Erzurumlu taksi şoförü Yakup Kutlu, üniversitenin açılmasıyla birlikte para kazanma umuduna kapılan piyasalarla ilgili ilginç bir analiz yaptı. Kutlu, “Kimse boşuna ümitlenmesin; bu yıl öğrencide de para yok, velisinde de.” dedi.
Atatürk Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve yüksekokullarda yeni başlayan öğretim sezonu, durgunluktan yakınan piyasalara moral verirken, Erzurumlu bir taksi şoförünün yaptığı ekonomik analiz, kafaları karıştırdı. Erzurum’da yeni eğitim öğretim sezonunun ekonomik açıdan verimli geçip geçmeyeceğinin sadece taksici esnafıyla test edilebileceğine dikkati çeken Kutlu, “Okulların özellikle kayıt döneminde öğrenciler ve velileri ulaşım için taksileri tercih etmemişse, o sezondan kimse kazanç beklemesin.” diyerek, ilginç bir analizde bulundu.
//UMDUKLARINI BULAMADILAR
Erzurum’daki taksici esnafı olarak, okulların açılacağı günü yaz boyunca dört gözle beklediklerini, ancak umduklarını bulamadıklarını vurgulayan Kutlu, “Her yıl özellikle kayıt için Erzurum’a gelen veliler, öyle ya da böyle ulaşım aracı olarak taksileri tercih ederlerdi. Buna öğrencilerin velileri de dahildi. Fakat bu yıl ne öğrenciler, ne de velileri taksilerin yüzüne bile bakmadı. Bu da gösteriyor ki, bu sene öğrencilerde de para yok; velilerinde de.” ifadelerini kullandı.
Taksici esnafın içinde bulunduğu yaz tatili durgunluğunun halen daha devam ettiğini dile getiren Yakup Kutlu, morallerinin bu yüzden çok bozuk olduğunu dile getirerek, umutlarını bu kez kış sezonuna bağladıklarını söyledi.
//KUTLU: TAKSİMETRE ÜCRETLERİ ARTTI AMA AÇTIĞIMIZ YOK
Taksimetre ücretlerinin 1 TL’den 1,50 TL’ye çıkarıldığını hatırlatan Yakup Kutlu adlı taksi şoförü; bu durumun ekstra bir kazanç olarak yorumlanmaması çağrısında bulundu. Kutlu, “Taksimetre ücretleri zamlandı ama bizim zaten para kazandığımız yok. Taksimetreyi de her binen müşteri açtırmıyor, pazarlık ediyor. Çoğu zaman taşıdığımız yolculardan yarı fiyatına para alıyoruz. Taksimetre açınca müşteri de binmiyor. Öbür türlü evimize para götüremiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu yıl öğrencilerin beklentilerini karşılamadığını, taksileri tercih eden sınırlı sayıdaki öğrenci ve velilerinin ise, pazarlığa yöneldiğini vurgulayan Yakup Kutlu, “Erzurum’da ekonomi yazın olduğu kadar durgun geçmese bile önceki kış sezonları kadar da hareketli olmayacağa benziyor. Çünkü ağzını açan öğrenci velisi borçtan, para sıkıntısından bahsediyor. Şimdi de tek beklentimiz havaların soğuması ve yağışlı olması. Çünkü bu tür havalarda taksiler zorunlu ulaşım aracı olarak daha çok kullanılıyor.” dedi.