ÇİFTEMİNARELER’İN DE SABRI TÜKENDİ
ERZURUMGazetesi son dört yıldır, manşet haberleriyle, kentin simgesi olan Çifteminareli Medrese’deki bozulma ve çinilerindeki deformasyonu kamuoyu gündemine getirmiş, “Çiteminarelerden dökülen her çini parçasıyla, Erzurum tarihinin de döküldüğü” vurgusunu yaparak, yetkilileri göreve davet etmişti.
Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Çifte Minareli Medrese restore edilecek.
Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinin, yaptığı açıklamada, Erzurum merkezde bulunan ve 13. yüzyılda yapılan Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonu için çalışmaların başladığını bildirdi.
İKİ ÜNİVERSİTEDEN RESTORASYON İŞBİRLİĞİ
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinde görevli öğretim üyelerinden oluşan bir heyetin yapıda jeofizik ve jeoteknik incelemelerde bulunduğunu ifade eden yetkililer, bu incelemede restorasyon çalışmalarında kullanılacak malzemelerin de belirlendiğini söyledi.
MALZEME TEMİNİ İHALESİ
Belirlenen malzemelerin temin edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından gelecek ay ihaleye çıkılacağını belirten yetkililer, şu bilgileri verdiler:
''Çifte Minareli Medrese 13. yüzyılın önemli eserleri arasında yer almaktadır. Medrese, 2002'de Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmişti. 2006'da medrese yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğuna verildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan ilk incelemelerin ardından yapının sağlam olduğu, ancak yenileme istediği belirlendi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun onaylamasının ardından yapının ana binasında ve çevre düzeninde gelecek yıl restorasyon çalışmaları yapacağız.''
Yetkililer, yapacakları restorasyonun Çifte Minareli Medrese'nin yapıldığı dönemin özelliklerini taşıyacak nitelikte olacağını da sözlerine ekledi.
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE'NİN TARİHİ
Çifte Minareli Medrese'nin Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı Hanedanı'ndan Padişah Hatun tarafından 13. yüzyılda yaptırılmış olabileceği düşünülüyor. 4. Murat döneminde tophane olarak kullanılan medrese, Anadolu'daki en büyük avlulu medrese örneği olarak kabul ediliyor.
Taç kapısı ve kapının iki yanındaki silindirik minareleri ile değişik bir görünüme sahip olan yapının minareleri tuğla ve mozaik çinilerle süslü...
Çifte Minareli Medrese'nin dış cephesinden bulunan ejder, hayat ağacı, kartal motifleri cephenin en gösterişli bölümlerini oluşturuyor. Söz konusu motiflerin Orta Asya Türk inanışına kadar uzanan gücü ve ölümsüzlüğü dile getirdiği düşünülüyor.
Girişin iki yanında kubbeyle örtülü odaların yer aldığı medresenin ortasında bir havuz yer alıyor. Medresenin ana avlusunun sonunda mumyalık ve gövde kısmı yer alırken medresenin dışında kalan sekiz cephede ise pencereler bulunuyor.