Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından “Aydınlatmada Enerji Verimliliği ve Led Aydınlatma” konulu bir panel düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çelebi, Yrd. Doç. Dr. Tevhit Karacalı ve SL Enerji yetkilisi Mahmut Bülbül’ün konuşmacı olarak katıldıkları paneli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik ve fakülte bünyesindeki bölümlerde görev yapan öğretim üyeleri de takip etti.
//ÇELİK SUNUM YAPTI
Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik, aydınlatmanın tanımını yaparak söze başladı. Bir ortamı ve içerisindeki nesneleri görsel algılamaya uygun kılacak şekilde tasarlanmış ışık uygulamalarının, aydınlatma olarak tanımlandığını kaydeden Çelik, “Bir ortamın aydınlatılmasında kullanılacak olan ışık kaynaklarının işletme ve yatırım maliyetlerinin minimum olmasının yanı sıra istenilen görsel konfor kriterini yerine getirecek en uygun çözümler bulunmalıdır.” dedi. Geçmişten günümüze kadar aydınlatmada kullanılan ışık kaynaklarını, akkor flamanlı lambalar, akkor halojen lambalar, floresan lambalar, indiksiyon lambaları, yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar, yüksek basınçlı civa buharlı lambalar, metalik halojenürlü lambalar, fiber optik kablolarla aydınlatma ve ışık yayan diyotlar şeklinde sıralayan Çelik, son yılların en popüler aydınlatma sistemlerinin başında ise, LED’lerin geldiğini kaydetti.
//ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen’in de panelde söz alan Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Çavuşoğlu, enerjinin verimli kullanılmasının, özellikle teknolojik cihazların ve bunlara bağımlılığın artmasıyla giderek artan bir öneme sahip olmaya başladığını söyledi. Ayrıca gereksiz yere kullanılan enerjinin, çevre kirliliğine ve ekolojik dengenin bozulmasına yol açtığının da unutulmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu nedenle hem ekonomik, hem de çevreci bir bakış açısıyla enerjiyi sorumsuzca kullanma lüksüne sahip olmadığımız açıktır. Teknoloji toplumu olarak enerji santrallerini kapatıp, enerjiyi kullanmaktan vazgeçmemiz söz konusu olmadığına göre, sahip olduğumuz enerjiyi en iyi şekilde kullanmamız gerekmektedir. Bu nedenle enerji verimliliği konusunda çeşitli çalışmalar yapılmakta ve ümit verici adımlar atılmaktadır. Ülkemizde tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 20’si aydınlatma amaçlıdır. Aydınlatmada kullanılan elektrik enerjisinde tasarruf sağlamak amacıyla akkor Flamanlı ampullerden yaygın adıyla tasarruflu ampullere geçilmiş olup, günümüzde ise, LED aydınlatma alternatif olarak başı çekmektedir.” şeklinde konuştu.
Panelde daha sonra söz alan konuşmacılar, LED aydınlatmanın avantaj ve dezavantajlarını sıralayarak, söz konusu aydınlatma cihazlarının tanıtımını yaptılar.