Tapuda atılım
Bir yılda 200 bin tapu üretildi
Tapu ve Kadastroda Bölge Müdürü Ali Ataman, yaptıkları çalışmalar çerçevesinde 200 bin tapu ürettiklerin belirterek, tapuda otomasyona geçilmesiyle daha kaliteli ve etkin hizmet sunacaklarını ifade etti.Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, Erzurum’da 218 köyde kadastro çalışmalarının devam ettiğini belirterek, tapuda otomasyona geçileceğini ifade etti.
OTOMASYONA GEÇİLİYOR
Bölge Müdürlüğüne bağlı illerde 510 köyün kadastrosunun devam ettiğini belirten Ataman, “Bir yılda 200 bin tapu ürettik. 2006 yılı sonuna kadar 136 köyde kadastro çalışması gerçekleştireceğiz. Erzincan, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde hizmetlerimizi yürütüyoruz. Bölgemizde kadastro çalışmalarının 1955 te başlamış, bugüne kadar bazı sorunlardan dolayı , kadastro çalışmaları tam anlamıyla yapılamamıştı. Şu an bölgede 512, yerleşim yerinde, Erzurum da ise 218 yerleşim yerinde kadastro çalışmaları devam etmektedir” dedi.
AB SÜRECİNDE UYGULAMA ÇOK ÖNEMLİ
2000 yılında otomasyon sisteme geçildiğini belirten Ataman, “Tapu konusunda 30 ilden birinin de Erzurum olması tapu açısından çok önemli. otomasyon çalışmalarıyla mal varlıkları daha çabuk tespit edilecek. Toprak bilgisinin kaynağı sisteme geçirilmiş olacak. AB sürecinde bu uygulamanın büyük yararları olacak. Kişi başka kentlerden de satış ve alım işlemlerini yapabilecektir” diye konuştu.
KADASTRODA KÖY SINIRLARI SORUNU
Köy sınırlarının belli olmamasının bu konuda en büyük sorun olduğunu belirten Ataman, “Bölgemizde kadastro yapımında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri köy sınırlarının her köyde çok net biçimde belli olmamamsıdır. Kadastro Müdürlüklerinin köy sınırı belirleme gibi bir yetki ve sorumlulukları bulunmamaktadır. Köy sınırlarının tespiti 442 sayılı Köy Kanunu gereğince mülki idarenin yetki ve sorumluluğu altındaki bir konudur.
Bir köyde kadastro çalışması yapılacağı zaman mümkün olduğunca köyün sınırları dikkate alınarak kadastro çalışma alanı sınırı belirlenir. Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, 3402 sayılı Kadastro Kanunun 4. maddesi gereğince kadastroya tabi tutulmadık yer kalmaması ve mükerrer kadastro yapılmaması amacıyla oluşturulmaktadır” dedi.
KÖYLÜLERİMİZ DUYARLI OLMALI
Doğu Anadolu Bölgesinin, mera ağırlıklı ve geçim kaynağı hayvancılık olan bir bölge olduğunu belirten Ataman, “Pek çok köy sınırlarını geniş tutma çabası içindedir. Bölgemizde Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, köy sınırı gibi algılanmakta ve çalışmalara büyük engel çıkarmaktadır. Birçok köydeki çalışma, Kadastro Çalışma Alanı Sınırının köy sınırı olarak algılanması sebebiyle yapılamamaktadır. Köy sınırları bazı köyler arasında çok uzun yıllara davalara neden olmaktadır. Kadastro çalışması, köy sınır davasının sonuçlanmasını bekleyemeyeceğinden kendisi bir kadastro çalışma alanı sınırı geçirmekte ve kadastro çalışmasını sonuçlandırmaktadır. Ancak kadastro yapılması amacıyla geçirilen bu sınır yalnızca kadastro çalışmaları ile ilgili olup hiçbir zaman için köy sınırı sayılmamaktadır. Köylü vatandaşların bu konuda anlayışlı olması gerekmektedir” diye konuştu.