Asri Mezarlık’ta mezarları bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sınıf ve silah arkadaşı Gazi Ahmet Somunoğlu’nu ziyaret eden Konukçu ve diğer ziyaretçiler, daha sonra Kazım Yurdalan’ın kabrinde dua ettiler. Basının duayenlerinden ve Milletin Sesi Gazetesi kurucusu Kemal Alyanak’ın kabrini de ihmal etmeyen Konukçu ve heyet geçmişe intikal etmiş kişileri bir kez daha unutmadıklarını açıkça gösterdiler.
KONUKÇU: HER ZAMAN HATIRLAMALIYIZ
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Konukçu Erzurum’a hizmet etmiş ve isimleri tarihe geçmiş bu kişilerin her zaman hatırlanması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraflarla bu kişilerin kabristanları ölümsüzleştirilip gelecek nesillere aktarılması gerektiğini dile getiren Konukçu, “Ziyaret ettiğimiz şahıslar Erzurum tarihine çok önemli eserler bırakmış ve Cumhuriyet’in kurulmasında birçoğu büyük görevler üstlenmiş kişilerdir. Ebediyete intikal etmiş büyüklerimizin mezarlarının bulunduğu alanlar fotoğraflandırılmalı ve çevre düzeni daha iyi yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
AHMET SOMUNOĞLU
Ahmet Somunoğlu, 1928’de Ermeni mezalimin de şehre giren ilk subaylardan biridir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşıdır. Atatürk'ün Erzurum Lisesine tayin ettirdiği öğretmenler arasında Cevat Dursunoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ziyaaddin Fahri Fındıkoğlu, Sıtkı Dursunoğlu, Ahmet Somunoğlu bulunuyor. Ahmet Somunoğlu, Erzurum Lisesi’nde uzun zaman coğrafya öğretmenliği yaptı.
KAZIM YURDALAN KİMDİR?
1883 yılında Erzurum'da doğdu. 1900 tarihinde girdiği harp okulundan 1902'de Piyade Teğmen'i olarak mezun oldu ve 4. Ordu emrine atandı. 27 Şubat 1909 tarihinde Jandarma sınıfına nakledilerek Muş ili Jandarma bölük komutanlığına atandı. Yurdalan, 13 Nisan 1912 tarihinde Yüzbaşı rütbesine yükseltilerek Trabzon Jandarma alayı Hatina bölük komutanlığına 8 Agustos 1913 tarihinde de Erzurum Jandarma alayı merkez bölük komutanlığına atanmıştır.
1.Cihan savaşında Erzurum savunmasında Kargapazarı muharebesinde ve Erzurum'un düşman eline geçmesi sonucu Tercan Hebek dağı muhaberesindeki hizmet ve fedakarlığına karşı 25 Mayıs 1916 tarihinde Binbaşı rütbesine yükseltilmiş, ayrıca savaşta müttefikimiz olan Avusturya Macaristan İmparatorluğu tarafından da Askeri liyakat sahibi ile askeri harp nişanı verilmek suretiyle mükafatlandırılmıştır.
21 Aralık 1916 tarihinde 3.Ordu komutanlığınca Trabzon Jandarma alayı komutanlığına vekaleten atanmıştır. Bu görevi süresince Postoncu Rumlara karşı ciddi bir mücadele veren Yurdalan, Ferit Paşa hükümetince re'sen emekli edilmiştir. Bunun üzerine 1919 tarihinde Erzurum'a gelerek Süleyman Necati ve Hüseyin Avni Beyler ile Erzurum Müdafa-i Hukuk Cemiyetini kurmuştur.
Erzurum kongresine Mustafa Kemal Atatürk ve Rauf Orbay'ın üye olarak girmelerini sağlamak için Cevat Dursunoğlu ile beraber Erzurum üyeliğinden istifa etmiştir. Sonradan kongreye Tortum üyesi olarak katılmıştır. Erzurum Kongresinden sonra silahlı kuvvetlerde görev almış 29.Piyade Alay komutanı olarak Kars ilinin düşmandan kurtarılmasında gösterdiği başarıdan dolayı 1920 tarihinde Yarbay rütbesine yükseltilmiştir ve istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir.
1935 yılından 1945 yılına kadar değişik hizmetlerde bulunan Yurdalan, 1945 yılından 1950 yılına kadarda Erzurum belediye başkanlığı görevinde bulunmuştur.
13 Aralık 1962 yılında İstanbul deniz hastanesinde vefat eden Yurdalan’ın kabri vasiyetnamesindeki isteği üzerine bilahare Erzurum şehir mezarlığına nakledilmiştir.
Mezar taşında yazılı olan "İnkılapçının maddi varlığı içinde yaptığı toprak olmalıdır" Cümlesi yaşamının açık ve seçik aynasıdır.
KEMAL ALYANAK
Günümüz ulusal ve yerel basında başarılı birçok gazeteci yetiştiren Kemal Alyanak, 1920 yılında Erzurum'da doğdu.
Yüksek öğrenimini İstanbul'da yaptı. Yedek Subaylık sonrası Erzurum'a döndü ve bir süre ticaretle uğraştı. 1956 yılında Milletin Sesi Gazetesi'ni kurdu. 30 yıl Erzurum Verem Savaş Derneği Başkanlığı, 25 yıl Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı, 15 yıl Erzurum Tarihi'ni Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanlığı görevinde bulundu. Zamanını, parasını ve emeğini gazetesi için harcayan Alyanak, kitap dünyasına: Bir Farizenin Anıları, Erzurum Belediye Başkanları, 106 Belge, Erzurum'da El Sanatları ve Erzurum'da Basın adlı değerli eserler kazandırdı. Onlarca ödül alan Alyanak, Basın Şeref Kartı sahibiydi.