Eski Bakanlardan Danışman, tarihe ışık tuttu
SADDAM, 30 YIL ÖNCE
TÜRKİYE’DEN SU İSTEMİŞTİ
Dönemin Kültür Bakanı ve Erzurum Milletvekili Rıfkı Danışman, Saddam’la görüşmesini ERZURUM Gazetesi Yazarları Mehmet Nuri Yılmaz ve Necati Güngör'e anlattı.
ESKİ BAKAN DANIŞMAN, GÖRÜŞMEYİ ANLATTI
Kurban Bayramının birinci günü idam edilerek hayatına son verilen Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, bundan yıllar önce Türkiye’den su istemiş, sınır güvenliği konusunda da birlikte hareket edilmesi teklifinde bulunmuş.
Dönemin Kültür Bakanı Erzurum Milletvekili Rıfkı Danışman, 1975 yılında komşu ülke Irak’a resmi bir ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaret sırasında Irak ile kültür andlaşması imzalayan Danışman, Saddam’ın isteği üzerine kendisiyle bir görüşme yapmıştı. Bu görüşmede Irak’ın ikinci adamı Tarık Aziz de hazır bulunmuştu.
DANIŞMAN: “SADDAM ÖNCELİKLE SU İSTİYORDU”
Saddam’la görüşme anısını, kurban bayramı dolayısıyla kendisini ziyaret eden Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ile Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı Necati Güngör’e anlatan Danışman şunları söyledi:“1975 yılında Kültür Bakanı olarak Irak’a resmi bir ziyarette bulunmuştum. Mevkidaşım Irak Kültür Bakanı ile iki ülke arasında bir kültür anlaşması imzalamıştık. Bu sırada Saddam Hüseyin Irak Devrim Komuta Konseyi Başkanı olarak yönetimin başına geçmişti. Benimle görüşmek istediğini ilettiler. Sarayında kabul edildim. Beni samimi bir şekilde karşıladı. Türkiye’ye duyduğu yakınlıktan söz etti ve iki ülke arasında her alanda daha geniş bir işbirliği yapılmasının yararlarını dile getirdi. Türkiye’den istekleri vardı. Öncelikle su istiyordu. ‘Suyumuz az, bize su verin’ dedi ve daha sonra sözü sınır güvenliğine getirerek ‘aramızdaki sınırı kontrol edemiyorum. Suç işleyip sınırdan ülkenize sızıyorlar. Bunlara bir şey yapamıyoruz. Sınıra hakim olamıyoruz. Sizden sınırı biraz daha kontrollü tutmanızı ve bu konuda bizimle işbirliği içinde hareket etmenizi bekliyoruz’ dedi ve bu tekliflerini Türk Hükümetine iletmemi istedi..”
SADDAM’A ULAŞMAK ZORDU
Danışman, Saddam’ın kişiliği ile ilgili izlenimlerini de şöyle aktardı:
“Bizi çok iyi karşıladı. Otoriter ve kendine güvenen bir havası vardı. Çok iyi korunuyordu. Beş altı kapıdan geçilerek kendisine ulaşılabiliyordu. Her kapıda iki silahlı nöbetçi vardı. Odasına girdiğimizde bizi ayakta karşıladı ve çok samimi ve dostane bir görüşme oldu.”
“İKİ RIFKI”NIN İKİNCİSİ
Erzurum’a Adalet Partisi’nden üç dönem milletvekili olarak hizmet eden, Kültür Bakanlığı’nı kuran, ayrıca Ulaştırma Bakanlığı da yapan Rıfkı Danışman, Erzurum’a en çok hizmeti geçen milletvekillerinden biri olarak biliniyor ve “İki Rıfkı’nın ikincisi” diye anılıyor.
Erzurum’a en çok hizmet eden milletvekillerimizden birisi de, Atatürk Üniversitesi’ni bu şehre armağan eden Demokrat Parti döneminin önemli simalarından Prof. Rıfkı Salim Burçak. Burçak Milli Eğitim ve Bayındırlık Bakanlıklarında da bulunmuş çok değerli bir hemşehrimiz.
Erzurum halkı bu iki milletvekilini “unutulmazlar” arasına katmış ve bu iki hizmet adamının ismini “İki Rıfkı” diye kodlamış.
BİRİNCİ RIFKI
“Birinci Rıfkı” diye adlandırılan Rıfkı Salim Burçak bundan birkaç yıl once Hakkın rahmetine kavuştu. “İkinci Rıfkı” Danışman ise Bahçelievler son durakta Milli Kütüphane’nin karşısında bulunan Poyraz Apartmanındaki evinde, 5 binden fazla kitabının bulunduğu çalışma odasında günlerini okuyarak, yazarak, zaman zaman da dost ziyaretlerinde bulunarak geçiriyor. Kendisine uzun ve sağlıklı ömürler diliyoruz.