Bu ayın sonunda yürürlük süresi sona erecek olan 5084 Sayılı Teşvik Yasası, iş çevrelerini endişelendirmeye devam ediyor. Sürenin giderek daralması, Erzurum ve yasa kapsamındaki diğer Doğu illerinde de tedirginliğe neden olurken, söz konusu yasayla ilgili bir açıklama da, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay’dan geldi. Milletvekili Ertugay, “Erzurum’da insan, beyin ve sermaye göçünün nedenlerini merak edenler, teşvik yasalarında yaşanan aksaklıklara bakabilirler.” diyerek, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın da, bu ay sonu itibariyle işverenlerin karşısına bir aksaklık olarak çıkacağını ifade etti.
//TEŞVİK VE SORUNLAR
Erzurum’un, yıllardan beridir teşvik politikalarıyla ilgili olarak hep bir takım sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Ertugay, “5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın yürürlük süresi, 2008 yılı sonunda uzatılmıştı. Aynı konu bugün yeniden gündeme gelmiştir. Sürenin uzatılması elbette gereklidir, ancak beri tarafta süre uzatımı da yeterli değildir. Bölgenin birtakım teşviklerle desteklenmesi, sürelerle sınırlı bir müdahale olmaktan çok, tam tersine bir devlet politikası olmalıdır.” diye konuştu.
//BÖLGENİN KALKINMASI DEVLET POLİTİKASI OLMALI
Erzurum’un hızlı bir sermaye ve beyin göçü verme sürecinde olduğunu vurgulayan MHP Erzurum Milletvekili Ertugay, göçün önüne geçebilmek için alınacak başlıca önlemin, sermayenin Erzurum’u tercih etmesi ve bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi olacağını kaydetti. Bunun da, sektörlere göre verilecek akılcı teşvik politikalarıyla mümkün olacağını dile getiren Zeki Ertugay, “Teşviklerden Erzurum’un ve bölgenin yeterince faydalanabildiğini söylemek mümkün değil. Erzurum da bu süreci yaşayan illerden oldu, çeşitli sıkıntılarla karşılaştı. Eğer bölgenin kalkındırılması isteniyorsa, bu hedef bir devlet politikası olmalı.” şeklinde konuştu. Erzurum’un iklim şartları, bölgenin fiziki yapısı, ulaşım ve altyapı gibi dezavantajları yüzünden sermayenin hep kaçış eğiliminde olduğuna vurgu yapan Ertugay, bölgenin yatırım ve istihdam için tercih edilebilir bir merkez olması için de, teşvik politikalarının büyük bir gereklilik olduğunu belirtti.
//5084 DEVAM ETTİRİLMELİ
Erzurum’un sanayi ve üretimden çok, hizmet sektörüyle ayakta duran bir ekonomiye sahip olduğunu söyleyen Zeki Ertugay, “Erzurum işçi, memur ve emekli şehri. İlin ekonomik düzeyini yükseltme planları yapılırken, bu durum da gözden kaçırılmamalıdır. Eğer ekonomik yapıya olumlu nüfuz edecek enstrümanlar aranıyorsa, işe, hizmet sektöründe çalışanların gelir durumlarının iyileştirilmesiyle başlanabilir. 5084 Sayılı Teşvik Yasası da, bu bağlamda ele alınabilecek enstrümanlardan birisidir. Bu yasanın yürürlük süresi; düşünülmeden ve bölge şartları yeniden gözden geçirilerek uzatılmalıdır.” dedi.
MHP ve bölge milletvekili olarak, kendisinin bu konudaki takibinin süreceğini ve yasayla ilgili olarak atılacak her adımın bir tarafı olacağını açıklayan Ertugay, “Erzurum’daki işverenlerimiz ve girişimcilerimiz, endişe duymasınlar. Bu konuda hükümetin ilgili bakanlıklarıyla temaslarımız sürüyor. Ayrıca TBMM nezdinde de, kanunla ilgili gerekli girişimlerde bulunacağız.” Açıklamasını yaptı.
//“GAP’A VERİLEN HAYVANCILIK TEŞVİKLERİ, BÖLGESEL AYRIMCILIKTIR”
Öte yandan hükümetin Doğu Anadolu Projesi’nin adını, sadece sıkıştığı zamanlarda kullandığını, bunun dışında söz konusu projeye yönelik somut bir adım atmadığını ileri süren Ertugay, GAP kapsamında verilen hayvancılık teşviklerini anımsatarak, “Eğer hayvancılık sektörüne teşvik verilecekse, bir kere en başta akıllara getirilmesi gereken şehir Erzurum olmalıdır. Mera ve çayır imkanlarıyla Erzurum, hayvancılık için bir cazibe merkezi iken, maalesef bu teşviklerden Erzurum mahrum bırakılmıştır. Bu durum düpedüz bölgesel ayrımcılıktır.” şeklinde konuştu.