Doğu’nun tek şefkatevi
Erzurum'da Yakutiye Belediyesi tarafından yaptırılarak hizmete açılan Şefkat Evi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tek kadın sığınma evi olma özelliği taşıyor.
32 kişiyi barındıracak şekilde dizayn edilen Şevkat Evi'nde, ayrıca 60 kursiyer için meslek edinme ve beceri kursu veriliyor. Şefkat Evi'nde, fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik yönden istismara uğrayan kadınların, sokak çocuklarının, yaşlı ya da kimsesiz vatandaşların her türlü psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, barındırılması için geçici ya da sürekli olanaklar temin ediliyor. Kuruluş yetki ve sorumlulukları arasında; çocuğuyla kabulü yapılan kadınların çocuklarıyla ilgili önlemler almak, kabul edilen kadınların aile sorunlarının çözümü ve topluma kazandırılmalarıyla ilgili çalışmalar organize etmek, barınanların tedavilerinin yapılmasını sağlamak bulunuyor.
HENÜZ ÜÇ SAKİNİ VAR
Şimdilik 3 sakini bulanan Şefkat Evi yöneticileri, Erzurum insanının bu tür sığınma evlerini yeteri kadar anlamadığını, yıkık dökük de olsa kadınların evlerini terk etmek istemediğinin altını çiziyor. Eşiyle anlaşamayıp evini terk eden ya da terk edilen yardıma ihtiyaç duyan kadınlar, sokak çocukları, yaşlı ve kimsesiz insanlar, fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik istismara uğrayan kadınlar, boşanma veya eşinin ölümü nedeniyle ekonomik ve sosyal yoksulluk içine düşen kadınlar, istenmeyen evliliklere zorlanan kadınlar, evlilik dışı hamile kalan ya da çocuk sahibi olan ve ailesi tarafından reddedilenler, çeşitli uyuşturucu bağımlılığı tedavi edilenler, cezaevinden yeni çıkmış ve benzer nedenle aciz kalan kadınlar bu sığınma evinde kalabiliyor.
ŞEFKAT EVİ, TOPLUMSAL İHTİYAÇ
Sosyal toplum uzmanları, Doğu ve Güneydoğu'da özellikle bu tür sığınma evlerinin en önemli ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, "Ülke genelinde, özellikle doğuda kadın sığınma evleri zaruri bir ihtiyaç. Toplumsal nedenlerle çok sayıda kadın dışlanıyor ve ağır koşullara mahkum ediliyor. Bu tür sığınma evleri toplumsal bir ihtiyaç. Yakutiye Belediyesi bu bağlamda önemli sorunun çözümüne katkı sağladı" dedi.
Şefkat evi sakinlerinden Fadime Şık, "Kızımın yanına sığamadım. Rahatsızdım, huzurum yoktu. Burada huzurluyum, Kur'an-ı Kerim okuyorum, namazımı kılıyorum. Aşağıda kurs var, kızların yanına oturup sohbetimi yapıyorum" derken, Neşe Okatan ise, "Her şeyimiz var, en önemlisi huzurum var. Mağdur olan tüm hanımlar buraya gelsin. Hiç görmedikleri huzuru burada bulacaklar" diye konuştu.