Erzurum’da özel sektör ve işverenler açısından hayati bir öneme sahip olan Teşvik Yasası uygulamasının, en az 5 yıl daha uzatılması çağrısında bulunan Güvenli, Erzurum’da bin 572 işveren ve 17 bin 37 çalışanın, söz konusu yasadan faydalandığına dikkati çekerek, süre uzatımına gidilmemesi halinde, Erzurum’daki özel sektörün büyük bir mali külfet altına gireceğini belirtti.
//TEŞVİK’İN İŞ HAYATINDAKİ ÖNEMİ
Güvenli, Yatırımların ve İstihdamın Teşviki”ni öngören 5084 Sayılı Yasa’nın, 2004 yılı Ocak ayında yürürlüğe girdiğini ve 5 yıl süreyle aralarında Erzurum’un da bulunduğu 49 ilde uygulandığını kaydetti. 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın, 31 Aralık 2008’de yürürlükten kalktığını, ancak özel sektörün istihdam maliyetlerinden dolayı duyduğu büyük ihtiyaç doğrultusunda uygulanmasına 1 yıl daha devam edildiğini hatırlatan Güvenli, yıl sonuna gelinmiş olunması nedeniyle, konunun yeniden gündemde yer bulduğunu söyledi.
En az 10 kişiyi istihdam etmesi halinde, başta SSK primleri olmak üzere, işletmelere bazı vergi kalemlerinde indirim ve bedelsiz arazi tahsisi öngören yasanın, büyük bir gereklilik olduğunu vurgulayan A. Mustafa Güvenli, “5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın, Erzurum’un kalkınma hedefine ulaşmasında pek etkin bir rol üstlendiği söylenemez. SSK prim indirimlerinin dışında bu yasa, Erzurum’a beklenen düzeyde bir kazanım sağlamamıştır. İş çevrelerinin, yasanın yürürlükten kalkacak olması nedeniyle duyduğu endişe, 5084’ün, SSK prim indirimleri noktasında sahip olduğu hayati önemi göstermeye yetiyor.” dedi.
//“5084’DENBİN 500 İŞVEREN VE18 BİN ÇALIŞAN FAYDALANIYOR”
Erzurum gibi 5084 sayılı Teşvik Yasası’ndan yararlanan 49 ilde, işverenlerin SSK maliyetlerinin Ocak 2010’dan itibaren 3’e katlanacağını dile getiren MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Güvenli, “5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndan yararlanan işverenlerimiz, şu anda 150 TL prim ödediği her bir sigortalı işçisi için Ocak ayından itibaren 370 TL ödemek durumunda kalacak. Devlet destekli sigorta primini bile ödemekte büyük zorluklar çeken esnafımız ve iş adamlarımız, bu kadar yüksek prim karşısında maalesef sıkıntıya düşecekler. Dolayısıyla işverenlerimiz ya iş yerlerini kapatacaklar yada işçi çıkartmak zorunda kalacaklar.” diye konuştu.
Erzurum’da bin 572 işverenin 5084 Sayılı Yasa kapsamında SSK prim indiriminden faydalandığını ve yine yasa sayesinde yaklaşık 17 bin 37 kişinin de, sigortalı olarak istihdam edildiğini anlatan Güvenli, “Teşvik Yasası’nda süre uzatımına gidilmezse, Erzurum’da işverenler SSK primi ödeyemez duruma gelecek. İndirimler sayesinde sigortalı çalışanlar da, işten çıkartılma ya da sigortasız çalıştırılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.” diye konuştu.
//TEŞVİK SİSTEMİNDE 5. BÖLGE VURGUSU
MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak, bölgenin ciddi manada teşvikler uygulanarak desteklenmesi gerektiğini her platformda dile getirdiklerini anımsatan A. Mustafa Güvenli, şunları kaydetti: “Teşvik yasalarının yürürlükten kalkacağı her dönemde bu tip sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntılar, zaman içerisinde teşvik yasalarını asıl amacının dışına çıkarabiliyor. Erzurum’un da içinde bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin, 5. Bölge adı altında yeni teşvik sistemiyle sektörel olarak desteklenmesi gerektiğini daha önce de vurgulamıştık. Aynı gerekliliği bir kez daha ifade ediyoruz. 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın uygulama süresine ilişkin görüşümüz de, zaten bellidir. Yasanın önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaması yönünde atılacak bir adım, iş çevreleri ve istihdam açısından büyük sakıncalar doğuracaktır. MÜSİAD Erzurum Şubesi, bu hususu siyasi zeminlerde de dile getirecek ve teşvikli illerde duyulan süre kaygısını, konunun muhataplarına mutlaka ulaştıracaktır.”