ETSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI CİNDİLLİ:
ERZURUM ESNAFLIK KÜLTÜRÜNÜN MERKEZİDİR
Türk Ekonomi Bankası (TEB), ülke genelinde KOBİ'lerin gelişimi ve misyonuyla sürdürdüğü "TEB KOBİ Akademi"yi, düzenlenen 2 günlük program çerçevesinde Erzurumlu işadamları ve girişimcilerle buluşturdu.
Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Polat Renaissance Otel'de KOBİ sahipleri, yöneticileri ve girişimciler için düzenlenen eğitim programına Vali Vekili Kasım Yekeler, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, TEB Genel Müdürü Varol Civil, bankanın üst düzey yöneticileri ve Erzurum'daki KOBİ'lerin temsilcileri katıldı.
VAROL:”DÜNYA ARTIK GLOBAL KÖY”
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, ''Dünya artık global bir köy oldu. Eskiden kendi iş yerinin yakınındaki komşularla rekabet edilirken, şimdi Avrupa'daki, yurt dışındaki üreticilerle rekabet ediliyor '' dedi.
Polat Renaissance Otelinde yapılan TEB Kobi Akademi toplantısında konuşan Civil, Kobi'lere yönelik yaptıkları toplantıların 17.'sini Erzurum'da düzenlediklerini söyledi.
KOBİ İHTİYAÇLARINDA DEĞİŞİM
Kobi'lerin her geçen gün ihtiyaçlarının değiştiğini belirten Civil, ''Kobi'lerin artık sadece finansman değil başka ihtiyaçları da var. Bu ihtiyaçları karşılama amacıyla TEB Kobi Akademi doğdu. Hepimiz ''Bu ülkeden bir şey kazanıyorsak, bu ülkeye de bir şeyler vermeliyiz'' anlayışı içinde hareket ediyoruz'' diye konuştu.
ÜRETMEK YETERLİ DEĞİL
Eski çalışma koşullarının değiştiğini de ifade eden Civil, şunları söyledi: ''Dünya artık global bir köy oldu. Eskiden üreticiler kraldı. Artık üretmek yeterli değil. Üretilen şeyi satılabilecek bir fiyata sunmalısınız. Ayrıca üretilen malı tüketicilerin adeta gözüne sokar gibi sunmalısınız. Üretim yöntemleri ile birlikte rekabet anlayışı da değişti. Dünya artık global bir köy oldu. Eskiden kendi iş yerinin yakınındaki komşularla rekabet edilirken şimdi Avrupa'daki, yurt dışındaki üreticilerle rekabet ediliyor. Avrupa'daki üreticiler artık gelip yerli üreticilerin müşterilerini alabiliyor. Bu nedenle (Başka yerlerde neler olursa olsun benim umurumda değil) diye düşünme şansımız yoktur.''
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SOSYAL BOYUT
Programda daha sonra konuşan TEB Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ise, TEB'in müşterileriyle ilişkilerini sosyal bir boyuta taşımaya çalıştığını ve bu anlamda banka-müşteri ilişkisine farklı bir boyut kazandırdıklarını anlatarak, KOBİ'lere risk almadan büyümenin yol ve yöntemlerini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
''GLOKALLEŞME'' GLOBAL DÜŞÜNME VE YEREL DAVRANMA
Erzurum Vali vekili Kasım Yekeler ise üreticilerin, yaşadıkları toplumun özelliklerini unutmadan çalışması gerektiğini belirtti.
Globalleşme ile birlikte artık ''Glokalleşme''nin de ortaya çıktığını savunan Yekeler, ''Glokalleşme, global düşünüp yerel davranmaktır. Artık işletmeler yerel imkanları düşünerek dünyaya sunmak için çalışıyor'' dedi.
ERZURUM 2011’E HAZIRLANIYOR
Erzurum'un ev sahipliği yapacağı 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları için çalışmaların devam ettiğini de dile getiren Yekeler, şunları söyledi: ''2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları için çok yoğun çalışıyoruz. 2007 yılını planlama ve projelendirme yılı olarak tanımladık. Biz çalışmalara başladığımızda yatırım yapılacak alanları anlatan haritalar yoktu. Şimdi 60 bin hektarlık alanı kapsayan haritalar yapılıyor. Master planı çalışmalarımız da devam ediyor. Konaklı bölgesi ve Palandöken Dağı'nda yapılacak yatırımlar belirlendi. Seneye temel atılması planlanıyor. Konaklı bölgesinin turizme açılması ile birlikte Erzurum kış turizminde çok şey kazanacak. Palandöken Dağı'ndaki yatak sayısı 2 bindir. Konaklı bölgesinin açılması ile birlikte bu bölgede kazanılacak yatak sayısı 5 bin olacaktır. Bazı insanlar (Üniversiteler Arası Kış oyunları bana ne getirecek ?) diye bekliyor. Oyunlar bir şey getirmez. Bu fırsatı biz ne kadar değerlendirirsek, yaptığımız her şeyi UNIVERSIADE'la ilişkilendirirsek, oyunlar bize çok şey getirir. Ancak oturalım, satış yapalım, kar edelim anlayışının doğru olmayacağını düşünüyorum.''
Yekeler, yatırımcılara yol göstermesi açısından özel sektör tarafından illerin güçlü ve zayıf yanlarını anlatan analizlerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
CİNDİLLİ: ERZURUM ANADOLUNUN KİLİDİDİR
Ahilik anlayışının Erzurum'dan doğduğunu ifade eden Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Muammer Cindilli de, ''Anadolu Erzurum'dan Türkleşmeye başlamış ve loncalık anlayışı Erzurum'dan doğmuştur'' dedi.
ESNAFLIK VE TÜCCARLIK KÜLTÜRÜ
Bir Fransız araştırmacının Türkiye ekonomisinin büyük açık vermesine rağmen neden sosyal bir patlama yaşamadığı konusunda araştırma yaptığını ve derin Türkiye kavramı ile karşılaştığını anlatan Cindilli, şöyle konuştu: ''Derin Türkiye, 1030'lu yıllarda başlayan esnaflık ve tüccarlık kültürüdür. Dünyada, nüfusuna oranla en fazla patronun yaşadığı ülke Türkiye'dir. Fabrika sahibi de bakkallar da patrondur. Esnaflık ve tüccarlık kültürü Türkiye'yi ayakta tutan, sosyal afetleri ve sosyal depremleri önleyen olgudur. Ancak Türkiye'de çıkarı en fazla zedelenen topluluk da esnaftır. Biz ticaret odamız ve esnaf odamız ile 15 gün önce bir ses çıkardık. Vahşi kapitalizmin çarklarında Erzurum'un yerli esnafının ezilmesi konusuna kamunun dikkatini çekmek için bir şeyler söyledik. Ancak yargı yoluyla, dedikodu yoluyla, şahıslarımızı yıpratmak için iftiralar atarak bizi susturmaya çalıştılar. Biz eski konaklarımız gibi fırınlarımız da, dükkanlarımız da ayakta kalsın demiştik. En az ihtiyacımız olan şey akıl olmasına rağmen bize akıl vermeye çalıştılar. Bize “Yel değirmenleriyle kavga ediyorsunuz” dediler. Biz bunu biliyoruz.''
EN FAZLA PATRON TÜRKİYE’DE
Cindilli dünyada, nüfusuna göre en fazla patronun Türkiye'de yaşadığını belirterek, "Küçük işletmeci, esnaf, tüccar, pazarcı hepsi birer patron.Bunların devlete yükü olmadığı gibi, en yakınından başlamak üzere çevresindekilere bir istihdam alanı oluşturuyor. Bunun yanı sıra camisinden, okuluna, mahalledeki dul kadından spor kulübüne kadar her yere yardım etmeyi kendisine görev sayıyor. Esnaflık ve tüccarlık kültürünün bizde bin yıllık bir geçmişi var. Bu kültür sosyal yapıyı da ayakta tutan en önemli olgu. Bunun için bu kesimleri vahşi kapitalizmin ezici çarklarından uzak tutmak ve onları ekonomik anlamda güçlü kılmak için bu tür girişimlerin büyük fayda sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
BAŞKAN KÜÇÜKLER:ERZURUM KENDİ POTANSİYELLERİNİ GELİŞTİRMELİ
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de, şehirlerin üretim konusunda kendi potansiyellerini kullanması gerektiğini belirtti. ''Çevre illerde var biz de yapalım'' anlayışından geçerli olmaması gerektiğini savunan Küçükler, şunları söyledi: ''Şehirlerimiz, kendi bölgelerinin potansiyellerini geliştirmelidir. En fazla büyük baş hayvanın bulunduğu illerin başında Erzurum gelmektedir. Ancak Erzurum'da büyük baş hayvanla ilgili bir sanayi yoktur. Hayvanlarımız buradan Afyon'a gitmektedir. Erzurum'da ağır sanayi yok, ağır sanayi getirelim anlayışı yerine mevcut hayvancılığı kullanmaya yönelik sanayi kuruluşlarının kurulması gerekir.''
TÜRKİYE EKONOMİSİ SUNUMU
Açılış konuşmalarının tamamlanmasından sonra TEB Baş Ekonomisti Emin Öztürk tarafından, "Türkiye Ekonomisi ve Piyasa Gelişmelerine Bir Bakış" başlıklı bir sunum yapıldı.
Bugün sona erecek TEB Kobi Akademi kapsamında çeşitli sunumlar ve bilgilendirme toplantıları yapılacağı belirtildi.