İKİ BAYRAM ARASI EVLENİLMEZ HURAFESİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Nikah Müdürü Kuddusi Tırpan, vatandaşlar arasındaki yaygın bir inanış nedeniyle iki bayram arasında nikah kıyılmasının çiftler tarafından istenmediğini belirtirken, Erzurum MÜftüsü Yakup Arslan ise, “Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Bu yanlış bir inanıştır” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Nikah Müdürü Tırpan, yaz sezonunda nikah kıyım için yoğun günler yaşadıklarını vurgulayarak, bu yoğunluğun vatandaşlar arasındaki yaygın bir inanış nedeniyle iki bayram arasında yaşanmadığını dile getirdi.
NİKAH TALEBİNDE DÜŞÜŞ
İki bayram arasında nikah kıyılmasının sakıncalı olduğu şeklinde yanlış bir inanışa sahip olanlar nedeniyle nikah taleplerinin yüzde 20’nin bile altına düştüğünü belirten Tırpan “Halkımız daha çok yaz döneminde nikah kıyılması taraftarı ve bu dönemde nikah için gün tayin etmede güçlük çekiyoruz. Ekim ve Aralık ayı sonuna kadar geçen süre, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında kalıyor. İki bayram arasında nikah kıyılmayacağı inanışına sahip olanlar, bu tarihler arasında nikah kıydırmak istemiyorlar. Şu anda bayram arası döneme tekabül eden kayda değer bir nikah talebi yok” diye konuştu.
MÜFTÜSÜ ARSLAN: BU SAFSATAYA KİMSE KULAK ASMAMALIDIR
Erzurum İl Müftüsü Yakup Arslan ise, ‘iki bayram arasında nikah kıyılmaz’ şeklindeki inanışın, safsatadan ibaret olduğunu açıkladı.
Erzurum İl Müftüsü Yakup Arslan "Bazı yörelerde halk arasında bir inanış var. Bu da Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arası kastedilerek 'iki bayram arası nikah kıyılamaz' deniliyor. Bu sözün dini bir kaynağı, dayanağı yoktur. Bu inanışın günümüze kadar gelmiş olmasının sebebi; Ramazan Bayramı cuma gününe gelirse, o gün iki bayram birden yaşanır. Biri Ramazan Bayramı, ikincisi Cuma bayramıdır. Bu durumda, iki bayram namazı kılınır. Biri kuşluk vakti Ramazan Bayramı namazı, diğeri ise biraz sonra öğle vaktinde kılınacak olan Cuma namazıdır. İşte iki bayram arası nikah yapılmaz demek, iki bayram namazı arası, dar vakitte nikah yapılmaz demektir. Çünkü aradaki vakit çok kısadır. Öyle ise, kuşluktan öğleye kadar olan iki bayram namazı arası nikah yapmayınız, geniş vakit olan namazlardan sonra nikahı yapınız demektir. Halkımız, böylesine kısa vakte ait bir hatırlatmayı, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı gibi uzun zamana yaymış, sebepsiz, uyulması zor bir yasak meydana getirmiştir. Ancak bu bir yanlış anlama sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun için iki bayram arasında düğün yapma ve nikah kıymada dini yönden hiçbir engel ve sakınca yoktur. Hatta Peygamberimiz'in (sav) hanımı Hz. Hatice validemizin nikahı Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında yani iki bayram arasında kıyılmıştır. Dolayısıyla bu halk inancının dini bir yönü yoktur. Bu kesinlikle doğru değildir, kulaktan dolma sözlerle yapılan yanlış anlaşılmadır"