BÖYLE GİRİŞİMCİLERE İHTİYACIMIZ VAR
Erzurum'da, sanayi sitesinde iş yeri bulunan Mustafa Döğen, düşük maliyete yaptığı makinelerle, birçok alanda eksikliği gidermeye çalışıyor.
Döğen, tasarımını tamamen kendisinin yaptığı, itlaf ve yakma, bal dolum ve sağım, şişe paketleme ve kova üretim makinesi gibi birçok makine yapmayı başardı.
AMATÖR HEYECANLA, PROFESYONEL İMALAT
Demirciliğin dede mesleği olduğunu, babasının ise sanayi sitesinde kaportacılık yaptığını belirten Döğen, yaptığı açıklamada, kendisinin de makine üretimi işiyle uğraştığını söyledi.
''Gelen talep doğrultusunda, amatör ruhla en iyi ürünü ortaya çıkarmaya çalışıyorum'' diyen Döğen, şunları kaydetti: ''Daha önce yaptığım çalışmalar doğrultusunda, farklı yerlerden çeşitli makine üretmem için gelenler oluyor. Bunların arasında resmi kurumlar da oluyor, özel sektör de. Bende her yaptığım makinede, kendimi biraz daha geliştiriyorum. Yaptığım makinelerin söz konusu alandaki eksikliği gidermesi beni mutlu ediyor.''
DÖĞEN'İN YAPTIĞI BAZI MAKİNELER.
Döğen'in kendi tasarımı olan makineler arasında en dikkat çekeni, Avrupa'da değeri 70 bin dolar civarında olan itlaf ve yakma makinesi.
Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nün talebi doğrultusunda, kendi tasarımı olan makineyi, 7-8 bin YTL'ye mal ettiğini anlatan Döğen, 1200 derece ısıya kadar çıkabilen makinede tıbbi atık ve kimyevi maddelerin de yok edebileceğini söyledi.
Döğen, söz konusu makinenin önemli bir diğer özelliğinin de itlaf işlemi sırasında, dışarıya koku vermemesi olduğunu ifade etti.
Atatürk Üniversitesi'ne toprak analiz ve beton test, bal dolum ve etiketlenmesi ile 16 çerçeve balı aynı anda sağabilen bal sağım cihazları yaptığını bildiren Döğen, şişe paketleme ve kova yapım makinesi çalışmalarını da tamamladığını belirtti.
TEK ARZUSU PATENT ALABİLMEK.
Tek arzusunun yaptığı makinelere patent alabilmek olduğunu belirten Döğen, bu konuda yetkililerden destek beklediğini söyledi.
İşi gereği bürokratik işlemlerle ilgilenme gibi olanağının bulunmadığını anlatan Döğen, şöyle devam etti: ''Yaptığım makinelerin birçoğu alanlarında ilk niteliğe sahip. Tek arzum makinelerime patent alma konusunda bana destek sağlanması. Bu konuda yetkililerimizden yardım bekliyorum. Ayrıca, yaptığım makinelerin hem yurt içi, hem de yurt dışında kullanımının yaygınlaşması için pazar oluşturma sıkıntısı da yaşıyorum.''
Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü yetkilileri ise Döğen'in benzerini görmemesine rağmen, makineyi yurt dışındaki benzerlerine hem şekil hem de özellik bakımından, çok yakın bir şekilde yaptığını ifade ettiler.