Hastanelerde 8 ile 15 TL arasında değişen oranlarda alınmaya başlanan katılım payları, vatandaşı ‘acil’lik etti. Katılım payı ödemekten kaçınan hastalar, ‘Acil Servis’leri tercih etmeye başlarken, bazı hastanelerdeki acil tedavi oranlarının, yüzde 80’lere kadar çıktığı öğrenildi.
//HASTANELERDE YIĞILMA
Bölge Eczacılar Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, 1 Ekim tarihinden itibaren hastalardan alınmasına başlanan katılım payının, acil servislerdeki hasta yoğunluğunu artırdığını söyledi. Hastanelerin acil servislerinde verilen sağlık hizmetlerinin, katılım payı uygulamasına dahil olmadığını vurgulayan Altıntaş, “Vatandaş, hastanelerde 8 TL ile 15 TL arasında alınan katılım paylarını ödememek için artık yeni bir formül buldu. Vatandaş, reçete yazdırmak için bile artık acil servisleri tercih etmeye başladı.” diye konuştu. Uygulamanın ardından sağlık kuruluşlarındaki tedavilerde yüzde 5 ile 15 arasında değişen oranlarda bulunan acil sağlık hizmetlerinin payı, yüzde 30 ile 50’ye kadar yükselirken, bazı hastanelerde bu oranların yüzde 70 ile 80’e kadar çıktığı öğrenildi.
//ALTINTAŞ: ACİL SERVİSLERDE YIĞILMA DİKKAT ÇEKİCİ BOYUTTA
Bölge Eczacılar Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine göre, sağlık kuruluşlarının basamaklara ayrıldığını hatırlatarak, “Vatandaşlar, sağlık hizmeti aldıkları hastanelerin nevine göre katılım payı ödüyorlar. 8 ile 15 TL arasında değişen katılım paylarının emeklilerde 3’er TL’sini eczaneler tahsil ediyor. Diğer hastalarda ise tamamı eczanelerde alınıyor. Hastanelerin acil servislerinde verilen sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmadığı için, vatandaşlar, katılım payı ödememek için acil servislere akın ediyorlar.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan sağlıkta katılım payı uygulamasının ardından Erzurum’daki hastanelerin acil servislerindeki hasta trafiğinin de, artışa geçtiği öğrenildi. Vatandaşlar, katılım payı ödememek için özellikle mesai saatleri sonrasında hastanelerin acil servislerine akın ederlerken, yoğunluk, acil sağlık hizmetlerinin kalitesini de düşürmeye başladı.
//KATILIM PAYI VERMEKTENSE
Uygulanmasına birkaç ay önce başlanan katılım payı sisteminin, sağlık hizmetlerinin önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan vatandaşlar, “Erzurum’da kullanması gereken ilaçları bile satın almakta zorluk çeken binlerce insan varken, sağlık masraflarının üzerine yeni kalemler eklenmesini aklımız almıyor. Devlet, bazı uygulamalarla biz vatandaşları adeta usulsüz davranmaya itiyor. Katılım payı ödememek için mecburen mesainin bitmesini bekliyor ve acil servislere gidiyoruz. Acil servisler ana-baba günü oluyor. Böyle bir uygulama olmaz. Bu sistemin yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz.” diye konuştu.
Bu arada isminin açıklanmasını istemeyen bir acil servis görevlisi ise, Domuz Gribi paniğinin tavan yaptığı şu günlerde, acil servislerin zaten yeterince yoğun hale geldiğini belirterek, “Acil servisler, Domuz Gribi paniğine kapılan hastalarla dolup taşıyor. Onların en az iki katını da, katılım payı ödemek istemeyen hastalar oluşturuyor. Acil servislerdeki kısıtlı sayıda görevli, bunların hangi biriyle uğraşsın?” ifadelerini kullandı