TARIMSAL ATILIM
Öğrenci uygulamaları ve staj evreleri için ilk etapta mandıra olarak kurulan, ardından geliştirilen teknik altyapısıyla tam teşekküllü tesise dönüşen Süt Ürünleri İşleme Fabrikası’nda, yoğurttan peynire, kaşardan tereyağına kadar çeşitli süt ürünlerinin imalatı yapılıyor.
ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK ÖRNEĞİ
Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde faaliyet gösteren Süt Ürünleri İşleme Fabrikası hakkında bilgi veren Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Mustafa Şengül, önce mandıra olarak kurulan, ardından teknik altyapısı güçlendirilerek tesislerin, süt ürünleri işleme fabrikasına dönüştürüldüğünü kaydetti.
ÜRETİM KAPASİTESİ YÜKSEK
Süt Ürünleri İşleme Fabrikası’nın, günlük 10 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğunu belirten, Şengül, “Fabrikamız günlük 10 ton süt işleyecek kapasitededir. Ancak 2 ton süt verebiliyoruz. Bunun sebebi, bölgede süt üretimi hem kalitesiz, hem de yetersiz durumda. Çünkü bölgemizde süt sağımı ilkel yöntemlerle ve hijyen kurallarına dikkat edilmeden yapılıyor. Bu gibi durumlar, sütün kalitesini düşürdüğü gibi birim hayvandan alınan süt miktarını da etkilemektedir. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiğ sütlerin mikrobiyolojik kalitesi oldukça düşüktür” diye konuştu.
DİYABET HASTALARINA ÖZEL ÜRETİM
Gıda Mühendisliği bünyesinde kurulan süt fabrikasının, Aziziye ve Yakutiye Araştırma hastanelerinde yatan diyabet hastaları için yağsız peynir ürettiğini anlatan Yrd. Doç. Dr Mustafa Şengül, “Fabrikamızda aynı zamanda peynir, civil peynir, yoğurt, ayran ve pastörize içme sütü de imal ediyoruz. Üniversitemize bağlı hastanelerde tedavi gören diyabet hastaları için tuzsuz peynir ve yağsız peynir de üretiyoruz. Yaklaşık 500 ve üzeri diyabet hastaları için peynir üretiyoruz. Üniversitenin lojmanlarının bulunduğu yerde satış merkezimiz var. Süt ürünleri az olduğundan dolayı piyasaya süt vermiyoruz. Sütlerin fabrikaya kabulünü, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yaptıktan sonra gerçekleştirmekteyiz.” şeklinde konuştu.
Süt Ürünleri İşleme Fabrikası’nın, öğrencilerin eğitimi amaçlı da kullanıldığına dikkati çeken Şengül, “Gençlerimiz hem burada direk imalatı öğreniyor, hem de üniversitenin talebi oranında süt ürünleri üretimine katkıda bulunuyor.
(