AK Parti Erzurum Milletvekili Akbulut:
ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ ARTIRILMALI
AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut, müzakereler sonunda AB’ce verilecek pancar şeker üretim kotasının son 5 yılın ortalamasına göre belirlenecek olması nedeniyle, Şeker Pancarı üretiminin artırılarak sürdürülmesi büyük önem taşıdığını, bunun için de şeker pancarından bioetanol üretilmesi gerektiğini belirtti.
ŞEKER PANCARI ENERJİ ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ
AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut TBMM Genel kurulunda yaptığı konuşmada Şekerpancarı türündeki sanayi bitkilerinden bioetanol üretilmesi durumunda, önemli bir enerji kaynağı elde edileceğini ve ülkenin ithal yakıta olan bağımlılığının azalacağını söyledi.
PANCAR EKİMİ, ÖNEMLİ ORANDA İSTİHDAM OLUŞTURUYOR
Şeker pancarı tarımının ülke tarımının önemli bir parçası olduğunu, her yıl yaklaşık 500 bin çiftçi ailesinin geçimini şeker pancarından sağladığını söyleyen Akbulut şöyle dedi: “ayrıca 250 bin tarım işçisi, 30 bin sanayi işçisi ve etkilediği diğer iş kollarında çalışanlar ve aileleri dikkate alındığında nüfusumuzun önemli bir bölümünü ilgilendirmektedir.”
ŞEKER PANCARI KATMA DEĞERİ OLAN BİR ÜRÜN
Şeker Pancarının diğer bitkilerden daha fazla oksijen açığa çıkaran, çevre dostu bir bitki olduğunu belirten Akbulut konuşmasını şöyle sürdürdü:” Şeker pancarı yetiştirildiği alanlarda, diğer ürünlere göre daha fazla katma değer sağlamakta; münavebeli tarıma imkan vermesi sebebiyle, tarım tekniğinin geliştirilmesinde etkili olmakta ve bol miktarda ve ucuz hayvan yemi sağlayarak besiciliğe katkı sağlamaktadır.”
PANCAR EKİMİNİN ARTIRILMASI GÖÇÜ ÖNLER
Şeker Pancarı üretimiyle, ekimi yapan çiftçi ailelerinin tümüne çalışma imkanı ve istihdam sağlandığına dikkat çeken Akbulut:” Şeker pancarı ekimi, nüfusun kırsal kesimde tutulmasında ve iç göçün durdurulmasında etkilidir. Tarımsal gübre ve ilaç sanayi, zirai alet ve makine sanayi, gıda, nakliye ve hayvancılık sektörleri ile diğer yan sanayi kollarını harekete geçirerek ekonomiye canlılık kazandırmaktadır.” dedi.
ABD VE BREZİLYA PANCARDAN YAKIT ELDE EDİYOR
Şeker pancarının tarımsal ekonomideki önemine değinen AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut şeker pancarının enerji üretimine de katkı sağladığını açıklayarak şunları kaydetti:” Şeker pancarının önemli özelliklerinden biri de, benzine alternatif olarak geliştirilip kullanılan bioetanol üretimine hammadde oluşudur. Bioetanol veya etilalkol, benzin yerine veya benzinle karıştırılmak suretiyle yakıt olarak kullanılabilmekte, benzinin çevreye verdiği zararı giderici özelliği nedeniyle de tercih edilmektedir. Dünyada birçok ülke bioetanol üretmekte ve yakıt olarak kullanmaktadır. ABD, Brezilya ve Filipinler, dünyanın en fazla bioetanol üreten ülkeleridir. Brezilya’da her üç araçtan birinde yakıt olarak saf etanol diğer ikisinde ise benzin etanol karışımı kullanılmaktadır. AB ülkelerinde de bioetanol üretimi yapılmakta ve üretimin artırılarak sürdürülmesi teşvik edilmektedir. Ülkemizin yıllık benzin tüketimi yaklaşık 4 milyon tondur. Ancak ne yazık ki ülkemizde, sınırlı miktarda üretim yapılan tek bir tesis dışında, biobenzinin katkı maddesi olan bioetanol üretimi yapılan tesis bulunmamaktadır. Oysa, ABD ve Brezilya’da yılda 16 milyar litreden fazla bioetanol üretilmektedir.AB Bioyakıt kullanım yönetmenliğine göre bioyakıtlar, 2005 yılı sonuna kadar yüzde 2, 2010 yılı sonuna kadar ise yüzde 5.75 oranında benzin ve mazota karıştıralarak kullanılabilecektir.”
ŞEKER FABRİKALARI BİOETANOL ÜRETİMİNE DE GEÇMELİ
Başta Erzurum olmak üzere, alkol üretiminin Türkiye Şeker Fabrikaları bünyesindeki Turhal, Malatya, Eskişehir Fabrikalarında yapıldığını, alkol tesislerinin ilave teknolojik yatırımlarla kısa sürede bioetanol üretilebilir hale getirilebileceğini söyleyen Akbulut şöyle dedi:” Yurdumuzda son yıllarda azalan şeker kotalarına bağlı olarak yaşanan sıkıntıların giderilmesi, çiftçilerimizin ekonomik ve sosyal refahının yükseltilmesi, ekonomiye canlılık kazandırılması, işsizliğin azaltılması, göçün durdurulması, doğal çevrenin korunması, hava kirliliğinin önlenmesi; ayrıca müzakereler sonunda AB’ce verilecek pancar şeker üretim kotasının son 5 yılın ortalamasına göre belirlenecek olması nedeniyle, Şeker Pancarı üretiminin artırılarak sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.”
3 BAKANLIK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR
Erzurum’da da yetiştirilen ve çok sayıda ailenin geçim kapısı olan , il ekonomisine de katma değer sağlayan şeker pancarının, akaryakıt ihtiyacının karşılanmasında alternatif olarak değerlendirilmesinin ülke için büyük bir şans ve fırsat olduğunun altını çizen AK Parti Erzurum Milletvekili Akbulut TBMM genel kurulundaki konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı:” Çok fazla yatırım gerektirmeyen yatırımlarla, Türkiye’nin yıllık benzin ve mazot tüketiminin yaklaşık yüzde 6’lık kısmının biobenzin ve biodizel olarak üretilmesi mümkündür. Bu durum, ithal yakıta olan bağımlılığımızı azaltacak ve ülkemizi, yarınlarımıza çok daha güvenle bakabileceğimiz bir hale getirecektir. Tarım Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları tarafından biyoyakıt üretimi konusunda yürütülen çalışmaları memnuniyetle izliyoruz. Bölgelerimizin tarımsal ürün farklılıkları da dikkate alınmak suretiyle, ihtiyaca yeter bioyakıt üretiminin bir an önce gerçekleştirilmesini diliyorum”