üründen söz ettiğiniz çok önemli. Zararsız olan genetiği değiştirilmiş ürün de vardır. Zararlı olanlar da vardır. Dolayısı ile kökten şunlar zararlıdır bunlar zararsızdır diyeceğimiz bir şey yok. Sertifikalı ürünler var. AB bu GDO’lu ürünler konusunda çok katı kurallar koydular. Dolayısı ile lisanslı ürünlere makul bakılabilir. Ama daha kontrolsüz olan mesela Güney Amerika’dan gelen ürünlerde çok daha temkinli olmak lazım. Bu tartışmaların bir tarafında kuvvetli savunanlar, kuvvetli karşı çıkanlar var. Ve tüm bu tartışmaların sonunda para kazananlar var. Kaybedenler kim? Türkiye’de üretim yapan çiftçi. Zaten çok zor şartlarda üretim yapılıyor. İnsanların aklına bir takım soru işaretleri getirilip çiftçimizin ürettiği güvenilecek ürünler de töhmet altında bırakılıyor. Bizim üreticilerimizin ürettiği ürünler tertemiz, hiç kimsenin endişe etmesine gerek yok” diye cevap verdi.
//AKBULUT’TAN GDO DEĞERLENDİRMESİ
Aynı soruya cevap veren Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Akbulut ise, “Korunarak, ihtiyatlı dikkatli yaklaşmamız gerekiyor. Zaman zaten birçok şeyi de çözüyor. Onun için konuları çok abartmamak lazım. Bitkisel ürünlerden de şuanda genetiği değiştirilmiş ürün sayısı çok sınırlı. Konuya çok ihtiyatlı yaklaşmak lazım. Sansayonel haberlerden de biraz kaçınmak gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vergi Dairesinde domuz gribi seferberliği
GHA/Domuz Gribi’nden ölenlerin sayısının 40’a ulaştığı Türkiye’de, panik ...
‘İletişim kazası’
İHA/Bakan Akdağ, Başbakan Erdoğan ile arasında yaşandığı iddia edilen ...
Pasinler’de sağlık seferberliği
İHA/Pasinler Kaymakamı Zekayi Erdem yurt genelinde gribal enfeksiyonların ...
 
Engeliler, sorunlarla mücadele ediyor
GHA/Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, “İnsan ...
Hava ambulansına alıştık
Ambulans helikopter önceki gün Trabzon'da yaklaşık bir ay önce bir lokantada ...
Hava kirliliğiyle mücadele başladı
GHA/Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yavaş yavaş hissedilmeye başlanan ...
 
Palandöken’de çevre çalışması
Palandöken İlçe Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü Cadde, sokak ve parklarda ...
Lokantacılardan domuz gribi tedbiri
İHA/ Domuz gribi nedeniyle işlerinin azaldığından yakınan lokantacılar ...
Toplu taşımada dezenfekte operasyonu
GHA/Domuz Gribi’ne karşı tedbir alanlar kervanına, şehir içi ulaşım sektörü de katıldı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva