Açılış konuşmasını Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi yaptı. Konuşmasında halk sağlığını tehdit eden enfeksiyonların çoğu hayvanlar ve hayvansal gıdalardan kaynaklandığını ifade eden Çelebi, bu yüzden hayvan sağlığının korunması ve hayvansal ürünlerin sağlıklı koşullar altında üretilip halkın tüketimine sunulması gerektiğini söyledi.
//ÇELEBİ’NİN SUNUMU
Prof. Dr Fikret Çelebi “Odamız Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyine bağlı 1954 yılından beri Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler olarak meslektaşlarımız ve bölgemizin hizmetindedir. Veteriner Hekimler olarak, ülkemiz hayvan sağlığından sorumlu tek yetkili mesleğinin mensuplarıyız. Hayvan sağlığını korumak, Zoonoz hastalıklar dediğimiz hayvanlardan ve hayvansal gıdalardan insanlara bulaşan hastalıklarla mücadele etmek ve hayvansal gıdaların hijyenik olarak üretilip tüketime sunulmasını sağlamakla yükümlüyüz. Halk sağlığını tehdit eden çoğu enfeksiyonların hayvanlar ve hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden hayvan sağlığını korunması ve hayvansal ürünlerin sağlıklı üretilip halkın tüketime sunulması tüm gelişmiş ülkelerde birinci derece de önemli bir mesele olarak görülmüş ve bu nedenle Veteriner Hekimliği hizmetleri bir hizmet sektörü olarak ele alınmış ve önemsenmiştir.” diye konuştu.
//DOĞU, VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİNE İHTİYAÇ DUYUYOR…
Erzurum’un ülke genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı olarak en önemli illerin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Çelebi, Doğu Anadolu Bölgesi’nin de, veteriner hekimlik hizmetlerinin sunulmasında en çok ihtiyaç duyulan bölge olarak, önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Çelebi, “Erzurum ve ilçelerinde 540 bin adet büyükbaş, 430 bin adet küçükbaş hayvan mevcuttur. At ve kanatlı hayvan varlığı ve diğer evcil hayvan popülasyonunu da dikkate alacak olursak, Erzurum Veteriner Hekimler Odası bölgenin veteriner hekim hizmetlerinin eksiksiz bir şekilde yürütülmesinde üzerine düşen sorumluluğu değerli meslektaşlarımızın da itina ve gayretiyle yürütme çabası içerisindedir. Bu sorumluluklar çerçevesinde Erzurum Valiliği, Erzurum İl Tarım Müdürlüğü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Erzurum Veteriner Hekimler Odasının paydaş olarak görev aldığı Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi ile Büyükbaş Hayvan Yetiştiricisinin Eğitim Çalışmaları, hayvanlarda suni tohumlamayı sağlıklı bir şekilde yaygınlaştırmak ve modern hayvancılığa geçiş çabalarını hızlandırmak amacıyla bölgemizde şimdiye kadar emsali olmayan uzun soluklu bir projede görev alarak önemli katkılar sağlamıştır. Erzurum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile ikili protokol yaparak yetiştiricilerle veteriner hekimleri bir araya getirerek suni tohumlama hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine imkân sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
//ALKAN: HASTALIKLARLA MÜCADELEYE KAYNAK GEREKİYOR
Öte yandan Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konsey Başkanı Dr. Mehmet Alkan ise, Türkiye’de hayvancılık sorunlarının fazla ve hayvansal üretimlerin de çok düşük olduğunu ifade etti. Alkan, bu sorunlara çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de hayvancılık sorunları var, işletme büyüklükleri çok küçük ekonomik faaliyet olduğu için hayvansal ürünlerde Pazar şartları Türkiye’de stabilize değil, üretici zarar ettiği için hayvancılığı bırakıyor. Özellikle 1980 yılından bu yana hükümetler hayvansal ürünlere destek verilmiyor. Tarımsal üretimler ve hayvansal üretimler çok düşük seviyededir. Hayvan hastalıkları Türkiye’de hala güncelliğini koruyor. Özellikle Tarım Bakanlığında sağlıklı bir Veteriner hizmeti veren bir Veteriner Teşkilatı bulunmamaktadır. Hayvansal hastalıklarla mücadele de yeteri kadar kaynak ayırt edilmiyor.” şeklinde konuştu.