Erzurum’daki kuyumcu atölyelerinde işsizlikten yakınılıyor. Son bir yıl içerisinde altın işlemeciliği yapan 10 atölyenin kapandığı öğrenilirken, bu sıkıntının yaşanmasına talep yetersizliğinin neden olduğu ileri sürüldü. Erzurum’da altın işleme atölyesi çalıştıran Mehmet Coşkun isimli esnaf, altın işlemeciliğinin her geçen gün biraz daha irtifa kaybettiğini söyledi.
//ZAMLAR TALEBİ DÜŞÜRDÜ
Altına yapılan zamların talep azlığına neden olduğunu, bunun da satışlara olumsuz yönde yansıdığını vurgulayan Coşkun, “Mağazalarda satış olmayınca atölyedeki işler de sekteye uğruyor. Hurda altınlarla da çark dönmüyor.” dedi. Son bir yıl içerisinde Taşmağazalardaki atölyelerden 10’unun kapısına kilit vurduğunu dile getiren Coşkun, bu düşüşün devam edeceğinden endişelendiklerini ifade etti. Atölyelerdeki iş durgunluğunun yüzde 70’e varan oranlarda düştüğünü belirten Mehmet Coşkun, belli başlı atölyelerin dışında, birçok imalathanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlattı. Umutlarının, altın fiyatlarının istikrara kavuşması olduğunu belirten Coşkun, “Fiyatlar istikrara kavuşursa, müşterinin sayısı artar. Mağazalarda iş olunca bize de sipariş gelir. Bu sistem ters dönünce bizde de çarklar tersine dönmeye başlıyor.” diye konuştu.
//FIRAT: ATÖLYE SAYISINA DEĞİL, İSTİHDAMA BAKMAK LAZIM
Öte yandan Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve aynı zamanda Kuyumcular Odası Başkanı olan Rasim Fırat, atölyelerdeki iş hacmiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Altın piyasasının, hassas dengeler üzerine kurulu bir sektör olduğunu dile getiren Başkan Fırat, “Atölyelerin kapanması meselesine doğrudan bakmak yanlış olur. Yarım kilo altın alarak atölyeciliğe kalkışmak zaten yanlış. Bu işi yapabilmek için her şeyden önce sermaye gerekiyor. Yoksa öyle oturup bekleyelim, hurda altın gelsin işleyelim mantığıyla atölyecilik olmaz. Meseleye bu yönden bakmak gerekiyor. Biz atölyeler konusunda sayıdan ziyade istihdam oranıyla daha çok ilgileniriz. Atölyelerin toplamda istihdam ettiği çalışan sayısına bakmak daha mantıklı olur. 20 atölyede 50 kişi istihdam edilebilir, ama istihdamın tamamına yakınını 25 atölyede sağlıyor olabilir. Erzurum’daki manzara da zaten bu şekilde.” şeklinde konuştu.