ERZURUM ÇEVRE VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ’NCE
AMBALAJ ATIKLARI TAKİP EDİLİYOR
Erzurum'da 2006 yılında 2 bin ton ambalaj atığı üretildiği bildirildi. Ambalaj atıklarında, geri dönüşüm hedefini tutturamayan firmalara, 25 bin 872 YTL idari para cezası uygulanacak.
Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, ambalaj üreticileri ile ambalajı piyasaya süren firmalara, piyasaya sürdükleri ambalaj miktarının bildirilmesi konusunda hatırlatmada bulundu.
Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, çevre kirliliği kavramının, dünyanın en önemli sorunu haline geldiği ifade edilerek, "Ülkemizde hava, su ve toprağın kirlenmesinde en önemli etkenlerden biri de ambalaj atıklarıdır. Gelişmiş ülkelerde ambalaj atıkları çevre kirliliğine yol açmak bir yana, o ülkeler için ekonomik bir kazançtır. Ülkemizde her yıl 26 milyon ton atık oluşmakta ve bu miktarın 2 milyon tonunu ambalaj atıkları oluşturmaktadır. Bu 2 milyon ton ambalaj atığının çok az bir kısmı geri dönüşüm yolu ile ülke ekonomisine geri kazandırılıyor. Bu durum ülkemiz için çarpıcı bir sorundur." denildi.
AMBALAJDA GERİ DÖNÜŞÜM
Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nce, ambalaj üreticilerine, ambalajı piyasaya süren marka sahiplerine, belediyelere, geri dönüşüm tesislerine ve satış noktalarına bir kısım sorumluluklar yüklendiğinin kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Ambalaj üreticileri, ürettikleri ambalajı geri dönüşümde kolaylık sağlamak adına sınıflandırmak ve işaretlemek, ürettikleri ambalaj miktarını il müdürlüğümüze bildirmek ve bu ambalaj miktarının belirli bir kısmının geri dönüşümünün sağlanmasıyla sorumludur. Erzurum'da 2006 yılında yapılan ambalaj atıkları envanter çalışmasıyla, 1 milyon 912 bin 441 (yaklaşık 2 bin ton ) kilogram ambalaj atığının ilimizde faaliyet gösteren firmalar tarafından üretildiği tespit edildi. 2007 yılında ise üretici ve ambalajı piyasaya süren firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Geri dönüşüm hedeflerinin başarıyla sürdürülebilmesi için çalışmalarımız aralıksız sürüyor."
CEZALAR
Açıklamada ayrıca, 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nca, ambalajı piyasaya süren firmalar ile ambalaj üreticilerinin her yılın şubat ayı sonuna kadar üretip piyasaya sürdükleri ambalaj miktarının Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne bildirilmesinin zorunlu olduğu hatırlatılarak, ambalaj miktarının Çerve ve Orman İl Müdürlüğü'ne beyan edilmemesi halinde 6 bin 468 YTL, bakanlığın belirlediği geri kazanım hedeflerine ulaşamayan firmalara 25 bin 872 YTL ve ambalajın geri dönüşüm hedefi için bakanlığın yeterlilik belgesi verdiği kuruluşlarla anlaşma yapmayan firmalara ise 4 bin 312 YTL idari para cezası uygulanacağı vurgulandı.