ERZURUM’A YATIRIMA KALKIŞTI, ENGELLE KARŞILAŞTI
YATIRIMCI NE YAPSIN?
Erzurum Teşvik yasası kapsamında. Amaç ilde işsizlik oranını düşürmek için istihdama yönelik yatırımların artması. Bu hedefe ulaşmanın yolu ise yatırımcıya destek vermek, teşvik etmekten geçiyor.
Ama Erzurum’da yaşanan bürokratik engeller bu hedefi kapatır boyutta. Bürokrasi zaman zaman yatırımcının heyecanını söndürüyor, yatırım niyeti taşıyanları pişmanlığa sürüklüyor.
YATIRIMCININ HEYECANI SÖNDÜRÜLÜYOR
Er-Palan Organik Hayvancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Büçge, Yatırımcıların Bürokrasi engeline takıldığını, bunun da Erzurum’da yatırım hacmi daralmasına yol açtığını söyledi. Büçge, Aşkale'de Kesikköprü mevkiinde bulunan hazine arazisi üzerine kendisinden yatırım yapılmasının istenildiğini belirterek, bu talebi kabul ettiğini ancak bürokrasi engeline takıldığını açıkladı.
800 MİLYARLIK YATIRIM BOŞA MI GİTTİ?
2005 yılı Aralık ayında, teşvik kapsamında yatırım yapmak üzere valilikçe kendisine hazine arazisi tahsis edildiğini söyleyen Büçge,. 800 milyarlık bir yatırım gerçekleştirdiğini, daha sonra Maliye Bakanlığı'ndan bu arazinin ihale yoluyla satışa çıkarılacağı yazısının geldiğini ve arazinin bir başkasına ihaleyle satıldığını söyleyerek, ”Yapmış olduğum 800 Milyar TL tutarındaki yatırım boşa gitti." dedi.
ERZURUM BU ANLAYIŞLA KALKINIR MI?
Büçge bir yatırımcı olarak başından geçen bu kötü olayın girişimcilere olumsuz yönde örnek olduğuna değinerek, Erzurum'a yatırım yapmak isteyenlere destek olunmaması halinde, ilde işsizliğin artacağını, göç olgusunun da körükleneceğini öne sürdü. Büçge, yatırımcının önündeki engeller kaldırılmadıkça, Erzurum’un kalkınmasının da mümkün görünmediğinin altını çizdi.
Er-Palan Organik Hayvancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Büçge, yatırımcıların Bürokrasi engeline takıldığını, bunun da Erzurum’da yatırım hacmi daralmasına yol açtığını söyledi.
Büçge, Aşkale'de Kesikköprü mevkiinde bulunan hazine arazisi üzerine kendisinden yatırım yapılmasının istenildiğini belirterek, bu talebi kabul ettiğini ancak bürokrasi engeline takıldığını açıkladı. Büçge yaptığı açıklamada; “2005 yılının 12. aylarında Sayin Valimizin teşvikiyle Aşkale İlçesi Kösekköprü mevkiinde bulunan hazine arazisi üzerine yatırım yapmam talep edildi. Ben de talebi kabul ettim. Yatırımın gerçekleşmesi için gerekli girişimlere başladım. Valilik arazinin bana verilmesini uygun gördü. Evraklar Ankara'ya gitti. Buradan siyasilerimizden gerekli desteğin verilmesini ve bu arazi üzerinde büyük bir yatırım gerçekleştireceğimi ilettim. Siyasilerimiz bana "Tamam sen git çalışmalarına başla. Bu işi biz bitirdik" dediler. Bunun üzerine 800 milyarlık bir yatırım yaptım. Sonra Ankara Maliye Bakanlığı'ndan bu arazinin ihale yoluyla satışa çıkarılacağı yazısı geldi. Söz konusu arazi bir başkasına ihale yoluyla satıldı. Benim yapmış olduğum 800 Milyar TL kadar yatırım da boşa gitti." dedi
YATIRIMCI ERZURUM'A YATIRIM YAPARKEN BİR DEĞİL BEŞ KEZ DÜŞÜNMELİ
Kendi başından geçen bu olayın yatırımcılara olumsuz yönde örnek olduğuna değinerek, Erzurum'a yatırım yapmak isteyenlerin iyice düşünüp ondan sonra karar almaları gerektiğini söyledi. Büçge; "Benim başımdan geçen bu olay bir yatırımcı olarak beni çok üzdü. Kendi şehrimde yatırım yapmak istiyorum ancak bürokrasi engelini aşamıyorum. Verilen bir takım sözler var. Siyasilerimiz sen git biz bu işi bitirdik diyor, arkasından arazi bir başkasına ihale yoluyla satılıyor. Bunlar yatırımcıyı şehrimizden uzaklaştırıyor. Şahsen ben Erzurum'a yatırım yapmak isteyen yatırımcı arkadaşlarımızın bir değil beş kere düşünüp ona göre karar vermeleri gerektiğini düşünüyorum."şeklinde görüşlerini dile getirdi.