Erzurum’daki patates ve un üretiminin, kentte “polipropilen çuval” imalatı için çok önemli bir ihtiyaç oluşturduğu bildirildi. Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Yayınlarından çıkan “Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması” adlı çalışmada, Erzurum’da yatırım yapmayı gerektirecek birçok ürün talebinin bulunduğuna vurgu yapılırken, bunlardan birisinin de, “polipropilen çuval” üretimi olduğu kaydedildi. Erzurum’da iyıllık 140 ile 150 bin ton patates, 20 ile 30 bin ton arasında da, un üretimi gerçekleştirildiğinden yola çıkılarak bulunulan yatırım önerisinde, bu ürünlerin ambalajlanması noktasında sadece Erzurum’da en az 3 milyon adet çuvala ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bölge illerinden gelecek taleplerin de değerlendirildiği araştırmada, bu yolla toplam “polipropilen çuval” ihtiyacının 6 milyonu aşacağı görüşüne yer verildi.
“Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması”’nda, “polipropilen çuval”la ilgili olarak şu tanım yapıldı: “Polipropilen çuval, polipropilenlerin elyaf şeklinde çekilmesi, ince şeritler halinde dilimlenmesi ve dokuma makinalarında ince veya kaba olarak dokunmasıyla elde edilen bir üründür. Polipropilen çuvallar, patates, pirinç, ayçiçeği, mısır ve benzeri tarım ürünleri ile un, irmik ve şeker gibi gıdaların ambalajlanmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.”
//ERZURUM’DA İHTİYAÇ DUYULAN POLİPROPİLEN ÇUVAL SAYISI 3 MİLYON
Erzurum’da yılda yaklaşık 140 ile 150 bin ton civarında patates üretildiğini, bunun yanında en az 20 bin ton da un üretimi gerçekleştirildiğine dikkat çekilen “Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması”’nda, sadece bu iki ürünün ambalajlanması için yılda en az 3 milyon adet çuvala ihtiyaç bulunduğuna işaret edildi. Komşu illerden gelecek olan taleplerle beraber, Polipropilen çuvala duyulan ihtiyaç sayısı en az 6 milyon adet olacağı kaydedilen araştırmada, şunlar kaydedildi: “Bununla birlikte ilde Polipropilen çuval üretimine yönelik herhangi bir işletme mevcut olmayıp, söz konusu ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan çuvallan il dışından temin edilmektedir. Esnek üretim modelinin en iyi uygulandığı bir sektör olan plastik sektörü için burada önerilen üretim konularına yönelik yatırımlar ayrı olarak yapılabileceği gibi, daha önce bahsedilen yatırımlarla aynı çatı altında da yapılabilinir. Kaydedilecek gelişmeler paralelinde daha sonra üretim hattı ilavesiyle mevcut yatırımları entegre birer yatırım haline getirmek de mümkündür.”