TARIMIN YOL HARİTASI YOK
DOSİAD “Bölge Ekonomisi ve Katma Değer Sorunu” istişare toplantısı “Tarımsal Öncelikler” etabında kalkınmada sektörel öncelikler ele alındı, tarım sektörünün geleceği tartışıldı. Tarımın bölge ve il için kalkınmada öncelikli sektör olduğu ve sanayide de alt yapı oluşturacak imkanlar barındırdığının vurgulandığı toplantıda sonuç belirlendi.
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Araştırma, Geliştirme Çalışma Gurubu Başkanı Avni Dursun, “Doğu’da tarım sektörünün katma değer üretir boyuta taşınması için organik tarım konseptinin daha ciddi boyutta önemsenmesi ve bölge tarımının yol haritası oluşturması gerektiğini söyledi.
TARIMSAL SANAYİ İÇİN FIRSAT
DOSİAD’ın gerçekleştirdiği “Bölge Ekonomisi ve Katma Değer Sorunu” istişare toplantısı “Tarımsal Öncelikler” etabında değerlendirmelerde bulunan DOSİAD Başkan Yardımcısı Dursun, Doğu Anadolu’da 9 ilde organik tarım yapıldığını, Erzurum’un çiftçi sayısı, tarım alanı ve elde edilen ürün bakımından bölgede ilk sırada yer aldığını, bunun olumlu bir gelişme olmasına rağmen henüz yeterli boyutta katma değe üretir düzeye gelmediğini ifade etti.
ORGANİK TARIM DÜNYANIN TERCİHİ
Organik tarım ürünlerinin bütün dünyada cazibe oluşturduğunu, Türkiye’nin bu tarım çeşidinde bakir topraklarıyla en uygun ülke konumunda bulunduğunu kaydeden Dursun, ülke içinde toprak uygunluğu açısından en uygun alanları Doğu Anadolu Bölgesi’nin barındırdığını, bu durumun iyi değerlendirilerek, bölgenin Türk tarımında organik alanda cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.
BÖLGE ORGANİK TARIMA YOĞUNLAŞMALI
Bölgede Organik tarım yapan çiftçi sayısının 2006 yılı sonu verilerine göre bin 332 olduğunu, çiftçi sayısının sadece Erzurum, Ağrı ve Malatya’da yüz ve üzeri sayıda bulunduğunu anlatan Dursun:”Doğu Anadolu Bölgesel kalınmışlık farkından en fazla etkilenen alandır. Organik tarım bölgenin kalkınması ve en azından kendine yeterli hale gelebilmesi için önemli fırsatlar sunuyor. Bu imkan iyi değerlendirilmeli ve bölgenin organik tarım potansiyel ve kabiliyeti ekonomiye kazandırılmalıdır. Dünya ve Türkiye organik tarım pazarında bir an önce söz sahibi olması için ciddi destekler uygulanmalıdır” dedi.
ORGANİK HAYVANCILIK İHMAL EDİLMEMELİ
Organik tarım konsepti içinde yalnız tarla ürünlerine yoğunlaşmanın eksik olacağını aynı ölçüt ve ağırlıkta organik hayvancılığında ön plana çıkarılması gerektiğini bildiren Dursun, Erzurum, Ağrı ve Muş’ta organik hayvancılık merkezleri kurulabileceğini aktardı. Dursun, Erzurum’da organik hayvancılığın ilçelere yaydırılması durumunda, önemli kaynak ve imkan barındıran ilçelerde kalkınma ufku oluşturulacağını kaydetti.
KALKINMA DİNAMİZMİNİN İLÇELERE TAŞINMASI
Organik hayvancılığın ilçelere taşınması halinde Erzurum’un Karayazı, Tekman, Aşkale, Horasan, Karaçoban, Şenkaya ilçelerinde tarımsal sanayiye yönelik ciddi bir adımın da atılacağını belirten Dursun, “Erzurum’da kentsel vurgulu yatırım anlayışı”’nı terk etmek, ilçelerle kalkınmak anlayışını benimsemek durumundayız.. Bunun en önemli adımını da organik tarım ve dolayısıyla organik hayvancılıkla atmalıyız” diye konuştu.
ERZURUM TÜRKİYE PAZARINDA OTORİTE OLMALI
DOSİAD Başkan Yardımcısı Dursun Erzurum’un organik tarım vizyonuyla ilgili bilgiler verdi. Dursun, ülke toplamı içinde Erzurum’da organik tarım yapan çiftçi sayısının yüzde 9.76, organik tarım arazisi büyüklüğünün yüzde 3.79 ve elde edilen ürün toplamının ise yüzde 5.47’de kaldığını; ilin ülke organik tarım bütününde daha fazla yer edinmesi için planlı bir çalışma sürecine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
ORGANİK TARIMCI SAYISI ARTIRILMALI
Dursun, bölge içinde Erzurum payının önemli konumda olmasına rağmen, kırsal alanda yaşam düzeyini artırıcı biçimde katma değer üretir düzeye henüz gelemediğini anlattı. Dursun, “Organik tarımda bölge toplamı içinde Erzurum’un çiftçi sayısında yüzde 63.4, arazi büyüklüğünde yüzde 33.6 ve ürün toplamında ise yüzde 50.23’lük oranda payı olmasına rağmen, bölge ve ülke pazarında Erzurum henüz otorite olamamıştır. Önümüzde ciddi bir fırsat vardır. Bunu değerlendirmek mecburiyetindeyiz” yorumunu yaptı.
TÜRKİYE İÇİNDE BÖLGE PAYI
Dursun, organik tarım 2006 bölgesel sonuçlarına da değindi. Erzurum, Malatya, Ağrı, Erzincan, Ardahan, Kars, Iğdır, Muş ve Van illerinde organik tarım yapıldığını kaydeden Dursun, Türkiye bütününde bölgenin çiftçi sayısında yüzde 15.3, tarım alanı ölçeğinde yüzde 11.28 ve ürün toplamında ise yüzde 10.89’luk pay edindiğini söyledi. Dursun bölgenin kalkınma trendine girebilmesi için organik tarım altyapısının iyi kullanılması gerektiğine işaret etti.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
ORGANİK TARIM VERİLERİ (2006)
TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞI
İL ÇİFTÇİ S. ORG.TAR.AL.(ha) ORGANİK ÜRÜN TOPLAMI (ton)
Erzurum 845 6.159,57 16944,91
Malatya 210 3.137,30 11043,20
Ağrı 104 126,20 883,20
Erzincan 67 563,76 690,63
Ardahan 52 1.574,00 2750,75
Kars 43 525,30 758,50
Muş 9 43,04 48,20
Van 1 2,41 150,00
Iğdır 1 6.174,50 466,20