DOĞU ANADOLU’NUN TARIMSAL ÖNEMİ
Doğu Anadolu Bölgesinin tarihsel süreçte bir tarım merkezi olduğuna dikkat çeken Kocabeyoğlu, bölgede gerek istihdam ve gerekse ekonomik fonksiyonlar açısından tarım sektörünün öncü rolü olduğunu hatırlatarak, GAP’a uygulanacak tarımsal desteklerden Doğu Anadolu Bölgesinin yararlandırılmamasını, sıra dışı ve ekonomik gerçeklere uymayan bir yaklaşım olarak değerlendirdi.
SOSYAL TRAVMA
Doğu Anadolu Bölgesinde tarım sektörüne verilecek desteklerin, sosyal travmalara yol açan göçün önlenmesinde de çözüm olabileceğini savunan Kocabeyoğlu, “ Doğu Anadolu Bölgesi, ülkenin en fazla göç veren alanıdır. Göçü önlemek isteyen hükümetin diğer yandan göçü tetikleyecek bir yaklaşım sergilemesini anlamak mümkün değildir. Eğer Doğu Anadolu bölgesinde göç önlenmek isteniyorsa, öncelikle tarımsal desteklere ağırlık verilmeli, GAP Bölgesindeki pozitif ayrımcılık yaklaşımı Doğu’da da sergilenmelidir” diye konuştu.
YATIRIMCI NİYE GELSİN?
GAP bölgesine uygulanacak tarımsal desteklerin, yeni teşvik uygulaması kapsamındaki düzenlemeye de aykırı olduğunu hatırlatan Kocabeyoğlu, “Teşvik uygulaması kapsamında tarımsal yatırımlar destekleniyor. Diğer yandan yalnızca ve özel olarak GAP bölgesine tarımsal destekler veriliyor. Bu halde tarım alanında yatırım yapacak yatırımcının Doğuya gelmesi mümkün müdür?” diye sordu
ÖZEL UYGULAMANIN NEDENİ AÇIKLANMALI
ETB’nin tarımsal destek sorununa yaklaşımını desteklediklerin belirten DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanvekili Kocabeyoğlu,”Niçin yalnızca GAP? Doğu Anadolu Bölgesi özellikle hayvancılık ve organik tarımda, ülkenin merkezi. Ancak tarımsal destek dışında tutuluyor. Bir bölgeye destek verip, potansiyeli ve kaynakları katma değer üretecek diğer bir bölgeyi kapsam dışı bırakmanın mantığı nedir? Bu ayırımcılığın adı pozitif olmaz, haksız rekabete imkan sağlamak olur. Bakan Eker, bu özel uygulamanın gerekçesini anlatmak zorundadır” dedi.