ETSO’DA, TEKNOKENT TANITILDI
“Ata Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi" proje tanıtım toplantısında konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Cindilli, 5 yıl önce hayal gibi görünen bir projenin bugün gerçekleştirme aşamasına gelmesinin kendisini sevindirdiği belirtti.
CİNDİLLİ:”HAYAL, GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR”
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt, Erzurum kalkınması için geliştirilen "Tarihi İpek Yolundan Teknoloji ve Bilgi Yoluna Ata Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi" Projesi'nin tanıtımını Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Toplantı Salonunda yaptı..
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, Mustafa Nuri Akbulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, alt kademe belediye başkanları ve çok sayıda davetlinin katıldığı tanıtım toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantının açılışında konuşan ETSO Başkanı Muammer Cindilli, 5 yıl önce hayal gibi görünen bir projenin bugün gerçekleştirme aşamasına gelmesinin kendisini sevindirdiği belirtti.
PROJE, KATMA DEĞER OLUŞTURAN HİZMETLER ÜRETECEK
Projenin tanıtımını yapan Milletvekili Muzaffer Gülyurt, Ata Teknokent'in, " Bilim veya teknoloji parkı uzmanlaşmış profesyonel bir ekibin katma değer yaratan hizmetleri sağlayarak yönettikleri fiziki veya sibernetik bir alandır. Bu alanın amacı bağlı olduğu işletmeler ve bilgi temelli kurumlar arasında kalite ve inovasyon kültürünü geliştirerek; şirket ve piyasaya kendi kaynaklarından bilgi ve teknoloji transferini organize ederek, süreçleri ile yeni ve sürdürülebilir inovasyon(yenilik) temelli şirketlerin gelişimini aktif olarak destekleyerek bulunduğu bölgenin rekabet gücünü arttırmaktır." dedi.
PROJE, ÜNİVERSİTENİN ÜNİVERSAL KİMLİĞİNİ DESTEKLEYECEK
Gülyurt, Atatürk Üniversitesi’nin üniversal kimliğini desteklemek amacıyla kurulan Ata Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin idari bina ve kuluçka merkezinin temeli olduğunu ifade ederek, "Atatürk Üniversitesi’nin verdiği eğitimin, ürettiği bilgi ve teknolojinin, sunduğu hizmetlerin dünyada öncelikli olarak talep edildiği bir üniversite olmaktır. Öz ülküsünden yola çıkılarak kurulan Atatürk Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Ata teknokent), katmadeğer yaratacak yüksek teknoloji konularında Ar-Ge yapmak üzere ulusal ve uluslararası KOBİ’ler ve uluslararası büyük işletmelerle organik bağlar kurmayı hedefliyor. Ata Teknokent’in, Atatürk Üniversitesi’nin üniversal kimliğinin daha bir anlamlı hale gelmesini sağlaması amaçlanıyor. Atatürk Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 2005’te kurulan Ata Teknokent, 60 dönüm üzerine kurulu. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nin güney-batısı, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin güney tarafında yer alan Ata Teknokent’e Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile 90 dönümlük ek arazi tahsisi de sözkonusu. Ata Teknokent idari binasının uygulamalı mimarı projeleri, altyapı projeleri, ısıtma-havalandırma, elektrik ve benzeri tesisat projeleri tamamlanan Ata Teknokent’in idari bina ve kuluçka merkezinin de temeli atıldı. İki katın kaba inşaatının bitirilme aşamasına gelinen Ata Teknokent’in idari binanın projesinde, çok geniş kapsamlı kongre merkezi, kiraya verilecek ofisler, inkibasyon odaları, çeşitli ölçeklerde Ar-Ge laboratuvar alanları bulunuyor. 1957’de kurulan Atatürk Üniversitesi, sağlık-sosyal-temel bilimler ve mühendislik alanlarında ileri düzeyde Ar-Ge yapmak üzere teknolojik gelişmelere uygun olarak laboratuvar altyapısına sahip. Lisansüstü çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışında tamamlayan akademisyenleri, ilgili laboratuvarlarda istihdam eden Atatürk Üniversitesi, bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmalara da önem veriyor. Bu bağlamda Atatürk Üniversitesi; sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, çevre, değişik ölçekteki endüstriyel alanlar, turistik, kültürel ve edebi zenginliklerin ortaya çıkarılması konularında toplumsal katkı yapıyor. Meslek yüksek okullarında ara eleman yetiştirilmesine yönelik, uygulamalı; çağın gereklerine uygun eğitim-öğretim programlarını da sürekli ve dinamik halde tutuyor. Üniversite-sanayi işbirliğini daha fonksiyonel hale getirmeyi amaçlayan Üniversite, gerekli olan laboratuarlarla nitelikli Ar-Ge personeline de sahip. Atatürk Üniversitesi, bu birikimini bölge ve ülke kalkınmışlığına aktarabilmek için Ar-Ge yapmak isteyen KOBİ’lere destek vermek üzere merkez kampüs içinde şu kuruluşlarla hizmet veriyor. ÜSİGEM, Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çevre Sorunları Araştırma Merkezi, Deprem Araştırma Merkezi, Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi, Halıcılık Eğitim Merkezi, İbrahim Hakkı Araştırma Merkezi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Girişimciği Destekleme Merkezi ve Turizm Proje Ofisi gibi araştırma merkezleri." diye konuştu.
ERZURUM, TEKNOKENT OLACAK
Erzurum Ata Teknokent'in 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na istinaden 11 Şubat 2005 tarihinde ve 2005/ 8499 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş ve 5 Mart 2005 tarih ve 25746 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden Milletvekili Muzaffer Gülyurt konuşmasını şöyle sürdürdü:"Ata Teknokent, üniversitemizdeki araştırmacı ve öğretim üyelerinin ticarileştirebilecek projelerini tespit ederek destekleyecektir. Ayrıca ilimizde yazılım, haberleşme, enerji, elektronik, bölgesel tarım ürünleri alanında AR -GE projeleri yapacak firmaları destekleyecektir. Sadece Erzurum'a değil tüm Doğu Anadolu Bölgesine hizmet vermek amacıyla kurulan teknokentimiz ilimizi bir 'Teknoloji Vadisine' dönüştürecektir. İlimiz bulunduğu coğrafi konumu, stratajik durumu. dünden bugüne tarihi misyonu itibariyle bugünden geleceğe çok önemli bir görevi daha yerine getirmektedir. Ata Teknokent tarihi İpekyolu’ndan teknoloji ve bilgi yoluna” veciz ifadesiyle Erzurum'un tarihi misyonu çerçevesi içerisinde önemli bir yer almaktadır."
ATA TEKNOKENT’İN FAALİYET ALANLARI
Milletekili Gülyurt, Ata Teknokent'in faaliyet alanlarını ve hedeflerini ise şöyle sıraladı:
" Faaliyet Alanları; Micro - Nano Chip teknoloji, Medikal sistemler (Biyomedikal, tıbbi cihaz üretemi), Biyoteknoloji (Diagnostik/ bio chip), Malzeme (Süper iletkenler), Enerji (Rüzgar ve güneş enerjisi), Yazılım, Tarım ürünleri üretimi. Ata Teknokent Hedefleri; Sanayi - üniversite işbirliğini geliştirmek ve sürekli kılmak. Bölgede teknolojik ve ekonomik altyapının gelişmesini sağlamak. Üretim sektörünün yenilikçi teknolojilere uyumuna katkı sağlamak. Yenilikçiliğin ürün geliştirme ve üretimde gelişmesini sağlamak ve ürün kalitesi ile standardını yükseltmek. Yenilikçi teknolojilerin ve bu teknolojilere yönelik bilgilerin gelişmesini sağlamak. Yerel potansiyellerden yararlanarak katma değeri yüksek üretim yapan yenilikçi şirketlerin oluşumunu ve gelişimi desteklemek. Nitelikli işgücünün istihdamını sağlamak. Öncelikli olarak belirlenen sektörlerde yakın bölgede ve tüm ülkede söz sahibi olmak."