ERZURUM’A YENİ 230 HEKİM ATANACAK
Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başlayan ‘Aile Hekimliği’ uygulamasının Ekim ayı itibarıyla Erzurum’da başlayacağını belirten Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Serhat Vançelik, “Sağlık Bakanımız Aile Hekimliği için 72 pratisyen ataması yaptı. En kısa zamanda pratisyenlerimiz göreve başlayacak ve Erzurum’da uzman sıkıntısı kalmayacak. Aile Hekimliği için 40’ar kişilik ekiplere eğitim vermeye başladık. Yaklaşık 3 bin 500 kişiye bir hekim düşecek şekilde atamalar yapılacak. Sadece merkeze 230 hekim ataması gerçekleştirilecek. Her aile her zaman aynı hekimle görüşecek ve bütün bilgiler bilgisayarda kayıt altına alınacak. Hekimler aynı ailelere baktığı için onun hastalığını bilecek ve tedavisi daha kolay olacak.”dedi.
AİLE HEKİMİ SEÇİMİ
Vançelik, aile hekimliğine geçildiğinde ilk altı ay vatandaşların atanan hekimle görüşeceklerini, fakat altı ay sonra ailelerin istedikleri hekimi seçebileceklerini belirtti. Her ilçede aile sağlığı merkezleri kurulacağını söyleyen Vançelik, “Her ilçede mutlaka aile sağlığı merkezleri kuracağız. Aile hekimliğinde öncelikle Aile hekimi uzmanları ve pratisyenler atanacak. Bunların yanında isteğe göre diğer uzman hekimlerde atanabilecek. İlk kez Tekman ve Şenkaya ilçelerine aile hekimi atandı. Hekimler aileleri aşılama, koruyucu önlemler alma, her türlü tedavi işlemleri yapacak hastalıkları tespit edecek. Halkımızı bilgilendirmek için afişler hazırladık.” şeklinde konuştu.
“7 HASTANE HİZMETE AÇILACAK”
Erzurum’un yedi ilçesinde hastane açılacağını ve açılan hastanelerin Ekim ayı içinde hizmete başlayacağını vurgulayan Vançelik konuşmasına şöyle devam etti:
“Şenkaya, Olur, Narman, Tortum, Uzundere, Karayazı ve Tekman ilçelerinde Ekim ayında açılacak olan hastaneler hizmete başlayacak. Bu ilçelere 7 Aile Hekimi atanacak. İlçe entegre hastaneleri 25 yataklı olarak hizmete başlayacak. Palandöken ve Hilalkent Sağlık Ocakları Ekim’de hizmete açılacak.”
“ANNE BEBEK ÖLÜMLERİ EN AZA İNDİ”
Geçen yıl 7 annenin öldüğünü söyleyen Vançelik, “Geçen yıla oranla büyük başarı kaydettik. Geçen yıl özellikle güney ilçeleri dediğimiz Tekman ve Hınıs’ 4 tane anne olmak üzere toplam 7 anneyi kaybettik. Bu ilçelere mobil araç ve sağlık ekibi göndererek önce aşılanmayan çocukları ve tedavi edilmesi gereken hastaları saptadık. İki ay sonra bu ilçelere giderek tespit edilen hastalar tek tek tedavi edildi ve çocuklara aşılama yapıldı. Geçen yıl tam aşılı çocuk sayısı Yüzde 78 iken, Ağustos ayı itibariyle bu oran yüzde 93’e çıktı. Böylece çocuk ölümlerini en aza indirdik ve geçen yıl anne ölümü 7 iken, bu yıl 2 anne kaybettik ve ilerleyen yıllarda bu sayılar daha az olacak” şeklinde ifade etti.