Aziziye Tabyalarından yayınlanan programa Erzurum Valisi Sami Bulut, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Tarihçi Prof. Dr. Enver Konukçu, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel katıldı. Erzurum bar ekibinin gösteri sunduğu programda Erzurum’la ilgili izlenimler de aktarıldı.
VALİ BULUT ERZURUM’U ANLATTI
Erzurum Valisi Sami Bulut, tarihi, kültürel, ekonomik ve coğrafi yapısıyla Erzurum’un bir merkez olduğunu söyledi. Vali Bulut, “2011’de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları yapılacak. 400 milyon YTL’lik bir proje demeti öngörülüyor. Palandöken, Hınıs boğazı ve Kandilli’de yatırımlar yapılacak. Birçok projenin etüd çalışmaları tamamlandı. Bazı tesislerin ihaleleri yapılacak, bazıları tamamlanmak üzere. Erzurum, Selçuklunun Osmanlı’nın mimari özelliklerini taşımakta. Adeta açık hava müzesi konumunda. Kış olimpiyatlarıyla birleştiğinde güzel bir organizasyon olacak” dedi.
PROF. DR. KONUKÇU, TABYALARIN ÖNEMİNE İŞARET ETTİ
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu da, tabyaların mimari bakımdan birer harika olduğunu kaydederek, “Zamanın şartlarında modern olan tabyaların modernize edilmesi gerekiyor. Tabyalar Erzurum’u korumaya yönelik. Dumlu Boğazı, Pasinler, Erzurum’u korumakla yükümlü tabyalar var. Sadece belli bölgelerden taş yığınları değil” diye konuştu.
Erzurum’daki tabyaların, tarihte eşi görülmemiş savunma hatlarından olduğunu belirterek, bu hatlar sayesinde çok sayıda saldırı ve akının geri püskürtüldüğünü dile getirildi. Erzurum’un tabya sayısı açısından oldukça zengin bir il olduğunu vurgulayan Konukçu, “Erzurum’un bir tarih şehri olduğu, sadece tabyalarına bile bakılarak anlaşılabilir” şeklinde konuştu.
DAGC BAŞKANI ÖZSOY: ERZURUM BASINININ KURTULUŞA SUNDUĞU KATKIYI ANLATTI
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise, Erzurum Kongresi ve Erzurum’daki basın geleneği hakkında bilgiler verdi. Özsoy, “Erzurum’da 1876’da başlayan basın geleneği var. Envar-ı Şarkıye ismiyle Anadolu’da çıkan ilk gazete var. 1913 yılında Albayrak gazetesi çıkıyor. 1919 yılının Mayıs-Haziran ayında vilayet kongresi yapılıyor. Burada bir alt yapı hazırlanıyor, temeli atılıyor. Ve Atatürk Erzurum’a geliyor. Karşılamayanlar arasında gazeteciler var. Albayrak Gazetesi’nin yazı kadrosunda bulunanlar var. 54 günlük kongre sürecinde gazeteciler hem halkın kurtuluş savaşına sıcak bakması hem de kongreyle bütün olarak katılması konusunda önemli işler üstleniyor. Atatürk hiçbir şehirde kalmadığı kadar burada kalmıştır. Erzurum nüfusuna katılmış ve Erzurum merkez delegesi olarak, ilk meclise Erzurum milletvekili olarak katılmıştır. Atatürk Sivas Kongresi’ne de Erzurum delegesi olarak katılmıştır. Bizler Mustafa Kemal’in ilkleriyle gurur duyuyoruz.” diye konuştu.
GÜZEL ERZURUM’UN TARİHİ BİR MİSYONA SAHİP OLDUĞUNA VURGU YAPTI
ERVAK Başkanı Erdal Güzel de, Erzurum’un önemli insanlar yetiştirdiğine vurgu yaparak, “Atatürk Erzurumludur. İyi bir Dadaş’tır. Nenehatun Erzurumludur. İyi bir Dadaş’tır. Erzurum Ordu ile milletin bütünleştiği bir kent. Dadaşlık mükemmeliyetçiliktir. Alperenlik ruhunun yansımasıdır dadaşlık” dedi.